Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Omzet Nederlandse industrie opnieuw gedaald
Beeld: ABM Financial News

Omzet Nederlandse industrie opnieuw gedaald

(ABM FN-Dow Jones) De omzet in de Nederlandse industrie was in het tweede kwartaal van 2024 2,1 procent lager dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dit maakte het CBS maandagochtend bekend.

De industriële omzet is nu vijf kwartalen op rij afgenomen ten opzichte van een jaar eerder. De omzet in het binnenland daalde sterker dan de buitenlandse industriële omzet.

De transportindustrie was in het tweede kwartaal de grootste daler. De omzet in deze branche daalde met 15,8 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De transportindustrie is onderverdeeld in de auto- en aanhangwagenindustrie en overige transportmiddelenindustrie. 

De omzet van de auto- en aanhangwagenindustrie is gedaald met 32,9 procent, terwijl de omzet van de overige transportmiddelenindustrie is gestegen met 17,4 procent. Van de hoofdbranches steeg de papier- en grafische industrie het meest; met 5,6 procent.

Ook bleken de afzetprijzen licht gestegen met 0,2 procent op jaarbasis. De afzetprijzen stegen met 3,8 procent het meest in de elektrotechnische en machine-industrie. In de metaalindustrie daalden de afzetprijzen het hardst: 4,5 procent.

Ook waren er meer faillissementen. In het tweede kwartaal van 2024 zijn er in de industrie 87 faillissementen uitgesproken, 25 meer dan dezelfde periode een jaar eerder, en 8 meer dan het voorgaande kwartaal. Dit was het hoogste aantal sinds 2017.

Ten slotte maakte het CBS bekend dat de winstgevendheid verslechterde en ongeveer 70 procent van de ondernemers een tekort aan arbeidskrachten ervaren, onvoldoende vraag en een tekort aan productiemiddelen, materiaal en ruimte.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.