Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Europese beurzen openen in het rood
Beeld: Deutsche Börse AG

Europese beurzen openen in het rood

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan vrijdag een rode opening tegemoet,

IG voorziet een openingsverlies van 97 punten voor de Duitse DAX en een min van 35 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 5 punten hoger te openen.

De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag de augustusmaand negatief begonnen.

Financials en auto-aandelen gingen onderuit op de eerste dag van de nieuwe maand na teleurstellende resultaten in de sector. Verder stonden luchtvaartaandelen onder druk, nu verschillende maatschappijen hun vluchten naar het Midden-Oosten hebben gestaakt vanwege de oplopende spanningen in de regio, nadat een aantal Hamas- en Hezbollah-kopstukken werden gedood.

Naast de matige kwartaalcijfers en geopolitiek trokken de lagere koersen op Wall Street de Duitse DAX en Franse CAC 40 donderdagmiddag verder in het rood.

In New York reageerden beleggers woensdag nog positief op de woorden van Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell, die bij het Amerikaanse rentebesluit liet doorschemeren dat een renteverlaging in september tot de mogelijkheden behoort.

De vraag is of dat niet te laat is. In de VS vielen de macrocijfers donderdag flink tegen. Zo stegen de wekelijkse steunaanvragen naar het hoogste niveau sinds november 2021, daalden de bouwuitgaven onverwacht en meldden zowel S&P Global als ISM een krimp in de Amerikaanse industrie. Hiermee wordt de angst gevoed dat de Fed wellicht te lang wacht met het verlagen van de rente, waardoor een zachte economische landing toch een harde landing kan worden.

Donderdag kwam de Bank of England met zijn rentebesluit. Vooraf voorspelde de markt een dubbeltje op zijn kant en dat bleek terecht want het besluit om de rente te verlagen werd met een nipte meerderheid van 5 tegen 4 genomen. Het was de eerste verlaging in ruim vier jaar.

De markten hoeven er echter niet op te rekenen dat spoedig nog een verlaging volgt, want de Bank of England hield zich wat dat betreft op de vlakte donderdag.

"Dit gezegd zijnde, denken wij dat de Bank of England de rente uiteindelijk sneller zal verlagen dan het beleidscomité momenteel bereid is toe te geven", zei ING, rekenend op nog minstens één verlaging, vermoedelijk in november.

"En we denken dat die hoogstwaarschijnlijk gevolgd zal worden door nog een verlaging in december", aldus ING, die een verlaging in september niet uitsluit, mits de diensteninflatie in het VK sneller afkoelt.

Op macro-economisch vlak was er donderdag verder aandacht voor Europese inkoopmanagersindices. Die toonden voor de industrie in de eurozone opnieuw krimp in juli. Hoofdeconoom Cyrus de la Rubia van Hamburg Commercial Bank houdt er rekening mee dat de tegenwind de komende maanden nog aanhoudt.

Bedrijfsnieuws

Autofabrikanten stonden onder druk in Frankfurt na tegenvallende resultaten van een aantal grote spelers, waaronder BMW en Volkswagen, die met 3,1 tot 3,9 procent daalden. Verder leverde Deutsche Post 6,3 procent in. Het Duitse postbedrijf stelde teleur met de outlook voor het lopende kwartaal.

Merck KGaA deed wel goede zaken met de cijfers. Het aandeel steeg 1,5 procent. Zalando voerde de DAX aan, met een winst van 3,1 procent, terwijl vastgoedbedrijf Vonovia 2,4 procent steeg.

In Parijs waren er nauwelijks stijgers. Koploper Orange won 0,6 procent en Carrefour en Eurofins Scientific stegen licht.

Société Générale was hekkensluiter met een verlies van 9,0 procent na de bekendmaking van tegenvallende cijfers. Ook Crédit Agricole stond onder druk na het openen van de boeken. BNP Paribas verloor 3,2 procent.

Financials kenden sowieso een matige dag. In Amsterdam daalde ING met 3,9 procent en ABN AMRO verloor 5,2 procent. Laatstgenoemde maakte bekend dat CEO Robert Swaak voortijdig vertrekt. ING boekte afgelopen kwartaal minder winst door gedaalde rentebaten na de renteverlaging van de ECB, maar de inkomsten waren toch hoger dan voorzien dankzij hogere overige inkomsten. Analisten van UBS waren te spreken over de cijfers en KBC Securities verhoogde het koersdoel.

