Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
AEX herpakt zich boven 900 punten terwijl recessievrees wegebt
Beeld: ABM Financial News

AEX herpakt zich boven 900 punten terwijl recessievrees wegebt

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is afgelopen week flink gestegen nadat de recessievrees wegebde. Op een slot van 905,67 punten op vrijdag won de AEX op weekbasis 2,5 procent. Vorige week vrijdag sloot de hoofdgraadmeter op 883,37 punten, toen een winst van 0,5 procent op weekbasis.

"Sterke economische data deze week hebben het beleggersvertrouwen een nieuwe impuls gegeven, wat resulteerde in een sterke opleving van de wereldwijde beurzen. De Amerikaanse economie is mogelijk beter bestand tegen inflatie en een economische vertraging dan eerder werd gedacht", zei beleggingsspecialist Justin Blekemolen van online broker Lynx.

Macrodata uit de VS hielpen om de recessiezorgen te verdrijven. Zo werd afgelopen week duidelijk dat de inflatie in Amerika verder afkoelt, terwijl de consumentenbestedingen op peil blijven en de arbeidsmarkt niet instort.

De inflatie in de VS noteerde in juli op 2,9 procent op jaarbasis, tegenover 3,0 procent een maand eerder. De kerninflatie koelde conform de verwachting licht af, tot 3,2 procent.

De detailhandelsverkopen stegen met 1,0 procent in juli, waar een plus van 0,3 procent was voorzien. De aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS daalden van 234.000 tot 227.000. Gerekend werd op 235.000 nieuwe aanvragen.

Volgens investment manager Simon Wiersma van ING is er momenteel geen enkel signaal dat de Amerikaanse economie van een klif stort. Ook is de VIX-index, de zogeheten angstbarometer voor de markt, afgelopen week met bijna 30 procent gedaald, een teken dat de volatiliteit afneemt.

De sterke macrocijfers uit de VS hebben er ook voor gezorgd dat een renteverlaging van 25 basispunten door de Federal Reserve in september weer waarschijnlijker is dan een noodgreep van 50 basispunten. Het volgende banenrapport, dat begin september verschijnt, zal dat moeten bevestigen, volgens ING.

Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild wees verder op de verbetering van het sentiment onder het klein- en middenbedrijf in de VS. "Dat geeft aan dat beleggers die op een zachte landing rekenen wellicht gelijk gaan krijgen."

"Een zachte landing voor Duitsland is in ieder geval niet in de maak", stelde de expert van Bank Edmond de Rothschild, wijzend op de laatste ZEW-cijfers die afgelopen week verschenen. "De huidige situatie in het land is erg beroerd, terwijl de verwachtingen eveneens niet rooskleurig zijn."

Eind volgende week komen de belangrijkste centrale banken bijeen voor het jaarlijkse symposium van de Fed in Jackson Hole in Wyoming.

Ondanks de recente recessievrees blijft Joost van Leenders van Van Lanschot Kempen positief over aandelen.

"Eén zwakker arbeidsmarktrapport in de VS wijst niet direct op een recessie. Ook in april was de banengroei in de VS zwak, waarna weer betere cijfers volgden. We zien minder zwakte in de Amerikaanse dienstensector en de Europese consument krijgt met lagere inflatie wat meer lucht. Winstcijfers van bedrijven zien we ook als ondersteunend voor aandelen", aldus de beleggingsspecialist.

De olieprijzen wisten afgelopen week aanvankelijk te stijgen, maar met name WTI kwam vervolgens toch weer onder druk te staan. Hoofdeconoom Bernard Keppenne van CBC Banque wees op de "enorme spanningen" in het Midden-Oosten, "met een duidelijk op handen zijnde reactie van Iran waar iedereen bang voor is, maar ook een risico op een uitbarsting in Libanon."

OPEC en het Internationaal Energieagentschap waarschuwden in hun maandrapporten echter voor een minder sterke groei van de vraag naar olie, hetgeen volgens marktkenners ook het fundament blijft voor de ontwikkeling van de olieprijzen.

