Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
AEX start handelsdag vermoedelijk in het rood
Beeld: Euronext

AEX start handelsdag vermoedelijk in het rood

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting een flink lagere opening tegemoet, na een terugval op Wall Street woensdagavond. Futures op de AEX index noteerden ongeveer een uur voor de beursgong 1,0 procent in het rood. 

Woensdag wist de AEX het wat broze herstel van dinsdag nog een krachtig vervolg te geven. De hoofdindex sloot 2,3 procent hoger op 886,08 punten, en dat is toch alweer zo'n 5 procent hoger dan het dieptepunt van maandag. Ook de Midkap deed goede zaken met een winst van 2,4 procent.

Wall Street leek woensdag ook het ingezette herstel van dinsdag voort te zetten, maar de winsten verdampten richting de slotzoemer en hoofdgraadmeter S&P 500 sloot 0,8 procent lager. 

Onder meer een tegenvallende veiling van tienjarige staatsleningen ondermijnde het herstel in de tweede helft van de sessie. Rentestrateeg Vail Harman van BMO Capital Markets sprak van een 'zwakke' veiling, waarbij het Amerikaanse ministerie van Financiën voor 42 miljard dollar aan tienjarige obligaties verkocht.

De Amerikaanse tienjaarsrente koerste woensdag 7 basispunten hoger op 3,954 procent, terwijl de tweejaarsrente 3 basispunten steeg tot 4,020 procent.

"Wat we vrijdag en maandag zagen, was een terugval die we al langere tijd zagen aankomen", zei econoom Russell Price van Ameriprise. Price wees daarbij op de eerdere winsten van de S&P 500 van ruim 37 procent ten opzichte van het dieptepunt van oktober 2023, waarbij een groot deel van die winsten geconcentreerd was bij slechts een handvol megacap-techaandelen. De econoom acht een recessie in de VS overigens niet erg waarschijnlijk.

William Dudley, voormalig voorzitter van de New York Fed, zei in een opiniestuk dat de Fed de rente zo snel mogelijk met 150 tot 200 basispunten moet verlagen. "Hoewel het misschien al te laat is om een recessie af te wenden, betekent treuzelen dat de risico's onnodig worden vergroot", zei hij.

De Chinese beurzen in Hongkong en Shanghai noteerden vanochtend grofweg een half procent hoger, terwijl Sydney, Tokio en Seoel juist een half procent prijs gaven. 

Dinsdag won de Nikkei index nog 10,2 procent, de grootste koerssprong sinds oktober 2008, terwijl maandag nog een verlies van 12,4 procent op de borden stond, de grootste daling sinds 1987. 

Vorige week verraste de Bank of Japan de markt met een renteverhoging, waardoor de yen flink aan waarde won en vooral exporteurs, die hun concurrentiepositie ondermijnd zagen worden, zwaar onder druk kwamen te staan. 

Vanochtend steeg de yen ten opzichte van de dollar met een half procent naar 146,01 per dollar. Begin juli leverde een dollar nog meer dan 160 yen op. 

De september-future voor een vat ruwe olie sloot daarnaast woensdag op de New York Mercantile Exchange 2,8 procent hoger op 75,23 dollar. Uit de meest recente data van het Amerikaanse energieagentschap EIA bleek dat de voorraden ruwe olie in de VS vorige week fors zijn gedaald. Vanochtend noteerde de future vlak.

Bedrijfsnieuws

Oliedienstverlener SBM Offshore behaalde in de eerste zes maanden van 2024 een hogere omzet en winst, en stelde de outlook voor het lopende jaar opwaarts bij. Ook werd een nieuw aandeleninkoopprogramma en een nieuwe opdracht aangekondigd.

De omzet van ForFarmers daalde in de eerste zes maanden van 2024 met 15,6 procent tot 1,36 miljard euro. Op vergelijkbare basis nam de omzet met 15,3 procent af. De EBIT steeg onderliggend echter met 164 procent naar 22,7 miljoen euro en netto verdiende ForFarmers 4,0 miljoen euro.

In de eerste helft van 2024 kwam de omzet uit voortgezette activiteiten van Corbion uit op 637,1 miljoen euro, een afname van 0,7 procent. De aangepaste EBITDA kwam in de eerste jaarhelft uit op 86,1 miljoen euro. Dit was vorig jaar 69,0 miljoen euro, ofwel een plus van bijna 25 procent.

De logistieke vastgoedinvesteerder CTP zag in het tweede kwartaal van 2024 op jaarbasis de huurinkomsten stijgen en dit vertaalde zich naar een hogere winst. Daarnaast herhaalde het bedrijf de outlook voor heel het jaar.

Berenberg verhoogde het koersdoel voor ABN AMRO van 17,20 naar 17,30 euro, bij handhaving van het Houden advies. De Duitse zakenbank verlaagde daarnaast het koersdoel voor OCI van 38,00 naar 33,00 euro, bij handhaving van het koopadvies.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index daalde woensdag 0,8 procent tot 5.199,50 punten, de Dow Jones index verloor 0,6 procent op 38.763,45 punten en de Nasdaq sloot 1,1 procent lager op 16.195,81 punten.  

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX kopen verkopen

100% zegt kopen

4 stemmen

AMX kopen verkopen

75% zegt kopen

4 stemmen

ASCX kopen verkopen

100% zegt kopen

4 stemmen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.