Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Olieprijzen weer onder druk
Beeld: ABM Financial News

Olieprijzen weer onder druk

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijzen zijn donderdag meegetrokken in de algehele malaise op de beurzen. Bij een settlement van 76,31 dollar werd een vat West Texas Intermediate op dagbasis 2,1 procent goedkoper. De prijs voor een vat Brent daalde met 1,5 procent tot onder de 80 dollar per vat.

Woensdag stegen de olieprijzen nog flink, nadat bekend werd dat Hamas-kopstuk Ismail Haniyeh is vermoord tijdens een bezoek aan Teheran voor de beëdiging van de Iraanse president Masoud Pezeshkian. Israël heeft de verantwoordelijkheid niet opgeëist, maar heeft eerder gezworen topbestuurders van Hamas te doden in de oorlog tegen de door Iran gesteunde groep na de aanval van 7 oktober.

De dood van Haniyeh kwam enkele uren nadat Israël naar verluidt de hoogste militaire commandant van Hezbollah, Fuad Shukr, had gedood in Beiroet. Hezbollah is nauw verbonden met Iran. De Iraanse opperste leider heeft wraak gezworen tegen Israël.

"De regio en de oliemarkt zullen nu op hun hoede zijn om te zien hoe en of Iran terugslaat", zeiden grondstoffenstrategen van ING.

De nieuwe president van Iran had eerder gezegd dat hij zou streven naar een normalisering van de economische en internationale betrekkingen door het opheffen van de Amerikaanse sancties, merkten de strategen op.

"Als dat zo is, zou het Iraanse regime kunnen proberen om een meer gematigde reactie te geven die dit doel niet in gevaar brengt. Hoe dan ook, de markt zal waarschijnlijk een grotere geopolitieke risicopremie moeten inprijzen totdat deze spanningen afnemen," aldus ING.

De geopolitieke risico's in het Midden-Oosten, maar ook in Venezuela zouden op korte termijn "een bodem moeten leggen" onder de olieprijzen, zei David Allen van Octane Investments.

Hij wees er echter ook op dat Iran eind april "een uitgebreide raket- en droneaanval op Israël uitvoerde, wat resulteerde in een zwakke markt voor ruwe olie toen de aanval als inconsequent werd gezien. 

Gezien dat feit, "zien we, zonder een grote escalatie, dat de prijzen voor ruwe olie worden gedreven door bredere vraag/aanbodfactoren in plaats van geopolitiek", aldus de marktkenner, die daarmee de daling van donderdag verklaarde.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.