Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Bescheiden winsten in Europa
Beeld: Deutsche Börse AG

Bescheiden winsten in Europa

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteren donderdag rond het middaguur hoger.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,2 procent op 505,05 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,4 procent op 17.984,28 punten en de Franse CAC 40 steeg fractioneel op 7.335,00 punten. De Britse FTSE 100 noteerde vlak op 8.280,70 punten.

"De rust keert terug na meevallende inflatiecijfers", aldus beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx.

Het Amerikaanse inflatierapport, dat woensdag werd vrijgegeven, liet een daling van het jaarlijkse inflatiepercentage zien tot 2,9 procent, het laagste niveau sinds 2021. "Dit voedde het optimisme dat de Amerikaanse economie op koers ligt voor een zachte landing. Ook de ontwikkeling van de producentenprijzen gaf bemoedigende signalen af, wat de positieve marktreactie verder versterkte", aldus Blekemolen.

"De inflatiecijfers van deze week hebben de recessievrees onder beleggers grotendeels weggenomen, wat ook te zien is in de daling van de volatiliteit. Dit wijst op teruggekeerde rust op de markten. De meevallende inflatiegegevens vergroten de kans op een renteverlaging door de Fed in september en verschuiven de aandacht van beleggers naar de mate waarin de economische groei vertraagt in plaats van inflatie."

De vraag is nog wel hoe fors een eerste renteverlaging gaat zijn. Een verlaging met vijftig basispunten is niet waarschijnlijk, denkt valuta-analist Antje Praefcke van Commerzbank.

De Fed zal niet in een crisisstemming zijn, omdat de inflatie naar het doel van 2,0 procent aan het dalen is, volgens Praefcke. Een dergelijke paniekachtige verlaging van de rente zou pas aan de orde zijn als het banenrapport van 6 september veel zwakker dan verwacht uitvalt met een sterke daling van de werkgelegenheid.

Op macro-economisch vlak gaat vandaag nog de aandacht uit naar de VS. Daar staan onder meer de wekelijkse steunaanvragen, detailhandelsverkopen, industriële productie en importprijzen op de rol, naast de Empire State-index en Philadelphia Fed-index.

Vanochtend bleek al dat de economische groei in Japan in het tweede kwartaal hoger uitviel dan verwacht, terwijl de Chinese groeicijfers conform verwachting waren. De stijging van de winkelverkopen wees bovendien op aantrekkende consumentenbestedingen.

"Beleggers reageren vanmorgen positief op de cijfers uit Japan en China, gesteund door het hogere slot van Wall Street gisteravond", aldus investment manager Simon Wiersma van ING.

Het muntpaar euro/dollar koerste donderdagmiddag rond een niveau van 1,1006. De olieprijzen stegen met circa een half procent.

Bedrijfsnieuws

Orsted boekte in het tweede kwartaal onverwachts een groter verlies, nadat het flink afschrijvingen moest doen op onder meer windprojecten. In totaal werd er voor 3,9 miljard kroon, circa 524 miljoen euro, afgeschreven. Het aandeel daalde bijna 7 procent.

Onder de hoofdaandelen in Amsterdam won fintechbedrijf Adyen 7,5 procent na vrijgave van cijfers. Jefferies had al verwacht dat beleggers opgelucht zouden reageren omdat de cijfers conform de verwachting waren en de angst voor een verlaging van de outlook overdreven bleek.

In Frankfurt schreef REW 2,8 procent bij. Het aandeel lijkt daarmee te herstellen na een dip op woensdag toen het energiebedrijf met kwartaalcijfers kwam, die wel beter waren dan verwacht.

Verder bleven de koersuitslagen beperkt in Europa.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan donderdag een lichtgroene opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteren tot 0,2 procent in de plus.

De S&P 500 index steeg woensdag 0,4 procent tot 5.455,21 punten, de Dow Jones index won 0,6 procent op 40.008,39 punten en de Nasdaq sloot vlak op 17.192,60 punten.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
CAC 40 kopen verkopen
DAX kopen verkopen
PSI kopen verkopen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.