De obligatierentes daalden afgelopen week licht, terwijl de euro/dollar de 1,10 aantikte.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen won fintechbedrijf Adyen afgelopen week bijna 20 procent bij een slotkoers van ruim 1.298 euro op vrijdag, na vrijgave van kwartaalresultaten. Jefferies had al verwacht dat beleggers opgelucht zouden reageren omdat de cijfers conform verwachting waren en de angst voor een verlaging van de outlook overdreven bleek. UBS denkt dat vooral het vierde kwartaal belangrijk zal zijn voor Adyen. Na de cijfers volgden een aantal koersdoelverhogingen van analisten, maar Degroof Petercam verlaagde juist het koersdoel, van 1.400 naar 1.250 euro, met een ongewijzigd Houden advies. Volgens Degroof spekt Adyen nog steeds zijn balans, maar zou die beter ingezet kunnen worden voor de beloning van aandeelhouders via dividenden of inkoop van eigen aandelen. Ook is Degroof niet overtuigd van de ontwikkeling van de take rate.

Besi steeg 7,9 procent op weekbasis. Handelaar Bert van der Pol van Today's Group wees op een rapport van analisten van Stifel, waarin ze het aandeel op de kooplijst zetten. Sectorgenoten ASMI en ASML wonnen afgelopen week 7,2 en 6,2 procent. Techaandelen deden in het algemeen goede zaken.

Verzekeraar NN Group steeg afgelopen week met 1,2 procent, ondanks een daling van de inkomsten en de solvabiliteit in de eerste helft van het jaar. ING noemde de cijfers wel wat beter dan verwacht. UBS was te spreken over de prestaties van de herverzekeringstak. Berenberg vond de koersontwikkeling op de dag van de cijfers, het aandeel verloor donderdag ruim twee procent, overdreven.

DSM-Firmenich daalde 3,7 procent op weekbasis, ondanks een koersdoelverhoging van Berenberg, met handhaving van het koopadvies. Analist Sebastian Bray sprak van veelbelovende parallellen tussen de prestaties van het bedrijf in de laatste paar maanden en de bloeiperiode van 2018.

In de Midkap verloor TKH afgelopen week 4,1 procent na cijfers en een tegenvallende outlook. De outlook kwam 5 tot 6 procent lager uit dan de consensus, concludeerde Degroof Petercam. Galapagos leverde afgelopen week 3,3 procent in.

JDE Peet's steeg 1,3 procent op weekbasis nadat interim-CEO Luc Vandevelde abrupt opstapte. ING noemde het tweede verlies van een CEO binnen vijf maanden tijd "slordig" en ook Jefferies beoordeelde het nieuws negatief. Jefferies plakte wel een koopadvies op JDE.

InPost was afgelopen week koploper in de AMX, met een winst van 5,3 procent en Vopak won op weekbasis 3,5 procent na een koersdoelverhoging van ING, met handhaving van het koopadvies.

In de AScX won Fastned afgelopen week 2,5 procent na resultaten. Het bedrijf blijft groeien, ondanks dat de markt voor elektrische auto's onder druk staat. Degroof Petercam en Deutsche Bank verlaagden het koersdoel. Degroof blijft zorgen houden over de lange termijn. "We verwachten namelijk dat de prijsconcurrentie de komende jaren aanzienlijk zal toenemen, wat de marges onder druk zal zetten." Van Lanschot Kempen zette Fastned echter op zijn kooplijst, terwijl Jefferies het koersdoel verhoogde.

Ebusco was afgelopen week de grootste stijger onder de kleine aandelen, met een winst van liefst 26 procent. De koerssprong werd volgens Robert Manders van Antaurus Capital Management mogelijk verklaard door het feit dat er weinig institutionele beleggers meer over zijn die hun aandelen kunnen uitlenen. In een gesprek met ABM Financial News gaf Manders aan dat recentelijk veel van de shorts gedekt zijn en het lastig wordt als weinig grote beleggers meer uitlenen. Dat kan dan mogelijk leiden tot een short-squeeze.

Het lokaal genoteerde Cabka verloor op weekbasis dik 10 procent na tegenvallende cijfers en een verlaging van zijn omzetoutlook voor het hele jaar.

Envipco heeft in het tweede kwartaal de resultaten verder zien aantrekken. Het aandeel steeg afgelopen week bijna een procent.

CVC Capital werd beloond met een winst van ruim 11 procent op weekbasis na het vrijgeven van halfjaarcijfers. Bank of America verhoogde het koersdoel licht en hield vast aan zijn koopadvies.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX kopen verkopen

100% zegt kopen

1 stemmen

AMX kopen verkopen

100% zegt kopen

1 stemmen

ASCX kopen verkopen

100% zegt kopen

1 stemmen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.