Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Europese beurzen openen licht hoger
Beeld: Deutsche Börse AG

Europese beurzen openen licht hoger

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan donderdag een iets hogere opening tegemoet, na het rentebesluit woensdagavond van de Amerikaanse Fed, waarbij voorzitter Jerome Powell de deur op een kier zette voor een renteverlaging in september.

IG voorziet een vlakke opening voor de Duitse DAX en een kleine min voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 28 punten hoger te openen.

De Europese beurzen zijn woensdag overwegend hoger gesloten, nadat beleggers weer een serie bedrijfscijfers konden verwerken in afwachting van een rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve.

Marktanalist Philip Marey van Rabobank verwacht geen renteverlaging en ook geen directe hints van een verlaging in september.

"Daar houden wij wel rekening mee", zei Marey over een verlaging in september. "De bank heeft nog even de tijd om de markt voor te bereiden, dat hoeft niet per se vandaag. Van 22 tot en met 25 augustus staat Jackson Hole op het programma, en die bijeenkomst biedt genoeg gelegenheid de markt in te wijden", aldus Marey.

Beleggers verwerkten ook een hoop bedrijfscijfers, met soms opvallende uitschieters.

Ondanks de overwegend groen gekleurde beurzen was er ook wat voorzichtigheid, gezien de taaie inflatie. De consumentenprijzen stegen afgelopen maand met 2,6 procent, nadat de inflatie in juni nog uitkwam op 2,5 procent. In mei was de inflatie ook 2,6 procent. De kerninflatie, voor de ECB een belangrijke graadmeter, stond in juli voor de derde maand op rij op 2,9 procent. 

Bij een bescheiden nominale economische groei van 0,3 procent in de eurozone die dinsdag werd bekendgemaakt, maakt dit de keuzes voor de ECB er niet makkelijker op. Immers, de hoge rentes beginnen hun tol te eisen en raken landen als Duitsland bovengemiddeld.

En terwijl de grote westerse landen op het punt staan om de rentes te verlagen, besloot de Bank of Japan om de beleidsrente juist te verhogen en minder staatsobligaties in te kopen. Dit besluit betekent dat de kortetermijnrente is verhoogd naar 'ongeveer' 0,25 procent tegen eerder 0,00 tot 0,10 procent.

Ook de Japanse centrale bank valt niet benijden, want ook nieuwe verwachtingen voor de inflatie en de groei van de economie houden niet over. Met een groei van de economie van 0,5 tot 0,7 procent en een kerninflatie van 1,8 tot 2,0 procent dreigt een negatieve reële economische groei voor Japan dit jaar. 

Stijgers en dalers

In Frankfurt was Siemens Energy de grootste stijger met een winst van 5,9 procent. Ook Sartorius en Fresenius beleefden een prima dag en konden beide 4,0 procent bijschrijven.

Adidas, dat afstand heeft genomen van de controversiële muzikant en schoenenontwerper Kanye West, verloor 2,2 procent. Het bedrijf is volgens RBC Capital Markets niettemin in goeden doen, met de bevestiging van de voorlopige tweedekwartaalcijfers en de onlangs verhoogde outlook.

Siemens Healthineers was de grootste daler en verloor 6,72 procent. Het bedrijf heeft last van de Chinese markt en legde een omzetgroei op tafel die duidelijk lager uitkwam dan verwacht. De

In Parijs was het Teleperformance dat ruim 10 procent kon bijschrijven, na solide cijfers en het aanhouden van de outlook.

Legrand won 6,5 procent. Het bedrijf boekte in het tweede kwartaal beter dan verwachte cijfers, maar de herhaling van de outlook illustreert volgens JPMorgan de voorzichtigheid van het management.

Airbus won 4,8 procent, ondanks dat de nettowinst in het tweede kwartaal zal dalen en het bedrijf dit jaar minder vliegtuigen gaat afleveren dan eerder aangekondigd, door aanhoudende problemen in de toeleveringsketen. Echter, hield het bedrijf vast aan de verwachte belangrijke aangepaste vrije kasstroom van 3,5 miljard euro.

L'Oréal won 2,1 procent, na gemengde resultaten over het tweede kwartaal met een vertraging van de marktgroei in de rest van het jaar. Europa deed het goed, terwijl China een daling in de markt liet zien.

Accor en BNP verloren daarentegen woensdag 1,3 en 1,2 procent.

In Amsterdam waren het weer eens de chipbedrijven die de kar trokken. Zwaargewicht ASML steeg 5,6 procent, na een bericht van Reuters dat ASML volgende maand wordt ontzien bij nieuwe exportrestricties voor halfgeleiderapparatuur voor China. “Maar het was twee weken geleden ook een overdreven koersreactie”, aldus analist Michael Roeg van Degroof Petercam.

Ook zwaargewicht Shell deed mee en won 2,4 procent, mede als gevolg van de oplopende olieprijzen.

In Brussel was het Melexis dat opviel met een stijging van 4,6 procent.  De halfgeleiderfabrikant heeft het tweede kwartaal van dit jaar de eigen omzetoutlook gehaald, maar ook een wat tegenvallende omzetverwachting voor het derde kwartaal afgegeven. De outlook voor heel 2024 werd herhaald. Degroof Petercam zag geen verrassingen in de kwartaalupdate van Melexis.

HSBC heeft volgens zakenbank Jefferies voor dit en volgend jaar een beter dan verwachte outlook gepresenteerd. De koers steeg 4,0 procent.

