Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Beroerd einde van slechte week voor AEX
Beeld: ABM Financial News

Beroerd einde van slechte week voor AEX

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag en daarmee ook de week flink in het rood afgesloten, mede omdat de recessievrees weer aanwakkert en techaandelen flinke tikken te verwerken kregen.

De AEX sloot vrijdag ruim 3 procent lager op 878,91 punten en dat was ook ongeveer het weekverlies.

Het begon allemaal donderdag toen de Amerikaanse beurzen in augustus beroerd uit de startblokken waren gekomen. Zo daalden die dag de beurzen fors, mede omdat de macrocijfers van woensdag de zorgen over een recessie aanwakkerden. De aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS afgelopen week stegen tot 249.000 en de inkoopmanagersindices van S&P Global en ISM lieten opnieuw een krimp van de Amerikaanse industrie zien. 

Beleggers kenden zo een lastige start van de maand augustus. De steeds sterkere overtuiging dat centrale banken de beleidsrente eindelijk gaan verlagen, lijkt om te slaan in de vrees voor een 'harde landing' van de economie, oftewel een recessie", analyseerde investment manager Simon Wiersma van ING de recente koersdruk.

Ook vandaag viel het niet mee. De Amerikaanse werkgelegenheid is in juli duidelijk minder hard gestegen dan verwacht. Afgelopen maand was er sprake van een banengroei van 114.000. De markt had een stijging van 185.000 banen verwacht.  De werkloosheid steeg naar 4,3 procent, ruim boven de verwachting van 4,1 procent. En opnieuw werd de groei in de voorgaande maanden neerwaarts bijgesteld. Voor mei werd de banengroei aangepast van 218.000 naar 216.000. Voor juni werd deze aangepast van 206.000 naar nu 179.000.

De veel lager dan verwachte banengroei in juli is een punt van zorg voor de Fed, omdat deze een recessie dichterbij lijkt te brengen, zo zei marktanalist Philip Marey van Rabobank vrijdag tegen ABM Financial News.  

Olie werd vanwege de angst voor een recessie ook flink goedkoper. Een vat Brent olie daalde met 3,3 procent naar 76,90 dollar.

De rentes in de VS zakten verder weg en de tienjarige rente daalde met 16 basispunten naar 3,82 procent. De Duitse Bund daalde met 10 basispunten naar 2,16 procent. De euro/dollar profiteerde hiervan en steeg naar 1,0920.

Stijgers en dalers

In de AEX gingen de chippers flink onderuit, na de cijfers van Intel gisterenavond. De Amerikaanse chipgigant besloot het dividend op te schorten, de investeringen te verlagen en een stevige reorganisatie aan te kondigen.

Zwaargewicht ASML verloor 11,2 procent, ASMI 12,6 procent en Besi 9,3 procent.

IMCD steeg daarentegen met 6,7 procent na goed ontvangen cijfers in het tweede kwartaal. ING wees op de autonome krimp van 2 procent in de eerste jaarhelft, wat betekent dat de winst in het tweede kwartaal autonoom met circa 3,5 procent is gestegen, na een daling met 7,5 procent in het eerste kwartaal. 

Verder konden alleen Philips, Ahold Delhaize en Unilever beperkte winst boeken.

Flow Traders steeg met 5,7 procent, nu de volatiliteit op de markten stijgt. JDE Peet’s won 2,4 procent en Fagron 1,4 procent, geholpen door een koersdoelverhoging van KBC Securities. 

Galapagos verloor 5,9 procent na een kwartaalupdate en een koersdoelverlaging van RBC. Aperam en AMG daalden bijna 5 procent. Alfen was de grootste daler met een verlies van 7,0 procent.

Bij de smallcaps ging Vastned aan kop met een winst van 0,4 procent, gevolgd door B&S met een kleine plus van 0,1 procent. Beursgoeroe Geert Schaaij van Beursgenoten bestempelde B&S vandaag als een overnamekandidaat. 

NX Filtration verloor 5,2 procent en Brunel daalde na cijfers 10,8 procent. Toch leverden die cijfers volgens ING geen heel grote verrassingen op. 

Ook Ebusco meldde zich weer bij de verliezers en daalde 10,2 procent tot 0,88 euro en is daarmee verworden tot 'pennystock'. 

Tussenstanden Wall Street

Tijdens het slot van de Amsterdamse beurs was Wall Street donkerrood gekleurd en verloor de S&P 500 2,6 procent en de Nasdaq zelfs 2,9 procent.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX kopen verkopen

75% zegt kopen

4 stemmen

AMX kopen verkopen

75% zegt kopen

4 stemmen

ASCX kopen verkopen

75% zegt kopen

4 stemmen

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. Olie 2 augustus 2024 18:51
    Stijgers en dalers deze week

    De recessie-angst zat deze week in de lift. De terechte en bedachte zorgen werden flink aangewakkerd met in vette chocoladeletters geschreven artikelkoppen. De koersdoelen raakten zoals gewoonlijk kant nog wal. De verwachtingen en analistenconsensuses konden ook niet imponeren. De kw2 resultaten deden er geenszins toe, de Amerikanen maken immers dagelijks 16:00 uur de dienst uit.

    Met het toenemend aantal wolven op de Veluwe en op Wallstreet, zal de hondsdolheid op de financiële markten verder toenemen, verwacht Olie.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.