Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Unilever houdt AEX in het groen
Beeld: ABM Financial News

Unilever houdt AEX in het groen

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag licht hoger geëindigd, gesteund door zwaargewicht Unilever, die na een adviesverhoging in de lift zit, terwijl Aegon en de chippers onder druk stonden. De AEX sloot uiteindelijk 0,1 procent in het groen op 908,36 punten.

Na de opening op Wall Street werd het sentiment voorzichtiger, in afwachting van de start van het jaarlijkse symposium van centrale banken in Jackson Hole in Wyoming, dat donderdag begint met een ontvangst. De toespraak van Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell wordt gezien als het hoogtepunt van de bijeenkomst.

Beleggers kregen de afgelopen dagen alvast goed nieuws op het rentefront, want zowel de Fed als de Europese Centrale Bank lijken de rentes in september (opnieuw) te zullen verlagen.

Uit de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Amerikaanse centrale bank bleek woensdagavond dat een aantal functionarissen al in juli de rente wilde verlagen. Daarbovenop kwamen nog herziene banencijfers die suggereren dat de arbeidsmarkt in de VS zwakker is dan gedacht.

"Een renteverlaging in september is dus vrijwel zeker, de enige onzekerheid is met hoeveel. Een verlaging van 50 basispunten zonder de markten in paniek te brengen, zou weleens moeilijk kunnen worden", zei Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild.

"Ze zullen het waarschijnlijk bij 25 basispunten houden", aldus de expert. Toch is de actuele marktverwachting dat de rente dit jaar met in totaal 100 basispunten wordt verlaagd, en dit in slechts drie rentebesluiten. Dat zou betekenen dat er ergens toch nog een verlaging van 50 basispunten moet volgen. Mogelijk dat Fed-voorzitter Powell tijdens zijn speech in Jackson Hole vrijdagmiddag wat meer duidelijkheid verschaft.

Ondertussen bleek uit de notulen van de laatste vergadering van de Europese Centrale Bank die donderdagmiddag verschenen, dat de beleidsmakers kozen voor een voorzichtige aanpak en dus een pauze in de renteverlagingen in juli, omdat de inflatie slechts geleidelijk afkoelde.

Bij het rentebesluit over september zouden uitgebreide nieuwe data beschikbaar zijn, zoals actuele inflatiegegevens, maar ook loondata over het tweede kwartaal, oordeelden de ECB-functionarissen destijds.

Die loongegevens werden donderdag bekendgemaakt. In het tweede kwartaal kwam de loongroei in de eurozone op jaarbasis uit op 3,6 procent, tegen 4,7 procent in het eerste kwartaal.

Dat was volgens ING beter dan verwacht. "Hoewel de loonontwikkeling later in het jaar nog voor verrassingen kan zorgen, maakt de loonstijging van vandaag een verlaging met 25 basispunten in september nog waarschijnlijker", aldus de bank.

Ook de donderdag verschenen inkoopdata uit de eurozone gaven weinig reden voor de ECB-haviken om een verlaging volgende maand niet te steunen, volgens ING. De inkoopmanagersindices toonden dat de dienstensector in augustus heeft kunnen profiteren van de Olympische Spelen. De industrie kromp echter verder. De samengestelde index verbeterde per saldo van 50,2 naar 51,2.

Hoofdeconoom Cyrus de la Rubia van Hamburg Commercial Bank wees erop dat het economische plaatje onderliggend zwakker dan het lijkt.

In de VS groeide de dienstensector iets sneller in augustus, maar kromp de industrie ook harder. Econoom Chris Williamson wees op de solide groei die onderliggend echter minder rooskleurig is, waarbij de Amerikaanse economie in toenemende mate afhankelijk is van de dienstensector, terwijl de industrie in verval is geraakt.

Verder werd donderdag op macro-economisch vlak bekend dat de wekelijkse steunaanvragen in de VS zijn gestegen van 228.000 naar 232.000, waar 230.000 nieuwe aanvragen waren voorspeld. De Chicago Fed index toonde een sterkere krimp in juli, terwijl de bestaande woningverkopen in dezelfde maand licht stegen.

De euro/dollar daalde tot 1,1113, van 1,1140 tijdens de ochtendhandel, terwijl de obligatierentes licht stegen. De olieprijzen stegen met een procent.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen verloor Aegon donderdag na cijfers 5,4 procent, waarmee de verzekeraar hekkensluiter was in de AEX. Aegon genereerde in de eerste helft van 2024, zoals verwacht, minder kapitaal dan een jaar eerder en leed daarbij ook een klein nettoverlies. ING was niet verrast door de koersdaling.

Randstad en Unilever gingen aan kop in de hoofdindex met winsten van 1,6 procent en UMG won 1,5 procent. 

Zwaargewicht Unilever profiteerde van een adviesverhoging van Bank of America, dat het aandeel op zijn kooplijst zette, met een hoger koersdoel van 65 euro. De Amerikaanse bank ziet onder meer de voordelen van het afstoten van de ijsjesdivisie.

ASMI, Besi en ASML daalden met 0,6 tot 1,2 procent. Dat ondanks dat persbureau Bloomberg meldde dat de Chinese import van apparatuur om halfgeleiders te maken, in de eerste zeven maanden van dit jaar is gestegen tot een recordniveau van 26 miljard dollar. Op Wall Street stonden chipreuzen als AMD en Intel donderdag ook onder druk.

In de AMX steeg CTP met 1,2 procent en won koploper InPost 1,6 procent. Alfen daalde met 0,3 procent. Alfen zag in de eerste zes maanden van 2024 zoals verwacht de aangepaste EBITDA dalen en kon melden dat het van de banken een zogeheten waiver heeft gekregen, meldde het bedrijf woensdagavond. Dat geeft volgens Degroof Petercam wat rust, maar over nieuwe convenanten moet nog altijd worden onderhandeld in het vierde kwartaal, waarschuwde Degroof.

Fugro was de sterkste daler in de Midcap, met een verlies van 3,8 procent, nadat het aandeel woensdag nog flink steeg. Ook Van Lanschot Kempen en TKH daalden meer dan 2 procent en AMG zelfs bijna 3 procent. Van Lanschot Kempen boekte in de eerste zes maanden wel een hogere winst.

In de AScX won Kendrion 4,4 procent. ING vindt dat het aandeel onterecht lager noteert dan voor de aankondiging van de verkoop van de automotive-activiteiten. Avantium daalde met 5,4 procent. Beiden openden woensdag de boeken en stonden vervolgens onder druk.

Het lokaal genoteerde centenfonds Benevolentai steeg donderdag met liefst 53 procent tot 0,88 euro. Deutsche Bank gaat het aandeel volgen met een koopadvies en een koersdoel van maar liefst 2,70 euro.

Wall Street

Rond het slot in Amsterdam noteerden de Amerikaanse beurzen licht in het rood.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX kopen verkopen
AMX kopen verkopen
ASCX kopen verkopen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.