Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Fugro uitblinker op groen Damrak
Beeld: Euronext

Fugro uitblinker op groen Damrak

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag hoger gesloten, na een rustige handelsdag zonder veel economisch nieuws.

De AEX sloot 0,5 procent hoger op 907,65 punten.

"Het optimisme van maandag lijkt wat naar de achtergrond te zijn geschoven", aldus marktanalist Matt Simpson van FOREX.com. Hij verwacht dat de volatiliteit in de komende dagen laag zal zijn, zoals meestal het geval is in aanloop naar belangrijke momenten, wijzend op de toespraak van Fed-voorzitter Jerome Powell vrijdag tijdens het Jackson Hole-symposium.

Beleggers wachtten het grootste deel van de dag op een neerwaartse herziening van de banencijfers uit de VS. De banengroei kwam tussen april 2023 en maart 2024 ongeveer 818.000 lager uit dan eerder was gemeld, met een totaal van 2,1 miljoen nieuwe banen, in plaats van de eerder gerapporteerde 2,9 miljoen.  

Dit betekent dat de banenmarkt sneller afkoelde dat de Fed tot nu toe incalculeerde. 

Beleggers krijgen vanavond ook de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Amerikaanse centrale bank gepresenteerd.

Het muntpaar euro/dollar koerste rond een niveau van 1,1138, waarmee de euro verder aansterkte.

In de Europese Unie zijn de gasreserves inmiddels weer grotendeels op peil. De buffers zijn al voor 90 procent gevuld en daarmee is de EU naar eigen zeggen goed voorbereid op de winter. Lage voorraden droegen in de eerste fase van de Russische invasie van Oekraïne bij aan een zware energiecrisis in Europa, die een inflatieschok veroorzaakte.

De olieprijzen daalden nog iets verder. WTI-olie werd 0,1 procent goedkoper op 73,06 dollar en Brent-olie zakte 0,8 procent tot 76,54 dollar. In de namiddag bleek dat de Amerikaanse olievoorraden de afgelopen week sterker dan verwacht daalden, met 4,6 miljoen vaten, waar gerekend was op een daling van 1,5 miljoen.

Stijgers en dalers

Er waren 21 stijgers onder de 25 hoofdfondsen. Shell was de sterkste daler met een bescheiden verlies van 0,4 procent. 

DSM-Firmenich ging aan de leiding met een koerswinst van 2,2 procent, gevolgd door bierreus Heineken met een plus van 1,8 procent.

ASR Nederland steeg 0,1 procent na cijfers die volgens ING nipt de verwachtingen versloegen. De analisten rekenen op een solvabiliteit tegen 200 procent aan het einde van het jaar. "Dat zou een sterk niveau zijn", aldus ING. Sectorgenoten Aegon en NN sloten rond de slotkoers van dinsdag en de banken ABN AMRO en ING leverden iets in.

In de AMX ging Fugro aan kop met een plus van 6,2 procent. ING verhoogde het koersdoel licht waarmee de analist een opwaarts potentieel ziet van circa 40 procent. "Fugro blijft dan ook stevig op onze favorietenlijst voor de Benelux", aldus ING.

Ook metaalspecialist AMG won terrein en steeg 2,8 procent. Corbion gaf 0,7 procent prijs en was samen met tankopslagbedrijf Vopak de enige daler.

Onder de kleinere aandelen wonnen bouwbedrijven BAM en Heijmans 1,6 en 1,2 procent.

Bioplasticbedrijf Avantium maakte een koersval van 12,9 procent, nadat bleek dat in de eerste jaarhelft de omzet steeg en de verliezen daalden, terwijl de afronding van de bouw van de nieuwe fabriek in Delfzijl 27 miljoen euro van de resterende contanten opslorpte. Met nog 42 miljoen euro in kas kan de nieuwe fabriek er niet snel genoeg komen, stelde ING.

Kendrion daalde 2,5 procent na cijfers die volgens ABN AMRO Oddo teleurstelden. De omzet was in orde, maar het EBITDA-resultaat niet, "vooral door de automotive-activiteiten die niet worden verkocht en China", aldus ABN. Kendrion  herhaalde niet de verwachting van herstel in het tweede deel van het jaar. "Nu zegt het bedrijf dat de marktomstandigheden in de tweede jaarhelft gelijk zullen blijven aan de eerste helft," aldus de analist.  

Ook Ebusco was een sterke daler met een min van 3,8 procent. Een recente koersopleving bleek van korte duur voor de geplaagde fabrikant van elektrische bussen.

Tussenstanden Wall Street

Rond sluitingstijd in Amsterdam noteerden de Amerikaanse beurzen licht hoger. De S&P500 index steeg 0,2 procent.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX kopen verkopen
AMX kopen verkopen
ASCX kopen verkopen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.