Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Futures signaleren lichtrode opening Wall Street
Beeld: ABM Financial News

Futures signaleren lichtrode opening Wall Street

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag naar verwachting licht lager openen en lijken daarmee wat op adem te komen na de flinke spurt van afgelopen week. Rond lunchtijd noteerden de futures op de S&P 500 0,1 procent in het rood.

Donderdag was de zesde opeenvolgende winnende dag voor zowel de S&P 500 als de Nasdaq. Met respectievelijk meer dan 3 en 5 procent winst vooralsnog deze week, liggen beide indexen op koers om hun grootste wekelijkse winst sinds november te noteren. De Dow Jones is deze week met ruim 2 procent gestegen, wat ook zijn beste prestatie van dit jaar zou zijn.

De donderdag vrijgegeven gegevens over de detailhandelsverkopen waren veel sterker dan economen hadden verwacht, terwijl de wekelijkse werkloosheidsaanvragen daalden. Beiden zorgden voor opluchting en wellicht was de angst van vorige week voor een recessie dan ook overdreven.

Investment manager Simon Wiersma van ING wees erop dat "minder dan twee weken geleden de Amerikaanse, en dus de wereldeconomie volgens veel beleggers nog afstevende op een onvermijdbare recessie. Een paar dagen later wordt er alweer gesproken van een 'Goldilocks' scenario en is er geen wolkje aan de lucht. Niet is zo onvoorspelbaar als het beleggerssentiment. Het kan draaien als een blad aan de boom."

ING gaat nog steeds uit van een zachte landing van de Amerikaanse economie en heeft daar de afgelopen weken ook niet aan getwijfeld.

Het (gedwongen) terugdraaien van de yen carry trade verstoorde dit beeld voor sommige beleggers misschien wat, "maar de fundamentele ontwikkelingen zijn geen aanleiding om heel negatief te worden, integendeel zou ik bijna willen zeggen", aldus Wiersma.

Verder is het vandaag vrij rustig en staan op macro-economisch gebied de woningbouw en bouwvergunningen, alsmede het consumentenvertrouwen van de Universiteit van Michigan geagendeerd. Ook is vandaag de normale maandelijkse expiratie, wat wellicht nog wat voor extra beweeglijkheid kan zorgen.

De olieprijzen deden weer een stapje terug. Een vat Brent olie werd vrijdag 1,3 procent goedkoper op 79,95 dollar.

Ook de rentes deden weer een stapje terug na de recente opleving, terwijl de euro/dollar steeg naar 1,0988.

Bedrijfsnieuws

Texas Instruments steeg voorbeurs met 1,6 procent. Dit nadat het bedrijf bekendmaakte een voorlopige overeenkomst te hebben ondertekend waarmee het tot 1,6 miljard dollar aan voorgestelde subsidies kan ontvangen voor de productie van halfgeleiders in Texas en Utah.

Applied Materials daalde voor de openingsbel 3,3 procent, ondanks dat het bedrijf voor halfgeleiderapparatuur een hogere kwartaalomzet en winst boekte, gedreven door de vraag naar kunstmatige intelligentie.

De aandelen van H&R Block stegen met 10 procent in de handel voorbeurs nadat de Amerikaanse belastingadviseur beter dan verwachte kwartaalwinsten noteerde en de verwachte resultaten voor het fiscale jaar boven de schattingen van Wall Street lagen.

De aandelen van Bayer schoten in Frankfurt met 9 procent omhoog nadat een hof van beroep in Philadelphia het bedrijf in het gelijk stelde in een zaak rond onkruidverdelger Roundup van zijn dochteronderneming Monsanto. Bayer werd ervan beschuldigd dat het zou hebben nagelaten om een waarschuwingslabel voor kanker te plaatsen op de onkruidverdelger. De rechtbank oordeelde dat Amerikaanse wetgeving dit uitsluit. In de Amerikaanse aandelen van Bayer werd vrijdag voorbeurs nog niet gehandeld.

De aandelen in het farmaceutische bedrijf Bavaria Nordic, dat het enige door de VS en Europa goedgekeurde vaccin beschikbaar stelt tegen het zich verspreidende Mpox-virus, stegen in Kopenhagen met 14 procent, terwijl de Amerikaanse notering donderdag nabeurs met 1,7 procent steeg.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index sloot donderdag uiteindelijk 1,6 procent hoger op 5.543,22 punten, de Dow Jones index won 1,4 procent op 40.563,06 punten en de Nasdaq noteerde zelfs 2,3 procent hoger op 17.594,50 punten.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.