Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
ING ziet hypotheekmarkt aantrekken
Beeld: ING

ING ziet hypotheekmarkt aantrekken

(ABM FN-Dow Jones) ING heeft zijn verwachting voor de rentebaten dit jaar iets omhoog bijgesteld, nu de hypotheekmarkt in Nederland is aangetrokken en dat naar verwachting ook in België en Duitsland zal gebeuren. Dat zei CEO Steven van Rijswijk van ING donderdag in een toelichting op de cijfers.

De verwachting voor de rentebaten dit jaar stond op "circa 22 miljard" euro en is door ING bijgesteld naar "meer dan 22 miljard" euro.

ING verraste met een sterke groei van de leningen in het tweede kwartaal, vooral bij de retailbank, overeenkomstig de strategie om de retailbank sneller te laten groeien dan de zakenbank.

De hypotheekverstrekking is in Nederland weer terug op het niveau van voor de renteverhogingen door de centrale banken, zei Van Rijswijk. Daarbij doet ING het erg goed, omdat het marktaandeel van 16 procent aan nieuwe hypotheken groter is dan het totale marktaandeel in Nederland van 14 procent.

In België en Duitsland herstelt de hypothekenmarkt langzamer en is deze nog niet terug op het oude niveau. Dit zal nog wel gebeuren, verwacht ING, en omdat de bank het ook hier goed doet vergeleken met sectorgenoten, is ING positief over de leningengroei in de tweede helft van het jaar.

De andere component van de rentebaten is de marge op spaargeld. ING heeft de rente relatief snel verhoogd toen de centrale banken dat deden en een van de analisten vroeg tijdens de presentatie of ING nu dan wellicht ook de spaarrentes weer relatief snel zal verlagen nu de centrale banken daar ook mee beginnen.

CFO Thanate Phutrakul merkte op dat de marge op het spaargeld afhangt van volume en mix en dat de ontwikkeling gunstig is.

CEO Van Rijswijk voegde daaraan toe dat hij "obviously" niets kan zeggen over de strategie van ING inzake de spaarrentes. De bank maakt een afweging tussen grotere volumes dankzij meer klanten of een gelijkblijvend volume met hogere marges. 

"De spaarrente is snel gestegen en in sommige landen wat sneller om klanten binnen te halen. We zijn in een goede positie in alle markten en we zijn wendbaar in onze benadering, waar we willen groeien en waar we ons volume stabiel willen houden", aldus de CEO.

Waar het uiteindelijk om gaat voor ING is om de optimale klantervaring te creëren, die het zo makkelijk mogelijk maakt. "Easy is the name of the game." En dat is elke dag hard werken, volgens de topman. Zo automatiseert ING het proces van openen van spaarrekeningen zo veel mogelijk, al zijn daar grenzen aan. "We doen zo veel als de wet ons toestaat."

Rusland

De risicokosten waren afgelopen kwartaal wat hoger dan in voorgaande kwartalen, onder andere omdat ING de zakelijke leningen in Rusland in een hogere risicocategorie plaatste, nu de economische vooruitzichten daar verslechteren. Dit zorgde netto voor 36 miljoen euro aan extra risicokosten in Rusland, meldde chief risk officer Ljiljana Cortan. De risicokosten bij de zakenbank waren in totaal 202 miljoen euro, ruim twee keer zo veel als een kwartaal eerder, terwijl deze in de drie kwartalen daarvoor nog verwaarloosbaar waren. Bij de retailbank schommelen ze de laatste vijf kwartalen tussen 85 en 165 miljoen euro en lagen ze afgelopen kwartaal net onder de 100 miljoen euro.

Model update

Een minpunt was donderdag dat de kapitaalbuffer van 14,0 procent wel 20 basispunten lager uitviel dan voorzien. Dit kwam door een wijzing van een model voor de risicoweging van leningen die leidde tot een bijtelling van 6,5 miljard euro aan risico's. Daardoor groeide de risicogewogen balans sterker dan verwacht, met 1,5 procent. Volgens ING zal deze bijtelling in de tweede helft van het jaar weer grotendeels omkeren, en uiteindelijk geheel verdwijnen. Het kapitaalverhaal is dus ongewijzigd, concludeerde een analist van UBS. 

ING wil de buffer laten dalen tot ongeveer 12,5 procent in 2025 en zal daartoe voor vele miljarden euro's aan eigen aandelen inkopen.

De kwartaalcijfers werden gematigd positief ontvangen. UBS sprak van een goede update met vroege signalen dat de nieuwe groeistrategie vruchten afwerpt. KBC Securities verhoogde het koersdoel iets, maar dempte zijn koopadvies, omdat na de sterke koerswinst eerder dit jaar er weinig ruimte meer zou zijn voor verdere koersstijgingen. 

Het aandeel ING noteerde donderdag 2,2 procent lager op 16,39 euro.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees over dit aandeel ook

  1. Beursblik: Kepler verlaagt koersdoelen ING en KBC
  2. Focus op retail banking pakt goed uit bij ING

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ING kopen verkopen

67% zegt kopen

3 stemmen

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.