Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Wall Street sluit hoger
Beeld: ABM Financial News

Wall Street sluit hoger

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn maandag hoger geëindigd. De S&P 500 won 1,0 procent op 5.608,25 punten, de Dow Jones index steeg 0,6 procent op 40.896,53 punten en de Nasdaq sloot 1,4 procent hoger op 17.876,77 punten. 

Het positieve begin van de week volgde op duidelijke winsten in de afgelopen week, toen de S&P 500 zo'n 4 procent steeg en de Nasdaq ruim 5 procent won.

"Vorige week boekten de beurzen geweldige winsten, wat in historisch perspectief zeldzaam is. Vanaf het dieptepunt van begin augustus is de S&P 500-index met 8 procent gestegen. Zijn alle beren dus op het verkeerde been gezet?", vroeg Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild zich af.

Het was maandag nog een rustige dag, maar later in de week is er meer actie te verwachten. Met name richting het einde van de week, wanneer het jaarlijkse symposium van centrale banken begint in Jackson Hole in de Amerikaanse staat Wyoming.

Beleggers hopen op nieuwe hints over het rentebeleid van de Federal Reserve. De sterke macrodata in de afgelopen week hebben de noodzaak van een renteverlaging met 50 basispunten in september aanzienlijk verkleind.

"Maar de markten houden nog steeds rekening met ongeveer vier renteverlagingen tegen eind 2024. Dat impliceert renteverlagingen op elke bijeenkomst die eraan komt, en minstens één renteverlaging van 50 basispunten in september, november of december", aldus Vranken.

"Dat lijkt nog steeds behoorlijk veeleisend", vindt de expert van Bank Edmond de Rothschild. Volgens hem komen we vrijdag in Jackson Hole te weten of de Fed die hoge marktverwachtingen waar zal maken.

Wat de toespraak van Powell mogelijk kan beïnvloeden, zijn herziene banencijfers die later deze week worden vrijgegeven, zei marktstrateeg Quincy Krosby van LPL Financial. Het Amerikaanse ministerie van Arbeid publiceert woensdag de zogeheten 2024 Preliminary Benchmark Revision to Establishment Survey Data, met herzieningen van de banencijfers tussen april 2023 en maart 2024.

Mocht uit het rapport blijken dat er aanzienlijk minder banen zijn gecreëerd dan aanvankelijk gemeld in de maandelijkse banenrapporten in die periode, dan zou Powell zijn zorgen hierover mogelijk kunnen uiten in de Jackson Hole-toespraak, aldus Krosby.

Economen van Goldman Sachs verhoogden na het zwakke Amerikaanse banenrapport eerder deze maand de kans op een recessie in de VS van 15 naar 25 procent. Inmiddels gaat de bank weer uit van 20 procent, na de sterke reeks aan economische data in de weken erna.

Goldman kan de kans op een recessie verder verlagen tot 15 procent, als het volgende Amerikaanse banenrapport, dat op 6 september verschijnt, "er redelijk goed uitziet", aldus de bank.

Terwijl de centrale banken zich eind van de week verzamelen in Jackson Hole, start maandag in Chicago de partijbijeenkomst van de Democraten, waar vicepresident Kamala Harris officieel als presidentskandidaat wordt aangewezen om het op te nemen tegen voormalig president Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november. Aandelen van Trump Media & Technology daalden maandag 3,5 procent.

Op macro-economisch vlak was er maandag aandacht voor de leidende indicatoren in de VS. Die daalden in juli opnieuw, ditmaal met 0,6 procent.

"De LEI blijft op maandbasis dalen, maar de jaarlijkse groei over zes maanden duidt niet langer op een recessie", zei Justyna Zabinska-La Monica van The Conference Board.

Later in de week volgen nog de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Fed en een aantal inkoopdata. Ook de wekelijkse steunaanvragen blijven voor de markten interessant.

De euro/dollar handelde maandagavond op 1,1086, terwijl de obligatierentes in een krappe bandbreedte bewogen.

De olieprijzen daalden flink, nadat de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Antony Blinken meldde dat Israël akkoord zou zijn met een plan voor een wapenstilstand in Gaza. Hamas moet het Amerikaanse voorstel nog accepteren.

Bedrijfsnieuws

Het cijferseizoen is in de VS over zijn hoogtepunt heen. Onder meer Macy's, Zoom, Lowe's en Baidu openen later deze week de boeken. Voor de resultaten van AI-reus Nvidia moeten beleggers nog een week langer wachten.

Advanced Micro Devices neemt de maker van AI-gerelateerde apparatuur ZT Systems over voor bijna 5 miljard dollar en voert de strijd met Nvidia daarmee verder op. Het aandeel AMD steeg 4,5 procent na de aankondiging van de overname, die een van de grootste is uit de geschiedenis van de Amerikaanse halfgeleiderfabrikant. Nvidia won maandag ook ruim 4 procent.

Streamingdienst Fubo steeg zo'n 18 procent nadat een Amerikaanse rechter de lancering blokkeerde van een concurrerende op sport gerichte dienst van Discovery, Fox en Disney. Disney steeg anderhalf procent.

Ulta Beauty won vorige week al bijna 18 procent, nadat bekend werd dat Berkshire Hathaway van Warren Buffett een belang in de make-up keten had genomen. Maandag leverde het aandeel zijn winst in.

Aandelen van cosmeticamerk Estée Lauder daalden 2 procent, ondanks tegenvallende kwartaalcijfers inclusief een teleurstellende outlook, waarbij het bedrijf wees op zwakte in China. Ook kondigde CEO Fabrizio Freda zijn pensioen aan.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.