Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Beursblik: gemengde resultaten Alfen verwacht
Beeld: ABM Financial News

Beursblik: gemengde resultaten Alfen verwacht

(ABM FN-Dow Jones) Alfen heeft in de eerste zes maanden van 2024 vermoedelijk een hogere omzet behaald, terwijl het aangepaste EBITDA-resultaat is gedaald, maar de focus zal bij de cijfers liggen op de recente waarschuwing en gesprekken met banken over de convenanten. Dit is de verwachting van analisten van Jefferies en de consensus in aanloop naar de cijfers die donderdag voorbeurs verschijnen.

Jefferies rekent op een 10 procent hogere omzet van 248,2 miljoen euro in de eerste zes maanden van 2024, terwijl de consensus uitgaat van 239,6 miljoen euro. In dezelfde periode in 2023 behaalde Alfen een omzet van 223,9 miljoen euro.

Bij Smart Grids is de omzet over heel de verslagperiode met 18 procent gestegen, denkt Jefferies, maar in het tweede kwartaal was sprake van een bescheiden groei van 5 procent, voorspellen de analisten.

De aangepaste EBITDA is volgens Jefferies met 20 procent gedaald tot 16,8 miljoen euro, waar de consensus rekent op 12,2 miljoen euro, met een marge van 6,8 procent. In de eerste zes maanden van 2023 werd een EBITDA van 21,1 miljoen euro geboekt, toen met een marge van 9,4 procent.

Het resultaat staat volgens Jefferies onder druk door onder meer de problemen met de transformatorstations van Pacto eerder dit jaar. Ook spelen de vertraging van de markt voor elektrische voertuigen en vertragingen in energieopslag een rol, volgens de analisten.

De nadruk zal bij de cijfers echter liggen "op de kosten van een ontheffing van de convenanten, wijzigingen in de onlangs verlaagde outlook en een update van de financiële doelstellingen voor de middellange termijn", aldus Jefferies.

Outlook

Eind juni kwam Alfen met een outlookverlaging en maakte het bedrijf bekend in gesprek te zijn over zijn bankconvenanten, nadat het voor 11 miljoen euro aan afschrijvingen deed. Het nieuws zorgde voor een halvering van het aandeel.

In plaats van een omzet van 590 tot 660 miljoen euro rekent het bedrijf inmiddels op 485 tot 520 miljoen euro in 2024. De aangepaste EBITDA-marge ziet Alfen dit jaar uitkomen op ongeveer 5 procent. Eerder dacht het bedrijf nog dat het de marge van 11,3 procent in 2023 zou kunnen overtreffen.

De verwachte lagere resultaten in 2024 plus de afschrijvingen zorgen ervoor dat Alfen zijn bankconvenanten zal breken en dus ging het bedrijf daarover in gesprek met zijn banken. Een uitkomst is nog niet bekend.

ING verwacht voor dit jaar circa 25 miljoen euro aan eenmalige tegenvallers en de bank denkt dat Alfen tot en met het eerste kwartaal van 2025 onder de bankconvenanten zal zitten. "Dat betekent dat het bedrijf een 'convenant holiday' van circa een jaar moet regelen", zeiden de analisten onlangs.

Jefferies verwacht dat de nettoschuld eind juni is uitgekomen op 95 miljoen euro.

Alfen verwacht in 2024 ook een negatieve vrije kasstroom, maar die moet wel beter uitkomen dan de 27,2 miljoen euro negatief in 2023, meldde het bedrijf eind juni. Verder zijn de totale kredietfaciliteiten voldoende, waardoor een emissie hoogstwaarschijnlijk voorkomen kan worden, zei CFO Onno Krap destijds in gesprek met ABM Financial News.

Ook de middellange termijn doelen lijken niet haalbaar. Alfen had de ambitie om tussen 2025 en 2027 een omzet van ruim 1 miljard euro te behalen. Jefferies verwacht dat dit pas in 2028 gaat lukken. De analisten rekenen daarbij op een herstel van de marge tot 11,5 procent in 2028, wat ver onder de huidige doelstelling van 15 tot 20 procent van Alfen ligt.

"Het afgeven van nieuwe doelstellingen is een evenwichtsoefening", volgens ING.

Een positieve uitkomst rond de bankconvenanten op korte termijn zou volgens Berenberg een positieve aanjager kunnen zijn voor het aandeel, dat is gedaald van 32 euro voorafgaand aan de waarschuwing eind juni naar een dieptepunt van zo'n 14 euro in de maanden erna.

Alfen noteerde dinsdag 0,1 procent lager op 15,88 euro.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees over dit aandeel ook

  1. Smallcap World Fund kleiner in Alfen
  2. Alfen is een groot vraagteken

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Alfen N.V. kopen verkopen

69% zegt kopen

13 stemmen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.