Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Europese beurzen blijven dicht bij huis
Beeld: Deutsche Börse AG

Europese beurzen blijven dicht bij huis

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa bleven dinsdag rond lunchtijd dicht bij huis. De Stoxx Europe 600 index steeg minder dan 0,1 procent tot 514,97 punten. De Duitse DAX liet een winst optekenen van 0,1 procent op 18.444,69 punten. De Franse CAC 40 won 0,2 procent bij een stand van 7.519,01 punten. De Britse FTSE ging 0,6 procent lager op 8.303,94 punten, waarbij grondstoffenaandelen de negatieve toon zetten.

De rust op de mondiale beurzen lijkt teruggekeerd en de VIX index, de angstbarometer voor de markten, is inmiddels teruggevallen naar 14,7, na begin deze maand nog boven de 65 te zijn gestegen.

Wel is er momenteel meer afwachtendheid, volgens Naeem Aslam van Zaye Capital Markets.

"Handelaren en beleggers richten zich vooral op het Jackson Hole-evenement, waar de voorzitter van de Fed zijn toespraak zal houden." Het jaarlijkse symposium van centrale banken in de Amerikaanse staat Wyoming begint donderdag en duurt tot en met zaterdag, maar de belangrijkste dag is vrijdag, met de speech van voorzitter Jerome Powell.

Dinsdag zijn er weinig impulsen vanuit de VS, terwijl de macro-economische agenda in Europa wordt gedomineerd door inflatiecijfers en rentebesluiten.

De Riksbank verlaagde vanochtend conform de verwachting de rente in Zweden met 25 basispunten tot 3,50 procent en voorziet nog twee of drie verlagingen dit jaar als de inflatieverwachtingen standhouden. De People's Bank of China handhaafde de belangrijkste rentes, na een verlaging met 10 basispunten in juli.

De Duitse producentenprijzen daalden in juli met 0,8 procent, na een daling van 1,6 procent in juni. De energieprijzen daalden in juli ook minder hard dan in de maand ervoor. Inflatiecijfers uit de eurozone bevatten geen verrassingen en bevestigden voorlopige cijfers die eerder al verschenen.

Vanmiddag komt de Turkse centrale bank nog met zijn rentebesluit, waarbij een handhaving van de rente wordt verwacht.

De euro/dollar handelde dinsdag vrij stabiel net onder 1,11, terwijl de obligatierentes stabiliseerden.

De olieprijzen daalden ruim een procent, na een verlies van 3 procent op maandag, nu een wapenstilstand in Gaza dichterbij lijkt. Israël zou akkoord zijn gegaan met een Amerikaans plan voor een staakt-het-vuren, meldde de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Antony Blinken maandag. Hamas moet nog wel instemmen. Naast de afnemende geopolitieke spanningen zijn er ook nog altijd zorgen over de vraag naar olie, met name vanuit China.

Stijgers en dalers

De Londense beurs stond onder druk door energie-aandelen als BP en Shell, die zo'n 2 procent daalden, maar ook door BT Group, dat 6 procent verloor. Sky sloot een lange termijn deal met BT's rivaal CityFibre voor zakelijke breedbanddiensten in het Verenigd Koninkrijk. Sectorgenoot Vodafone verloor bijna 2 procent.

In Frankfurt deed vastgoedbedrijf Vonovia goede zaken, met een winst van 1,5 procent, terwijl sectorgenoot Unibail-Rodamco-Westfield 0,9 procent won in Parijs.

Infineon zat ook in de lift in de DAX. Het aandeel won 1,0 procent op het nieuws dat de EU akkoord is met een Duitse chipsubsidie van 5 miljard euro voor de bouw van een nieuwe halfgeleiderfabriek in Dresden. Berlijn wil de subsidie toekennen aan een joint venture van het Taiwanese TSMC met Infineon en Bosch plus het Nederlandse NXP.

Elders deden Europese chippers het dinsdag ook goed. ASML won 2,4 procent en STMicroelectronics steeg 1,0 procent.

Bayer was de sterkste daler in de DAX, met een verlies van 2,5 procent. Siemens Energy verloor een half procent en ook Rheinmetall stond opnieuw onder druk. Duitsland wil mogelijk zijn steun aan Oekraïne verkleinen, en dat zou ongunstig kunnen uitpakken voor Rheinmetall.

TotalEnergies belandde onderaan in de CAC 40, met een verlies van een procent. De aandelen van fabrikanten van luxe artikelen als Hermes en LVMH wisten net als maandag te stijgen. Hotelketen Accor ging aan kop in Parijs, met een winst van 2,6 procent.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag een voorzichtige groene opening tegemoet. De futures op de S&P 500 noteerden rond het middaguur iets minder dan 0,1 procent hoger.

De S&P 500 sloot maandag 1,0 procent hoger op 5.608,25 punten, de Dow Jones index steeg 0,6 procent op 40.896,53 punten en de Nasdaq won 1,4 procent op 17.876,77 punten.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
CAC 40 kopen verkopen
DAX kopen verkopen
PSI kopen verkopen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.