Barclays verloor 4,7 procent in Londen, ondanks beter dan verwachte cijfers en een verbeterde outlook voor de netto rentebaten.

Het Franse betaalbedrijf Worldline verlaagde de outlook voor dit jaar en dat kan dan weer gevolgen hebben voor de ramingen in de consensus. De koers leverde 15,3 procent in. Sectorgenoot Adyen daalde 2,6 procent in Amsterdam.

Ferrari heeft na een sterk tweede kwartaal, waarin de verwachtingen werden verslagen, de outlook voor heel 2024 verhoogd. Dit bleek donderdagmiddag uit de resultaten van de Italiaanse fabrikant van luxe sportwagens, waarin het in Amsterdam genoteerde Exor een belang heeft. Ferrari steeg 2,5 procent en Exor leek even mee te liften, maar sloot toch 0,9 procent lager.

ArcelorMittal heeft in het tweede kwartaal van 2024 minder winst behaald dan een kwartaal eerder, bij een licht teruggelopen omzet, maar presteerde wel beter dan analisten hadden voorzien. De koers daalde toch 4,5 procent.

Shell heeft het afgelopen kwartaal een hoger dan verwachte aangepaste winst geboekt en liet weten meer eigen aandelen te gaan inkopen. De koers daalde rond een half procent.

AB InBev boekte in het tweede kwartaal een hogere omzet, terwijl de winstgevendheid verbeterde. De outlook bleef staan. Het aandeel won 2,5 procent in Brussel.

Lufthansa kondigde aan voorlopig niet op Tel Aviv te vliegen. Lufthansa verloor 2,5 procent in Frankfurt. Sectorgenoot Air France-KLM daalde 3,6 procent.

Euro STOXX 50         4.765,72 (-2,2%)
STOXX Europe 600        511,83 (-1,2%)
DAX                  18.083,05 (-2,3%)
CAC 40                7.370,45 (-2,1%)
FTSE 100              8.283,36 (-1,0%)
SMI                  12.317,44 (+0,3%)
AEX                     907,14 (-1,5%)
BEL 20                4.104,84 (-0,6%)
FTSE MIB             32.857,43 (-2,7%)
IBEX 35              10.854,30 (-1,9%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street gaat vrijdag een stevig rode opening tegemoet, waarbij de aandacht uitgaat naar het Amerikaanse banenrapport vanmiddag en de cijfers van Apple, Amazon en Intel, die donderdag nabeurs verschenen. Amazon stelde qua omzet teleur en ook de outlook was tegenvallend, maar Amazon Web Services, waar de AI-activiteiten onder vielen, deed het beter dan verwacht. Amazon verloor 6 procent in de nabeurshandel.

Apple wist de verwachtingen te verslaan, hoewel de iPhone verkopen wel daalden op kwartaal- en jaarbasis. Als onderdeel van de omzet werden in vier jaar niet zo weinig iPhones verkocht, zeiden marktkenners. Het aandeel reageerde donderdag nabeurs niet heel sterk op de cijfers.

Dat deed het aandeel van Intel wel. De chipreus verloor na het slot op Wall Street ruim 20 procent van zijn waarde, nadat bekend werd dat het bedrijf gaat reorganiseren, waarbij ruim 15 procent van het personeelsbestand wordt geschrapt en het dividend vanaf het vierde kwartaal wordt opgeschort. De cijfers stelden in het afgelopen kwartaal ook teleur en Intel waarschuwde voor een uitdagende tweede jaarhelft.

De Amerikaanse beurzen zijn donderdag fors lager geëindigd, in aanloop naar de resultaten van de techzwaargewichten, die in de reguliere handel al onder druk stonden.

Woensdag beleefde Wall Street nog zijn beste dag sinds tijden, waarmee er een positief einde kwam aan een wisselvallige maand, waarin de Dow Jones index wist te stijgen, maar de Nasdaq onder druk stond, vooral door de sectorrotatie weg van techaandelen.

"De stijging [woensdag] kwam nadat Fed-voorzitter Jerome Powell aangaf dat de centrale bank de rente mogelijk zou kunnen verlagen tijdens de volgende vergadering in september als de gegevens blijven wijzen op een afnemende inflatie. Tijdens het besluit van woensdag bleven de rentetarieven nog ongewijzigd. De Fed funds futures wijzen op een kans van 87 procent dat de rente met 25 basispunten wordt verlaagd in september, volgens de FedWatch Tool van CME Group", zei beleggingsspecialist Justin Blekemolen van online broker Lynx.

