Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Wall Street richting groene opening na stroom aan macrodata
Beeld: ABM Financial News

Wall Street richting groene opening na stroom aan macrodata

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan donderdag een duidelijk groene opening tegemoet, na macrocijfers die zorgen over een recessie wegnamen en de kwartaalrapportage van retailgigant Walmart. Ongeveer een half uur voor de openingsbel in New York noteerden de futures op de S&P 500 tot 0,7 procent in de plus.

Woensdag sloot Wall Street hoger, maar was er geen enorme impuls van gunstige, maar weinig verrassende inflatiecijfers uit de VS. Die leken vooral te bevestigen dat de Federal Reserve op koers ligt om de rente volgende maand te verlagen.

"Een prima vooruitzicht voor beleggers", volgens Simon Wiersma van ING. Volgens hem is er momenteel geen enkel signaal dat de Amerikaanse economie van een klif stort.

"Natuurlijk zijn er altijd doemdenkers die zeggen dat het twee minuten voor twaalf is. Die hebben inderdaad twee keer in de 24 uur gelijk en dat is dus niet vaak", aldus de investment manager van ING, die er verder op wees dat de VIX-index, de zogeheten angstbarometer voor de markt, verder is gedaald.

Met andere woorden: "de angst bij beleggers neemt snel weer af", aldus Wiersma na de recessievrees die de afgelopen weken de kop opstak.

Die zorgen werden donderdag weggenomen met sterke cijfers over de Amerikaanse detailhandel en arbeidsmarkt.

De Amerikaanse detailhandelsverkopen stegen met 1,0 procent in juli, waar een plus van 0,3 procent was voorzien.

De wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS daalden van 234.000 tot 227.000. Gerekend werd op 235.000 nieuwe aanvragen.

"Een overvloed aan positief nieuws voor de markten", oordeelde Naeem Aslam van Zaye Capital over deze cijfers. "De data hebben beleggers er ongetwijfeld toe aangezet om riskantere beleggingen terug te kopen", volgens de marktkenner.

De Empire State index toonde in augustus een minder sterke krimp van de bedrijvigheid in regio New York, terwijl in en rond Philadelphia juist onverwacht een krimp werd geregistreerd, bleek uit de Philly Fed index.

De Amerikaanse importprijzen liepen in juli licht op, nadat ze in juni nog ongewijzigd bleven.

Later vanmiddag staat nog de Amerikaanse industriële productie op de rol. Die steeg in juni nog met 0,6 procent, maar zou in juli met 0,1 procent zijn gedaald. Ook volgen vanmiddag nog de bedrijfsvoorraden en het vertrouwen onder huizenbouwers in de VS.

De euro/dollar handelde aanvankelijk boven de 1,10 maar daalde tot 1,0960 na de reeks aan macrodata, terwijl de obligatierentes duidelijk stegen. De olieprijzen wonnen een procent.

Bedrijfsnieuws

Walmart opende vanmiddag de boeken. De cijfers kunnen op veel aandacht rekenen omdat ze de markt meer vertellen over het uitgavenpatroon van Amerikanen en mogelijk een antwoord bieden op de vraag of consumenten in de VS vaker hun hand op de knip houden.

In het tweede kwartaal behaalde Walmart een omzet van 169,3 miljard dollar en een aangepaste winst van 0,67 dollar. De consensus volgens FactSet rekent op een aangepaste winst per aandeel van 0,65 dollar en een omzet van 168,6 miljard dollar in het tweede kwartaal. Verder verhoogde Walmart de outlook voor de omzet- en winstgroei voor heel het boekjaar. Het aandeel steeg 8 procent in de voorbeurshandel.

Alibaba kwam ook met resultaten, die de markt tegenvielen, waarop het aandeel voorbeurs 2,4 procent daalde. In het afgelopen kwartaal werd 27 procent minder winst geboekt, terwijl de omzet met 4 procent steeg op jaarbasis. De 1,36 dollar winst per beursgenoteerd certificaat in de VS was een stuk slechter dan de 2,09 dollar waar door de markt op werd gerekend. Dat gold ook voor de omzet van 33,5 miljard dollar, waar de markt 34,6 miljard dollar voorspelde.

De cijfers van JD.com, een concurrent van Alibaba, werden beloond met een koerswinst van 4,0 procent in de voorbeurshandel. JD.com boekte in het afgelopen kwartaal een lichte omzetstijging tot 291,4 miljard Chinese yuan, of omgerekend 40,1 miljard dollar. De markt rekende op een vlakke omzet van 288,1 miljard yuan. De nettowinst van 12,6 miljard yuan was bijna een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder.

Deere steeg voorbeurs met ruim 2 procent, nadat de resultaten over het derde kwartaal meevielen. Analisten geraadpleegd door FactSet rekenden op een winst per aandeel van 5,68 dollar en een omzet van 10,9 miljard dollar, tegenover 10,20 dollar winst per aandeel en 14,3 miljard dollar aan opbrengsten een jaar eerder. De producent van landbouwmachines rapporteerde in werkelijkheid een omzet van ruim 13 miljard dollar en een winst per aandeel van 6,29 dollar.

Nabeurs is het de beurt aan Applied Materials, toeleverancier aan de halfgeleiderindustrie.

Cisco opende woensdag nabeurs de boeken. In het afgelopen vierde kwartaal daalde de nettowinst, maar bleek de aangepaste winst per aandeel met 0,87 dollar beter dan de 0,85 dollar die werd voorspeld. De omzet daalde ook, tot 13,64 miljard dollar, maar dit was eveneens beter dan voorzien. Cisco kondigde woensdagavond ook een herstructurering aan waarbij het 7 procent van zijn personeelsbestand schrapt. Het aandeel noteerde voorbeurs toch 8 procent hoger. De outlook voor het nieuwe boekjaar was positief en het bedrijf lijkt in toenemende mate te profiteren van de AI-vraag.

Aandelen van sportkledingreus Nike noteerden voorbeurs 5,0 procent hoger. Pershing Square van de activistische belegger Bill Ackman heeft een belang in Nike genomen, bleek uit een registratie bij de SEC. Ackman kocht zo'n 3 miljoen aandelen, met een waarde van circa 230 miljoen dollar.

Aandelen van cosmeticamerk Ulta stegen donderdag voorbeurs met 11 procent nadat bekend werd dat Berkshire Hathaway aandelen heeft gekocht in het bedrijf. Berkshire heeft nu meer dan 690.000 aandelen in Ulta, met een waarde van 266 miljoen dollar.

Wall Street

De S&P 500 index steeg woensdag 0,4 procent tot 5.455,21 punten, de Dow Jones index won 0,6 procent op 40.008,39 punten en de Nasdaq sloot vrijwel vlak op 17.192,60 punten.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.