Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Hogere opening AEX voorzien
Beeld: Euronext

Hogere opening AEX voorzien

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat woensdag een hogere opening tegemoet. Futures op de AEX noteerden ruim een half uur voor de openingsgong tot 0,8 procent in het groen. Dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter al 0,7 procent hoger op 866,70 punten.

De Europese beurzen lijken een overtuigend hogere opening tegemoet te gaan, na een positief slot op Wall Street dinsdagavond en geruststellende woorden van de Bank of Japan.

Eerder in de week, op maandag, gingen beurzen wereldwijd nog hard onderuit, onder meer door zorgen over een Amerikaanse recessie en over de Federal Reserve die mogelijk te laat heeft ingegrepen om de bedrijfswinsten te ondersteunen. Ook de impact van kunstmatige intelligentie op techbedrijven werd in twijfel getrokken.

"Beleggers realiseren zich nu dat er fundamenteel eigenlijk niets is veranderd", aldus CIO Tim Courtney van Exencial Wealth Advisors. "De macro-economische cijfers van de laatste dagen, vooral het banenrapport van afgelopen week, laten al langer een vertraging zien."

Analist Barry Bannister van Stifel waarschuwde evenwel dat het risico op een berenmarkt nog steeds bestaat als de economische vertraging een recessie wordt in de tweede helft van dit jaar.

Het sentiment kreeg vanochtend opnieuw een zetje in de rug door een herstel van de Japanse beurs. De Nikkei 225 noteerde op dinsdag nog zijn beste dag sinds oktober 2008, met een stijging van 10,2 procent. Die stijging kwam wel na een dag dat de benchmark de slechtste dag sinds 1987 beleefde, met een verlies van 12,4 procent. Vanochtend schreef de Nikkei-index nog eens een procent aan waarde bij.

De Bank of Japan zal de rentes niet verhogen als de onrust op de financiële markten aanhoudt, zo zei een topbestuurder van de centrale bank volgens persbureau Reuters vanochtend.

"Daarmee lijkt hij de angel eruit te hebben gehaald", zei investment manager Simon Wiersma van ING in een commentaar. "De forse koersstijging van de yen was namelijk de belangrijkste oorzaak voor de correctie op de financiële markten in de afgelopen dagen als reactie op het terugdraaien van de carrytrade. Een zwakkere yen geeft lucht omdat het verder (gedwongen) afbouwen van de carrytrade hiermee tot stilstand wordt gebracht." 

De olieprijzen wisten dinsdag te herstellen, terwijl de markt zich schrap zette voor een aanval van Iran op Israël. Bij een settlement van 73,20 dollar werd een vat West Texas Intermediate 0,4 procent duurder. In de Aziatische handel vanochtend steeg de olieprijs nog eens 0,6 procent.

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0912. Dinsdagavond noteerde het muntpaar op 1,0931.

Bedrijfsnieuws

Ahold Delhaize heeft woensdag de outlook voor heel het jaar gehandhaafd, nadat de resultaten afgelopen kwartaal aantrokken. Het sluiten van 32 ondermaats presterende Stop & Shops zal een netto-impact hebben van 100 tot 125 miljoen dollar op de omzet dit jaar. De impact volgend jaar wordt geschat op 550 tot 575 miljoen dollar. Ook wordt het er in het lopende derde kwartaal een eenmalige voorziening getroffen van 160 tot 210 miljoen dollar voor belastingen. Ahold Delhaize keert een interim-dividend uit van 0,50 euro per aandeel. Dit was in 2023 nog 0,49 euro.

ABN AMRO heeft in het tweede kwartaal de rentebaten minder sterk dan verwacht zien dalen, terwijl de fees juist stegen, waardoor de winst hoger uitviel dan analisten hadden voorzien. Voor heel 2024 rekende ABN AMRO op dezelfde rentebaten als in 2023, ofwel ongeveer 6,3 miljard euro. Maar woensdag zei de bank dat de vooruitzichten zijn verbeterd en dat het nu rekent op meer dan 6,4 miljard euro. ABN AMRO keert een interimdividend uit van 0,60 euro per aandeel. 

JPMorgan heeft het advies voor OCI verhoogd van Neutraal naar Overwogen, terwijl het koersdoel van 27,00 naar 30,00 euro ging.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 sloot dinsdag 1,0 procent hoger op 5240,03 punten. De Dow Jones won 0,8 procent op 38.997,66 punten en de Nasdaq klom met 1,0 procent tot 16.366,85 punten.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX kopen verkopen

100% zegt kopen

2 stemmen

AMX kopen verkopen

100% zegt kopen

2 stemmen

ASCX kopen verkopen

100% zegt kopen

2 stemmen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.