De Amerikaanse obligatierentes daalden woensdag al in reactie op de mogelijke verlaging in september. Donderdag noteerde de tienjaarsrente op 3,98 procent en de tweejarige variant op 4,173 procent.

Macrocijfers van donderdag wakkerden echter de zorgen over een recessie aan. Zo stegen de aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS afgelopen week tot 249.000 en lieten de inkoopmanagersindices van S&P Global en ISM (opnieuw) een krimp van de Amerikaanse industrie zien.

Volgende richtpunt voor de Fed is het Amerikaanse banenrapport dat vrijdagmiddag verschijnt. Voor juli wordt een banengroei van 185.000 verwacht, een werkloosheid van 4,1 procent en een loongroei op jaarbasis van 3,7 procent, tegenover 206.000 nieuwe banen, een werkloosheid van 4,1 procent en een loongroei van bijna 3,9 procent in juni.

Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild wees verder op de huidige volatiliteit van techaandelen, waarbij vooral de schommelingen van Nvidia opvallen. Het aandeel daalde donderdag zo'n 7 procent, nadat woensdag nog een hersteldag was.

Volgens de expert is de volatiliteit "fantastisch" voor optiehandelaren, maar meer "een casino" voor aandelenbeleggers.

Ook opmerkelijk is de laatste opiniepeiling in de VS van PredictIT waaruit blijkt dat Harris nu voor ligt op Donald Trump, zei Vranken. Bloomberg News onthulde ook dat Harris in de swing states nu met een kleine marge leidt.

"Dit betekent dat de posities in de zogenaamde 'Trump-trade' nog verder zullen afnemen", volgens de expert van Bank Edmond de Rothschild.

De olieprijzen daalden donderdag tot twee procent. Woensdag stegen de olieprijzen nog flink door de toegenomen geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten. Marktkenners zeggen dat als escalatie uitblijft, de zorgen over vraag en aanbod zwaarder zullen blijven wegen.

Bedrijfsnieuws

Meta Platforms steeg bijna 5 procent, nadat het bedrijf woensdag nabeurs de verwachtingen ruimschoots overtrof. "We hadden een sterk kwartaal en Meta AI ligt op koers om tegen het einde van het jaar de meest gebruikte AI-assistent ter wereld te zijn", zei CEO Mark Zuckerberg.

Qualcomm overtrof woensdag nabeurs de verwachtingen met de cijfers, waarop het aandeel aanvankelijk positief reageerde. Vervolgens zakte Qualcomm weer terug en donderdag stond er een verlies van ruim 9 procent op de borden. De markt lijkt zich zorgen te maken over de outlook voor het einde van het jaar en de vertragende markt voor smartphones. Qualcomm maakt mobiele processors en draadloze 5G-chipsets.

Arm Holdings daalde met bijna 16 procent. Het bedrijf kwam met cijfers die overwegend beter waren dan verwacht, maar de omzet uit royalty's stelde teleur.

Moderna heeft het afgelopen kwartaal, ondanks een nettoverlies en lagere omzet, toch beter gepresteerd dan verwacht. Wel verlaagde het bedrijf de omzetprognose voor het hele boekjaar. Het aandeel verloor donderdag liefst 21 procent.

Carvana overtrof de winstverwachtingen voor het tweede kwartaal en de aandelen van de retailer in gebruikte auto's stegen met dik 10 procent.

S&P 500 index                5.446,68 (-1,4%)
Dow Jones index             40.347,97 (-1,2%)
Nasdaq Composite            17.194,15 (-2,3%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden vrijdag diep in het rood.

Nikkei 225             36.392,13 (-4,6%)
Shanghai Composite     2.919,32 (-0,5%)
Hang Seng              16.950,59 (-2,1%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0795. Donderdagavond noteerde het muntpaar op 1,0795.

USD/JPY Yen   149,38
EUR/USD Euro  1,0795
EUR/JPY Yen   161,26

MACRO-AGENDA:
14:30 Banengroei en werkloosheid - Juli (VS)
16:00 Fabrieksorders - Juni (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
07:00 Engie - Cijfers tweede kwartaal (Fra)
13:00 Chevron - Cijfers tweede kwartaal (VS)
13:00 Exxon Mobil - Cijfers tweede kwartaal (VS)

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
CAC 40 kopen verkopen
DAX kopen verkopen
PSI kopen verkopen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.