Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Wall Street richting groene opening
Beeld: ABM Financial News

Wall Street richting groene opening

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag een groene opening tegemoet, nadat de Amerikaanse producentenprijzen iets minder hard opliepen dan verwacht. Ongeveer een half uur voor de opening noteerden de futures op de S&P 500 tot 0,6 procent hoger en stegen ook de futures op de Dow en Nasdaq.

Maandag bleef Wall Street nog dicht bij huis. Marktkenners verklaarden het terughoudende begin van de week door de spanningen in het Midden-Oosten die in de komende dagen het kookpunt dreigen te bereiken, met de verwachte aanval van Iran op Israël als vergelding voor de dood van een kopstuk van Hamas eind juli.

Dinsdagmiddag stonden de Amerikaanse producentenprijzen op de agenda, als voorproefje voor de belangrijke consumentenprijzen woensdag.

De producentenprijzen stegen in juli met 0,1 procent op maandbasis. Vooraf werd gerekend op een stijging met 0,2 procent. De kernprijzen stegen wel iets harder, met 0,3 procent. Ook hier werd een stijging van 0,2 procent voorzien.

Op jaarbasis stegen de producentenprijzen in de VS in juli met 2,2 procent, tegen 2,7 procent in de maand ervoor, en liepen de kernprijzen op met 3,3 procent. Voor de kernprijzen was dat een iets sterkere stijging dan in juni.

Voor de consumentenprijzen woensdag wordt op jaarbasis een inflatie verwacht van 3,0 procent in juli en een kerninflatie van 3,2 procent. In juni kwam de inflatie in de VS uit op 3,0 procent en de kerninflatie op 3,3 procent.

Nu de markt wanhopig op zoek is naar verlichting, en de Fed daar graag in wil voorzien, lijkt het erop dat de data allesbepalend zullen zijn voor het wel of niet verlagen van de rente door de Fed in september, zei econoom Lindsey Piegza van Stifel.

"Met andere woorden, in combinatie met een zwakker banenrapport over juli, zal elke minimale afname van de prijsdruk waarschijnlijk voldoende zijn om het spreekwoordelijke groene licht te geven om de rente te verlagen," aldus Piegza.

Volgens Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild zijn er genoeg data te verteren in de komende dagen. "We zullen zien hoe de markten er vrijdag voor staan", zei de expert.

Op macro-economisch vlak stond dinsdag in de VS ook het vertrouwen onder kleinere ondernemers op de agenda. Een cijfer dat volgens Vranken ook zeker interessant is, aangezien bijna 50 procent van de Amerikaanse beroepsbevolking in een kleine of middelgrote onderneming werkt.

In juli kwam het vertrouwen, zoals gemeten door NFIB, uit op 93,7 en daarmee het hoogste niveau in tweeënhalf jaar, maar het vertrouwen noteert nog wel altijd onder het vijftigjarig gemiddelde. En ondanks het toegenomen optimisme hebben kleine ondernemers in de VS het nog altijd moeilijk, zei econoom Bill Dunkelberg van NFIB.

"De stijgende kosten, vooral de arbeidskosten, blijven een plaag voor kleine bedrijven en hebben impact op hun nettowinst. Ondernemers gaan onvoorspelbare maanden tegemoet", aldus de econoom.

De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde na het rapport over de producentenprijzen 3 basispunten lager op 3,880 procent, terwijl de tweejaarsrente met 5 punten daalde tot 3,977 procent.

De euro/dollar noteerde licht hoger op 1,0945. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0930. De WTI-olieprijs, die maandag nog flink steeg, stabiliseerde dinsdag rond de 80 dollar.

Bedrijfsnieuws

Home Depot opende voorbeurs de boeken en kondigde daarbij een outlookverlaging aan. De doe-het-zelfketen behaalde in het afgelopen kwartaal een vrijwel vlakke omzet, terwijl de winst en marges daalden. Home Depot wees op de hogere rentetarieven en grotere macro-economische onzekerheid, waardoor de vraag naar klusartikelen onder druk staat. Het aandeel daalde voorbeurs even 4 procent, maar het verlies is inmiddels teruggelopen tot slechts een half procent.

Later in de week komen onder meer Alibaba, Cisco, Deere, Walmart en Applied Materials nog met resultaten.

Ondertussen zet de rotatie naar smallcaps niet door, volgens ING. De Russell 2000-index eindigde maandag bijna een procent lager en is ten opzichte van de piek in juli alweer aardig teruggezakt.

Tech- en specifiek AI-aandelen waren maandag wel in trek. Onder meer Nvidia en Super Micro Computer wonnen 4 tot 6 procent. Analisten van Morgan Stanley stelden wel dat het enthousiasme voor AI-aandelen, zoals eerder in het jaar, is afgenomen.

Huawei Technologies is ondertussen dicht bij de lancering van een nieuwe AI-chip die moet kunnen wedijveren met die van Nvidia, zo schreef The Wall Street Journal dinsdag op basis van bronnen. Nvidia won toch 3,5 procent in de voorbeurshandel. Sectorgenoot Super Micro Computer steeg voorbeurs 4,8 procent.

Aandelen van Starbucks zaten maandag al in de lift en lijken dinsdag nog eens 14 procent te winnen. De koffieketen krijgt in Brian Niccol van restaurantketen Chipotle een nieuwe CEO, terwijl topman Laxman Narasimhan per direct vertrekt. Aandelen van Chipotle daalden voorbeurs met 8,5 procent. De restaurantketen zal per 31 augustus zijn chief operating officer Scott Boatwright aanstellen als interim-CEO.

Slotstanden

De Amerikaanse beurzen zijn maandag verdeeld geëindigd. De S&P 500 sloot vlak op 5.344,39 punten, de Dow Jones index verloor 0,4 procent op 39.357,01 punten en de Nasdaq sloot 0,2 procent hoger op 16.780,61 punten.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.