Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Europese beurzen openen hoger
Beeld: Deutsche Börse AG

Europese beurzen openen hoger

(ABM FN) De Europese beurzen gaan donderdag een hogere opening tegemoet. IG Markets voorziet een openingswinst van 83 punten voor de Duitse DAX, een plus van 37 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 44 punten voor de Britse FTSE 100.

 

De Europese beurzen zijn woensdag hoger gesloten, nadat beleggers onder meer de inflatiecijfers uit de VS, VK en Frankrijk verwerkten.

 

Waar de aandelenmarkten wereldwijd in eerste instantie steun haalden uit positieve Amerikaanse producentenprijzen van dinsdag, kregen de beurzen woensdag wereldwijd een extra boost nadat uit cijfers bleek dat de consumentenprijzen in de VS in juli iets minder hard zijn gestegen dan verwacht.

 

Beide data ondersteunen de hoop dat de Federal Reserve in september de rente zal verlagen.

 

"De afkoelende Amerikaanse inflatie houdt de Fed op koers voor renteverlagingen", concludeerde ook econoom James Knightley van ING. "Over het algemeen wordt gerekend op een renteverlaging in september, maar de vraag over de omvang [van de verlaging] ligt open en zorgt voor een [extra] focus op het [Amerikaanse] banenrapport van augustus, dat op 6 september op de agenda staat", voegde hij toe.

 

De enige vraag die nu nog rest is hoe vaak de Amerikaanse centrale bank de rente dit jaar gaat verlagen, stellen marktvolgers.

 

Op macro-economisch vlak werd woensdag bekend dat de economie in de eurozone in het tweede kwartaal op kwartaal- en jaarbasis is gestegen met respectievelijk 0,3 procent en 0,6 procent.

 

De productie van de industrie in de eurozone is in juni op maandbasis gedaald met 0,1 procent, terwijl op jaarbasis zelfs sprake was van een daling met 3,9 procent.

 

De Franse inflatie is in juli gestegen van 2,2 naar 2,3 procent. Op maandbasis stegen de prijzen met 0,2 procent, versus 0,1 procent een maand eerder.

 

De producentenprijzen in het VK zijn in juli op jaarbasis gestegen met 0,8 procent, na een stijging met 1,0 procent een maand eerder, terwijl de prijzen op maandbasis stabiel bleven.

 

Bedrijfsnieuws

 

Thyssenkrupp gaf woensdag voor de derde keer een waarschuwing af, nadat over het derde kwartaal van het fiscale boekjaar verlies werd geboekt. Het Duitse industriële bedrijf zei dat het een nettoverlies verwacht van circa 500 tot iets minder dan een miljard euro voor het gebroken boekjaar dat eindigt op 30 september. Eerder werd gemikt op een laag, driecijferig miljoenenverlies. De koers daalde ruim 6,0 procent.

 

RWE realiseerde in het afgelopen kwartaal volgens Citi Research weliswaar een winst die hoger uitkwam dan voorzien, maar liet de outlook intact en dat leidde mogelijk tot een teleurstelling. De koers daalde circa 5,7 procent.

 

UBS liet volgens Deutsche Bank op divisieniveau een verdeeld beeld zien in het tweede kwartaal, terwijl de kernactiviteiten het minder goed deden dan verwacht. De koers steeg circa 5,3 procent.

 

Aviva deed het over het eerste halfjaar beter dan verwacht, aldus Citi Research in een eerste beoordeling van de resultaten. Aviva hield vertrouwen in de outlook en doelstellingen tot en met 2026. De koers steeg circa 0,7 procent.

 

Euro STOXX 50          4.727,60 (+0,7%)

STOXX Europe 600       504,10 (+0,5%)

DAX                    17.885,60 (+0,4%)

CAC 40                 7.333,36 (+0,8%)

FTSE 100               8.281,05 (+0,6%)

SMI                    12.071,83 (+1,2%)

AEX                    890,24 (+0,2%)

BEL 20                 4.034,23 (-0,4%)

FTSE MIB               32.328,03 (+1,0%)

IBEX 35                10.753,00 (+0,3%)

 

 

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures donderdag vlak.

 

De Amerikaanse beurzen zijn woensdag hoger gesloten, na positieve Amerikaanse inflatiecijfers.

 

De Amerikaanse consumentenprijzen stegen in juli op jaarbasis met 2,9 procent, tegen 3,0 procent een maand eerder, terwijl de markt rekende op een ongewijzigd niveau van 3 procent. Op maandbasis stegen de consumentenprijzen met 0,2 procent, na een daling met 0,1 procent in juni. Dit was in lijn met de verwachting.  

 

De inflatie noteerde daarmee op zijn laagste niveau sinds maart 2021. Econoom Paul Ashworth van Capital Economics sprak van "licht bemoedigende" cijfers, die een renteverlaging van 25 basispunten door de Federal Reserve in september ondersteunen.

 

"De data van woensdag hebben de markten ervan overtuigd dat ze in september en december een renteverlaging zullen krijgen", voegde hij toe.

