Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
AEX opent vermoedelijk afwachtend bij start Jackson Hole
Beeld: Euronext

AEX opent vermoedelijk afwachtend bij start Jackson Hole

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting een min of meer neutrale opening tegemoet. Futures op de AEX index noteerden ongeveer een uur voor de beursgong 0,1 procent in het rood.

Woensdag koerste de AEX index nog een half procent hoger naar een slotstand van 907,65 punten. Woensdagavond sloot daarnaast op Wall Street hoofdgraadmeter S&P 500 0,4 procent in het groen.

De Aziatische beurzen komen vanochtend amper van hun plaats.

Beleggers zijn vooral in afwachting van een toespraak van Fed-voorzitter Jerome Powell vrijdag tijdens het Jackson Hole-symposium. Marktanalist Matt Simpson van FOREX.com verwacht dat de volatiliteit in de komende dagen laag zal zijn, zoals meestal het geval is in aanloop naar belangrijke momenten.

Vandaag gaat het Jackson Hole-symposium in Wyoming van start.

Wall Street kreeg woensdagavond een duwtje in de rug dankzij de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Fed, waaruit naar voren kwam dat de Amerikaanse centrale bank van plan is om de rente in september inderdaad te verlagen.

Uit de notulen bleek tevens dat meerdere functionarissen een renteverlagingen in juli zouden hebben gesteund. In plaats daarvan besloot de Fed unaniem om de rente te handhaven op 5,25 tot 5,50 procent, het hoogste niveau in 24 jaar.

Fed-functionarissen gaven tijdens de bijeenkomst aan er inmiddels meer vertrouwen in te hebben dat de inflatie richting de doelstelling van 2 procent op jaarbasis beweegt. Daarom komt de focus bij het bepalen van het rentebeleid meer te liggen op de afkoelende Amerikaanse arbeidsmarkt.

Een neerwaartse bijstelling door het Amerikaanse ministerie van arbeid van de banengroei in de periode van april 2023 tot en met maart 2024 met 818.000 banen ondersteunde woensdag het idee dat de centrale bank de rente mogelijk nog agressiever zal moeten verlagen om de economie te ondersteunen.

De Amerikaanse olie-future sloot woensdagavond in New York met 1,7 procent voor de vierde handelsdag op rij lager, op 71,93 dollar per vat. Op 12 augustus piekte de olieprijs nog boven de 80 dollar dollar vanwege onder meer zorgen over een vergeldingsaanval van Iran op Israël, na de moord eind juli op een hoge Hamas-functionaris in Teheran. 

Intussen heeft de VS een 'overbruggingsvoorstel' gepresenteerd dat gericht is op het dichten van de kloof tussen Israël en Hamas. Hoewel de onderhandelingen nog geen doorbraak hebben opgeleverd, lijken de gesprekken voorlopig tot uitstel van een aanval van Iran op Israël te leiden.

Beleggers hebben vandaag onder meer oog voor de bestaande woningverkopen in de VS in juli, en de Amerikaanse samengestelde inkoopmanagersindex in augustus. 

Bedrijfsnieuws

Aegon genereerde in de eerste helft van 2024, zoals verwacht, minder kapitaal dan een jaar eerder en leed daarbij ook een klein nettoverlies van 65 miljoen euro. Verliezen op de herwaardering van beleggingen naar marktwaarde en de gevolgen van aangepaste aannames wogen zwaarder dan het operationele resultaat, meldde de verzekeraar.

Alfen zag in de eerste zes maanden van 2024 zoals verwacht de aangepaste EBITDA dalen en kon melden dat het van de banken een zogeheten waiver heeft gekregen. "Sinds eind juni ontwikkelden de markten, de omzet en kosten zich in lijn met onze aangepaste outlook", zei CEO Marco Roeleveld woensdagavond in een toelichting.

Van Lanschot Kempen zag in de eerste helft van 2024 de winst sterk aantrekken, mede dankzij een flinke instroom in beheerd vermogen. "Tegen de achtergrond van een positieve beurs gingen klanten meer beleggen en dit droeg bij aan een sterke netto-instroom van het beheerd vermogen", aldus bestuursvoorzitter Maarten Edixhoven.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index steeg woensdag 0,4 procent tot 5.620,85 punten, de Dow Jones index won 0,1 procent op 40.890,49 punten en de Nasdaq sloot 0,6 procent hoger op 17.918,99 punten. 

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX kopen verkopen

67% zegt verkopen

3 stemmen

AMX kopen verkopen

50% zegt kopen

2 stemmen

ASCX kopen verkopen

50% zegt kopen

2 stemmen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.