Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Europese beurzen profiteren van meevallende economische data
Beeld: Deutsche Börse AG

Europese beurzen profiteren van meevallende economische data

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn donderdag hoger gesloten, terwijl beleggers, na per saldo meevallende bedrijfs- en macro-economische cijfers uit de VS, de recessievrees van zich wisten af te schudden.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 1,2 procent tot 509,88 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 1,7 procent op 18,183,24 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 1,2 procent op 7.423,37 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,8 procent hoger op 8.347,35 punten.

Hoewel vorige week nog werd overheerst door de angst voor een harde landing in de VS en eventuele noodgrepen van de Federal Reserve, is dat deze week weer helemaal anders en lijkt het “goldilocks”-scenario weer uit de kast gehaald. Hierbij gaat men ervan uit dat de economie blijft groeien en de inflatie vanzelf zakt naar de doelstelling van 2 procent in de VS.

"Een prima vooruitzicht voor beleggers", volgens Simon Wiersma van ING. Volgens hem is er momenteel geen enkel signaal dat de Amerikaanse economie van een klif stort.

"Natuurlijk zijn er altijd doemdenkers die zeggen dat het twee minuten voor twaalf is. Die hebben inderdaad twee keer in de 24 uur gelijk en dat is dus niet vaak", aldus de investment manager van ING, die er verder op wees dat de VIX-index, de zogeheten angstbarometer voor de markt, verder is gedaald.

Met andere woorden: "de angst bij beleggers neemt snel weer af", aldus Wiersma na de recessievrees die de afgelopen weken de kop opstak.

Hoewel eerder in de week de inflatiecijfers lichte verbeteringen lieten zien was dat in ieder geval al genoeg voor beleggers om het glas weer halfvol te zien. Donderdag werd dat gevoel nog eens versterkt na prima cijfers van Walmart die toch relatief veel prijsdalingen heeft kunnen doorvoeren, maar ook bleek dat er steeds meer mensen komen met een hoger inkomen, waardoor de retailreus de vooruitzichten opnieuw kon verhogen.

Op macro-economisch gebied kwam er vooral veel steun uit de cijfers over de Amerikaanse detailhandelsverkopen die met 1,0 procent in juli stegen, waar een plus van 0,3 procent was voorzien.

De wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS daalden van 234.000 tot 227.000. Gerekend werd op 235.000 nieuwe aanvragen en viel dus ook mee. De andere economische cijfers gaven een meer verdeeld beeld.

De olieprijzen wisten te herstellen na twee dagen van dalingen. Een vat Brentolie werd 1,9 procent duurder op 81,26 dollar.

De meevallende cijfers zorgden er ook voor dat de rentes weer opliepen. De Amerikaanse tienjarige rente steeg 10 basispunten naar 3,92 procenten. De Duitse variant steeg 8 basispunten naar 2,26 procent.

Daardoor deed de euro/dollar weer een stap terug tot 1,0984.

Stijgers en dalers

Opvallende stijger in Europa was betalingsbedrijf Adyen, dat 11,7 procent kon bijschrijven in Amsterdam. Het bedrijf overlegde prima cijfers. Jefferies had al verwacht dat beleggers opgelucht zouden reageren omdat de cijfers volgens de verwachting waren en de angst voor een verlaging van de outlook overdreven bleek.

In nagenoeg groengekleurd Frankfurt konden Infineon, Deutsche Bank en Commerzbank tussen de 3 en 4,2 procent bijschrijven. De grootste daler was Henkel, dat 0,6 procent verloor.

In Parijs werd de lijst aangevoerd door Accor met een winst van 3,4 procent, gevolgd door Stellantis wat 2,5 procent kon bijschrijven.

Grootste daler was Eurofins Scientific met een verlies van 3,6 procent.

De Amsterdamse beurs kreeg naast Adyen hulp van de chippers ASMI, ASML en Besi, die tussen de 3,4 en 4,2 procent konden bijschrijven. NN Group was de grootste daler, na ietwat tegenvallende cijfers en weinig zicht op een verbetering van de vooruitzichten.

Brussel kreeg steun van zwaargewicht KBC, dat 3,6 procent won, gevolgd door Melexis, met een winst van 2,8 procent. Elia was een van de weinige dalers en verloor 1,3 procent.

Orsted boekte in het tweede kwartaal onverwachts een groter verlies, nadat het flink afschrijvingen moest doen op onder meer windprojecten. In totaal werd er voor 3,9 miljard kroon, ongeveer 524 miljoen euro, afgeschreven. Het aandeel daalde ruim 7 procent.

Tussenstanden Wall Street

Tijdens het slot van de Europese beurzen was Wall Street groengekleurd en won de S&P 500 1,4 procent.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
CAC 40 kopen verkopen
DAX kopen verkopen
PSI kopen verkopen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.