Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Licht lagere opening AEX voorzien
Beeld: ABM Financial News

Licht lagere opening AEX voorzien

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat woensdag een licht lagere opening tegemoet. Futures op de AEX noteerden ruim een half uur voor de openingsgong 0,1 procent in het rood. Dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter nog 0,6 procent lager op 903,04 punten.

Nadat Wall Street dinsdagavond licht lager sloot, waarmee een einde kwam aan een vrij lange winstreeks, en in afwachting van nieuws vanuit de centrale banken, zijn beleggers vanochtend terughoudend.

De Amerikaanse recessievrees is sinds vorige week weggeëbd, na sterke macrocijfers, terwijl meevallende inflatiecijfers de weg vrijmaken voor renteverlagingen door de Federal Reserve. Beleggers haalden het 'goldilocks' scenario weer uit de kast, waarin de Amerikaanse economie blijft groeien terwijl de inflatie daalt naar de door de Fed gewenste 2 procent.

"Het optimisme van maandag lijkt echter wat naar de achtergrond te zijn geschoven, waarbij de volatiliteit in de komende dagen laag zal zijn, zoals meestal het geval is in aanloop naar belangrijke momenten", aldus marktanalist Matt Simpson van FOREX.com, wijzend op de toespraak van Fed-voorzitter Jerome Powell vrijdag tijdens het Jackson Hole-symposium.

Analisten van Maybank denken dat beleggers wat winst kunnen nemen in aanloop naar de toespraak van Powell.  

"Beleggers zullen in de speech naar signalen zoeken over wanneer, hoe snel en met hoeveel de rentes kunnen worden verlaagd in de komende tijd", aldus economen van Deutsche Bank. "Duidelijke signalen hierover kunnen de beurzen flink in beweging brengen."

De markt schat de kans op circa 68 procent dat de rente in september met 25 basispunten wordt verlaagd. De kans op een verlaging van 50 basispunten wordt ingeschat op circa 33 procent.

Beleggers krijgen vanavond al de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Amerikaanse centrale bank gepresenteerd.

"Een reeks positieve macrocijfers heeft beleggers erin gerustgesteld dat de Fed de rentes kan verlagen nog voordat de economie in een recessie komt", aldus CIO John Lynch van Comerica Wealth Management.

De olieprijs is dinsdag voor de derde dag op rij gedaald, door zorgen over minder sterk groeiende vraag naar energie wereldwijd en een meer risicomijdend sentiment in de Verenigde Staten. De hoop op een staakt-het vuren tussen Israël en Hamas droegen ook bij aan de zwakke olieprijs dinsdag.

De september-future voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie daalde 0,4 procent tot 74,04 dollar op de New York Mercantile Exchange. Brent-olie daalde 0,6 procent tot 77,20 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1119. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1121 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog 1,1105 op de borden.  

Bedrijfsnieuws

ASR heeft in de eerste jaarhelft een hoger operationeel resultaat gerealiseerd en verhoogde het dividend. De autonome kapitaalaanwas steeg met 244 miljoen euro tot 658 miljoen euro. Dat is meer dan de 649 miljoen euro waarop analisten rekenden.

Kendrion heeft ook in het tweede kwartaal last gehad van tegenwind. Netto verdiende Kendrion 1,5 miljoen euro, een daling op jaarbasis van 59 procent. Op korte termijn voorziet het bedrijf weinig verandering ten opzichte van de eerste jaarhelft. Reden voor de topman om vast te houden aan de strikte kostenmaatregelen bij het segment industriële remmen.

Avantium heeft in de eerste helft van 2024, die vooral in het teken stond van de afronding van de bouw van de nieuwe fabriek in Delfzijl, meer omzet behaald en het verlies weten terug te dringen.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 verloor dinsdag 0,2 procent tot 5.597,12 punten, gedrukt door energie-aandelen, na acht dagen op rij hoger te zijn gesloten. De Dow Jones-index daalde 0,1 procent tot 40.834,97 punten en techbeurs Nasdaq verloor 0,3 procent tot 17.816,94 punten. 

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX kopen verkopen

71% zegt kopen

7 stemmen

AMX kopen verkopen

100% zegt kopen

3 stemmen

ASCX kopen verkopen

100% zegt kopen

4 stemmen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.