Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Wall Street op stoom na goede reeks aan cijfers
Beeld: NYSE

Wall Street op stoom na goede reeks aan cijfers

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen noteren donderdag hoger met nog een paar uur handel te gaan. Dit nadat beleggers het vertrouwen in de economie herwonnen na bemoedigende consumenten- en arbeidsgegevens die de zorgen over een recessie naar de achtergrond deden verdwijnen.

De toonaangevende S&P 500 index steeg 1,5 procent tot 5.538,19 punten, de Dow Jones index won 1,2 procent op 40.502,12 punten en de Nasdaq noteerde zelfs 2,3 procent hoger op 17.584,25 punten.

Na de flinke winst van deze week, staat de S&P 500 nu inmiddels alweer minder dan 3 procent onder zijn record. De drie belangrijkste Amerikaanse indexen handelen nu boven hun slotniveau van 2 augustus, de sessie vóór de wereldwijde beursdaling op 5 augustus. Deze werd destijds grotendeels gedreven door de bezorgdheid van beleggers over een economische vertraging en een forse afwikkeling van de inmiddels bekende Japanse carrytrade.

Maar deze week is dat weer helemaal anders en lijkt het "goldilocks" scenario weer uit de kast gehaald. Hierbij gaat men ervan uit dat de economie blijft groeien en de inflatie vanzelf zakt naar de doelstelling van 2 procent in de VS.

James Knightley, hoofdeconoom bij ING, wees daarbij ook op de veerkracht van de Amerikaanse consumentenbestedingen. De cijfers waren donderdag een stuk beter dan verwacht, met een stijging van de detailhandelsverkopen met 1,0 procent op maandbasis, vergeleken met de consensus van 0,3 procent. Er waren enkele neerwaartse herzieningen van de maand ervoor, maar dit is nog steeds een steviger dan verwachte uitkomst.

Dat de consumentenbestedingen robuust blijven, is voor de markt voldoende om in toenemende mate toch weer de voorkeur te geven aan een renteverlaging door de Fed met 25 basispunten in plaats van 50 basispunten in september, aldus Knightley.

Ook was de econoom te spreken over het aantal wekelijkse steunaanvragen in de VS. Die kwamen afgelopen week met 227.000 lager uit dan gedacht. Volgens Knightley versterkt dit de boodschap dat de stijgende werkloosheid in de VS vooral wordt veroorzaakt door een groter aanbod van banen ten opzichte van de vraag naar werk, in plaats van door ontslagen. Ook dat wijst erop dat de kans op een renteverlaging met 25 basispunten groter is dan een verlaging van 50 basispunten waar de markt in de nasleep van het Amerikaanse banenrapport nog vanuit ging, volgens de expert van ING.

Echter, het was niet overal goed nieuws en blijft de Amerikaanse industrie een punt van zorg. Zo vertoonde de economische bedrijvigheid rondom New York nog steeds een krimp en in Philadelphia werd ook onverwachts een krimp geregistreerd.

Ook vielen de cijfers over de industriële productie niet mee. In juli nam de productie af met 0,6 procent, na een stijging van 0,3 procent in juni.

Ook daalde het vertrouwen van de Amerikaanse huizenbouwers verder en bleken de bedrijfsvoorraden licht te zijn gestegen. De omzetten waren in juni 0,1 procent lager op maandbasis. Op jaarbasis was wel sprake van een toename met 2,2 procent.

De olieprijzen wisten te herstellen na twee dagen van dalingen. Een vat WTI-olie werd 1,7 procent duurder op 78,31 dollar.

De meevallende cijfers zorgden er ook voor dat de rentes weer opliepen. De Amerikaanse tienjarige rente steeg 11 basispunten naar 3,93 procent.

De euro/dollar deed weer een stap terug tot 1,0977.

Stijgers en dalers

Walmart steeg 6,5 procent en scherpte daarmee de records aan. Het bedrijf opende donderdagmiddag de boeken en stelde niet teleur en werd ook de outlook voor de omzet- en winstgroei voor heel het boekjaar verhoogd. Naast de relatief veel doorgevoerde prijsdalingen, bleek ook dat er steeds meer mensen komen met een bovengemiddeld inkomen.

Alibaba steeg fractioneel, ondanks toch wel tegenvallende resultaten. In het afgelopen kwartaal werd 27 procent minder winst geboekt, terwijl de omzet met 4 procent steeg op jaarbasis. De 1,36 dollar winst per beursgenoteerd certificaat in de VS was een stuk slechter dan de 2,09 dollar waar door de markt op werd gerekend. Dat gold ook voor de omzet van 33,5 miljard dollar, waar de markt 34,6 miljard dollar voorspelde.

De cijfers van JD.com, een concurrent van Alibaba, werden beloond met een koerswinst van 4,5 procent. JD.com boekte in het afgelopen kwartaal een lichte omzetstijging tot 291,4 miljard Chinese yuan, of omgerekend 40,1 miljard dollar. De markt rekende op een vlakke omzet van 288,1 miljard yuan. De nettowinst van 12,6 miljard yuan was bijna een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder.

De aandelen Deere stegen met 7,6 procent, nadat de resultaten over het derde kwartaal meevielen. Analisten geraadpleegd door FactSet rekenden op een winst per aandeel van 5,68 dollar en een omzet van 10,9 miljard dollar, tegenover 10,20 dollar winst per aandeel en 14,3 miljard dollar aan opbrengsten een jaar eerder. De producent van landbouwmachines rapporteerde in werkelijkheid een omzet van ruim 13 miljard dollar en een winst per aandeel van 6,29 dollar.

Cisco steeg bijna 7 procent, nadat het bedrijf woensdag nabeurs beter dan verwachte cijfers rapporteerde. Cisco kondigde woensdagavond ook een herstructurering aan waarbij het 7 procent van zijn personeelsbestand schrapt. De outlook voor het nieuwe boekjaar was positief en het bedrijf lijkt in toenemende mate te profiteren van de AI-vraag.

Aandelen van sportkledingreus Nike noteerden 4,6 procent hoger. Pershing Square van de activistische belegger Bill Ackman heeft een belang in Nike genomen, bleek uit een registratie bij de SEC. Ackman kocht zo'n 3 miljoen aandelen, met een waarde van ongeveer 230 miljoen dollar.

Aandelen van cosmeticamerk Ulta stegen donderdag ruim 12 procent nadat bekend werd dat Berkshire Hathaway aandelen heeft gekocht in het bedrijf. Berkshire heeft nu meer dan 690.000 aandelen in Ulta, met een waarde van 266 miljoen dollar.

Nabeurs is het de beurt aan Applied Materials, toeleverancier aan de halfgeleiderindustrie.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.