 

Een teleurstellend detail van het rapport was volgens de econoom de sterke opleving van de kosten voor huisvesting, die voor het grootste deel van de inflatie in juli verantwoordelijk zijn.

 

Daarnaast lopen beleggers warm voor het jaarlijkse symposium van centrale banken in Jackson Hole, dat vanaf volgende week donderdag 22 augustus tot en met zaterdag 24 augustus zal plaatsvinden.

 

Fed-voorzitter Jerome Powell zal naar verwachting een toespraak houden tijdens de bijeenkomst. Beleggers zullen daarbij uitkijken naar nieuwe aanwijzingen of de Fed de rente tijdens de beleidsvergadering in september zal verlagen.

 

De werkelijke omvang van de renteverlaging zal volgens economen met name worden bepaald door de kwaliteit van het Amerikaans banenrapport, dat een week later wordt gepubliceerd.

 

De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde 2 basispunten lager op 3,836 procent, terwijl de tweejaarsrente 1 basispunt hoger noteerde op 3,945 procent.

 

Op macro-economisch vlak werd tevens bekend dat het aantal hypotheekaanvragen in de VS vorige week is gestegen met 16,8 procent. De marktindex steeg van 215,1 naar 251,3.

 

De september-future voor een vat ruwe olie sloot woensdag op de New York Mercantile Exchange 1,37 dollar, ofwel 1,8 procent, lager op 76,98 dollar. Uit de meest recente data van het Amerikaanse energieagentschap EIA bleek woensdag dat de voorraden ruwe olie in de VS vorige week onverwacht zijn gestegen.

 

Op macro-economisch vlak staan donderdag in de VS acht publicaties op de agenda. Voorbeurs verschijnen de wekelijkse steunaanvragen, de detailhandelsverkopen, de importprijzen, de Empire State index en de Philadelphia Fed index, gevolgd door industriële productiecijfers, de bedrijfsvoorraden en het vertrouwen van huizenbouwers.

 

Bedrijfsnieuws

 

Alphabet noteerde ruim 3,0 procent lager, nadat persbureau Bloomberg bekendmaakte dat het Amerikaanse ministerie van Justitie overweegt dochterbedrijf Google in stukken te breken. Een federale rechtbank oordeelde deze maand dat zoekmachine Google mededingingswetten overtreedt en concurrentie tegengaat. Het operationele systeem Android en de browser Chrome zouden kandidaten zijn om te worden afgesplitst van Google. Ook het platform voor de verkoop van advertenties, AdWords, zou in het vizier liggen van de autoriteiten.  

 

Snoepfabrikant Mars heeft een bod van 36 miljard dollar aangekondigd op Kellanova, dat voorheen bekendstond als Kellogg's . Het aandeel Kellanova steeg circa 7,7 procent. Mars is niet beursgenoteerd.

 

Ouster daalde circa 27,8 procent, omdat het techbedrijf verwachtte dat de omzetcijfers zullen achterblijven bij de analistenverwachtingen.

 

Flutter Entertainment verhoogde zijn verwachtingen voor het jaar nadat de omzet sterk steeg. Het aandeel steeg bijna 8,0 procent.

 

Het aandeel Victoria's Secret steeg circa 17,3 procent. Het lingeriemerk benoemde Hillary Super als nieuwe CEO. Zij was de CEO van Savage X Fenty, het kledingmerk van popster Rihanna.

 

S&P 500 index              5.455,21 (+0,4%)

Dow Jones index            40.008,39 (+0,6%)

Nasdaq Composite           17.192,60 (0,0%)

 

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden donderdag hoger.

 

Nikkei 225              36.786,69 (+0,9%)

Shanghai Composite      2.880,23 (+1,0%)

Hang Seng               17.171,01 (+0,3%)

 

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,1009. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,1013 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1023 op de borden.

 

USD/JPY Yen   147,24

EUR/USD Euro  1,1009

EUR/JPY Yen   162,13

 

MACRO-AGENDA:

00:50 Economische groei - Tweede kwartaal (Jap)

04:00 Detailhandelsverkopen - Juli (Chi)

04:00 Industriële productie - Juli (Chi)

08:00 Economische groei - Tweede kwartaal vlpg (VK)

08:00 Industriële productie - Juni (VK)

08:00 Handelsbalans - Juni (VK)

14:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS)

14:30 Detailhandelsverkopen - Juli (VS)

14:30 Importprijzen - Juli (VS)

14:30 Empire State index - Augustus (VS)

14:30 Philadelphia Fed index - Augustus (VS)

15:15 Industriële productie - Juli (VS)

16:00 Bedrijfsvoorraden - Juni (VS)

16:00 Vertrouwen huizenbouwers - Augustus (VS)

 

BEDRIJFSNIEUWS:

13:00 Alibaba - Cijfers eerste kwartaal (Chi)

13:00 Deere - Cijfers derde kwartaal (VS)

13:00 Walmart - Cijfers tweede kwartaal (VS)

22:00 Applied Materials - Cijfers derde kwartaal (VS)

 

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
CAC 40 kopen verkopen
DAX kopen verkopen
PSI kopen verkopen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.