Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Kleine min voor AEX
Beeld: Euronext

Kleine min voor AEX

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs noteerde maandag richting het einde van de ochtendhandel licht lager, na de winsten van voorgaande week die de AEX weer boven 900 punten brachten.  

De AEX index daalde vanochtend met 0,1 procent tot 904,90 punten.

De koerswinst van vorige week van 2,5 procent voor de AEX kon worden toegeschreven aan afnemende vrees voor recessie door sterke economische data, met name uit de Verenigde Staten.

Het sentiment op de wereldwijde aandelenbeurzen is in 'no time' gedraaid, stelde Nathan Levy van ING. Niets zo onvoorspelbaar als het beleggerssentiment. Vooral Europese IT-aandelen profiteerden vorige week, met een plus van 3 procent.

Maandag was de nieuwsstroom beperkt.

's Ochtends bleek de omzet van de Nederlandse industrie in het tweede kwartaal met 2,1 procent gedaald op jaarbasis. Het was het vijfde kwartaal op rij met dalende omzetten. De transportindustrie liet de sterkste omzetdaling zien, van 16 procent, met name bij het auto- en vrachtwagentransport. De meest genoemde belemmering is het tekort aan arbeidskrachten, maar andere bedrijven kampen ook met onvoldoende vraag of juist tekorten aan materiaal en productiemiddelen.

De olieprijs daalde ongeveer 1 procent.

De euro/dollar stond licht hoger op 1,1031.  

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 14 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ArcelorMittal met een stijging van 1,7 procent tot 20,55 euro. Barclays gaf vanochtend een koopadvies, met een onveranderd koersdoel van 25,00 euro, omdat er goede redenen zijn aan te wijzen waarom de prijsdruk van goedkoop Chinees staal af gaat nemen, terwijl het aandeel nog altijd laag gewaardeerd is. Kortom, een goed instapmoment, oordeelde de Britse bank.

Financials ING, ABN AMRO en ASR stonden ook in de plus, maar Aegon bleef wat achter in afwachting van resultaten later in de week.

Verzekeraar NN Group was een sterke daler, omdat het aandeel ex-dividend ging. Hiervoor gecorrigeerd won het aandeel wel 0,4 procent.

Ook DSM-Firmenich verloor terrein. Volgens handelaar Bert van der Pol van Today's Group is dat omdat de kans is gedaald dat het aandeel Kering zal vervangen in de Euro Stoxx 50-index, vanwege nieuwe eisen aan de free float. DSM verloor 3,2 procent.

Bij de middelgrote aandelen was Alfen de sterkste stijger met een plus van 3,9 procent.

Aperam won ook terrein en stond 1,6 procent hoger.

Smallcap ForFarmers won 4,5 procent en blonk daarmee uit. KeplerCheuvreux verhoogde het koersdoel naar 3,00 euro en haalde het aandeel van zijn verkooplijst, omdat de bank normalisering van de grondstoffen- en energieprijzen voorziet. Ook kunnen overheden de landbouwsector meer tijd geven voor hun transitie.

B&S Group daalde 0,5 procent na de halfjaarcijfers, die volgens ING niettemin solide waren. Wel was de brutomarge iets onder de verwachting, maar gezien de inflatiedruk heeft B&S de kosten goed onder controle, stelde analist Tijs Hollestelle.

Kendrion noteerde bijna 2 procent hoger. Er waren geen sterke dalers in de AMX en AScX.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX kopen verkopen
AMX kopen verkopen
ASCX kopen verkopen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.