Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Wall Street koerst af op hoger slot
Beeld: ABM Financial News

Wall Street koerst af op hoger slot

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen noteerden vrijdag hoger met nog een paar uur handel te gaan.

De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,3 procent tot 5.558,85 punten, de Dow Jones index won 0,3 procent op 40.686,37 punten en de Nasdaq noteerde 0,4 procent hoger op 17.663,10 punten.

Beleggers kregen de afgelopen dagen alles wat ze wilden: zwakker dan verwachte inflatiecijfers, samen met een verrassend sterk rapport over de detailhandelsverkopen en een daling van het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering. Ter ondersteuning van de verwachtingen in de markt gaven twee functionarissen van de Federal Reserve donderdag aan dat ze een renteverlaging in september ondersteunen.

Daarnaast lopen beleggers warm voor het jaarlijkse symposium van centrale banken in Jackson Hole, dat vanaf volgende week donderdag 22 augustus tot en met zaterdag 24 augustus zal plaatsvinden.

"Dit zal waarschijnlijk worden gebruikt als platform om te bevestigen dat de Federal Reserve nu van mening is dat het monetaire beleid te restrictief is en dat ze de rentetarieven kunnen gaan verlagen", zei econoom James Knightley van ING.

De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde vrijdag 3 basispunten lager op 3,898 procent, terwijl de tweejaarsrente 3 basispunten daalde tot 4,064 procent.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat het aantal in aanbouw genomen woningen in juli op maandbasis is gedaald met 6,8 procent tot 1,238 miljoen woningen, terwijl op jaarbasis zelfs sprake was van een daling van 16,0 procent. Het aantal afgegeven bouwvergunningen daalde op maandbasis met 4,0 procent tot 1,396 miljoen stuks. Op jaarbasis daalden de vergunningen met 7,0 procent. 

Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie is in augustus licht verbeterd. De index steeg van 66,4 naar 67,8. De inflatieverwachting voor de komende 12 maanden noteerde ongewijzigd op 2,9 procent. De inflatieverwachting voor de komende vijf jaar noteerde eveneens stabiel op 3,0 procent.

Olie noteerde vrijdag 1,9 procent lager op 76,68 dollar per vat.

De euro/dollar noteerde op 1,1012. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,0993 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0971 op de borden. 

Op macro-economisch vlak staan maandag in de VS alleen de leidende indicatoren van juli op de agenda.

Bedrijfsnieuws

Texas Instruments daalde 1,0 procent. Dit nadat het bedrijf bekendmaakte een voorlopige overeenkomst te hebben ondertekend waarmee het tot 1,6 miljard dollar aan voorgestelde subsidies kan ontvangen voor de productie van halfgeleiders in Texas en Utah.

Applied Materials daalde 1,8 procent, ondanks dat het bedrijf voor halfgeleiderapparatuur een hogere kwartaalomzet en winst boekte, gedreven door de vraag naar kunstmatige intelligentie.

De aandelen van H&R Block stegen bijna 14 procent nadat de Amerikaanse belastingadviseur beter dan verwachte kwartaalwinsten noteerde en de verwachte resultaten voor het fiscale jaar boven de schattingen van Wall Street lagen.

De Amerikaanse aandelen van Bayer stegen 8,5 procent, nadat een hof van beroep in Philadelphia het bedrijf in het gelijk stelde in een zaak rond onkruidverdelger Roundup van zijn dochteronderneming Monsanto. Bayer werd ervan beschuldigd dat het zou hebben nagelaten om een waarschuwingslabel voor kanker te plaatsen op de onkruidverdelger. De rechtbank oordeelde dat Amerikaanse wetgeving dit uitsluit.

De aandelen in het farmaceutische bedrijf Bavaria Nordic, dat het enige door de VS en Europa goedgekeurde vaccin beschikbaar stelt tegen het zich verspreidende Mpox-virus, stegen in Kopenhagen met 18 procent, terwijl de Amerikaanse notering 19,1 procent hoger noteerde.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.