CaixaBank publiceerde beter dan verwacht cijfers. De koers daalde toch met 0,6 procent.

Euro STOXX 50         4.872,94  (+0,7%)
STOXX Europe 600        518,18 (+0,8%)
DAX                  18.508,65 (+0,5%)
CAC 40                7.531,49 (+0,8%)
FTSE 100              8.367,98 (+1,1%)
SMI                  12.317,44 +0,3%)
AEX                     920,26 (+1,4%)
BEL 20                4.130,20 (-0,3%)
FTSE MIB             33.763,86 (-0,4 %)
IBEX 35              11.065,00 (-1,2%)


AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street gaat woensdag een beduidend hogere opening tegemoet, na de goed ontvangen cijfers van Meta.

De Amerikaanse beurzen zijn woensdag ook al hoger gesloten, mede geholpen door de uitspraken van Fed-voorzitter Jerome Powell die de deur opende voor een renteverlaging in september. Ook beleefden veel technologie gerelateerde aandelen een sterke dag.

Maar naast de vele bedrijfscijfers en macro-economische data, waren de ogen toch vooral gericht op de toelichting van Jerome Powell op het rentebesluit in de VS. Dat het voor nu onveranderd bleef keek niemand van op, maar tijdens de toelichting opende hij de deur voor een mogelijke verlaging in september.

Als het “geheel” van binnenkomende economische gegevens dit rechtvaardigt, “zou een verlaging van de beleidsrente op tafel kunnen liggen bij de volgende bijeenkomst in september”, zei Powell tegen verslaggevers. “We komen dichter bij het punt waarop het gepast is om onze beleidsrente te verlagen, maar we zijn nog niet helemaal op dat punt.”

Uiteraard hield hij de bekende slag om de arm en krijgen de leden van de centrale bank nog twee maanden aan inflatiegegevens en andere macro-economische data te zien voordat zij medio september opnieuw bijeenkomen.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat volgens cijfers van ADP de werkgelegenheid in de private sector in juli is gestegen met 122.000 banen, na een bijgestelde stijging van 155.000 een maand eerder.  De markt rekende voor juli op een groei van 150.000 banen.

Het aantal hypotheekaanvragen in de VS is vorige week gedaald met 3,9 procent. 

De arbeidskosten in de Verenigde Staten zijn in het tweede kwartaal op kwartaalbasis gestegen met 0,9 procent, terwijl op jaarbasis sprake was van een kostenstijging met 4,1 procent.

De inkoopmanagersindex voor de regio Chicago was in juli zoals verwacht licht gedaald, na de sterke stijging een maand eerder. De inkoopmanagersindex daalde van 47,4 punten naar 45,3, waarmee de index blijft wijzen op krimp. Economen rekenden vooraf gemiddeld op een daling tot 45,5. In juni steeg de index voor het eerst in zes maanden met een forse 12,0 punten. 

De aanstaande woningverkopen in de Verenigde Staten zijn daarentegen in juni sterker dan verwacht gestegen. De verkoopindex steeg met 4,8 procent naar 74,3. Economen rekenden op een stijging met 1,0 procent. Op jaarbasis daalden de aanstaande woningverkopen in juni met 2,6 procent.  

Olie werd woensdag duidelijk duurder door de oplopende spanningen in het Midden-Oosten en opnieuw lagere Amerikaanse voorraden. Een vat WTI-olie werd 4,3 procent duurder en noteerde op 77,91 dollar. Wat belangrijk zal zijn voor de geopolitieke risicopremies zijn verstoringen van het aanbod. De reactie van de olieprijzen is vooralsnog bescheiden geweest, aangezien er tot nu toe geen verstoringen van de aanvoer plaatsvonden.

De Amerikaanse tienjaarsrente daalde 8 basispunten na de uitspraken van Powell naar 4,06 procent, terwijl de tweejaarsrente 9 basispunten daalde naar 4,27 procent.

De euro/dollar noteerde licht hoger op 1,0820. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0816 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,0815 op de borden.

Bedrijfsnieuws

De aandelen Nvidia stegen met 12,9 procent en maakten daarmee een deel van de verliezen van deze maand goed, dankzij beter dan verwachte resultaten sectorgenoot Advanced Micro Devices wat 4,4 procent won. Dit zorgde voor optimisme onder de aandelen van halfgeleiders.

Andere technologieaandelen zoals Apple, Meta en Amazon waren ook hoger. Microsoft daalde daarentegen 1,1 procent. Het Amerikaanse softwarebedrijf heeft in het afgelopen kwartaal voldaan aan de verwachtingen voor de omzet en de winst per aandeel, maar het aandeel daalde omdat de groei van clouddienst Azure teleurstelde.

Boeing steeg 2,0 procent nadat het bekendmaakte dat het de ervaren manager Robert ‘Kelly’ Ortberg als nieuwe CEO had ingehuurd. De vliegtuigfabrikant boekte in het tweede kwartaal een 15 procent lagere omzet van 16,9 miljard dollar en een nettoverlies van 1,4 miljard dollar.

Kraft Heinz won 4,1 procent. Dit terwijl het bedrijf het afgelopen kwartaal een lagere winst en omzet boekte en verlaagde de outlook voor het hele boekjaar.

DuPont steeg 4,1 procent, nadat de Amerikaanse fabrikant van technologische materialen en oplossingen over het afgelopen kwartaal beter dan verwachte kwartaalcijfers rapporteerde en de outlook verhoogde.

Mastercard heeft in het tweede kwartaal fors meer winst geboekt op een hogere omzet. Het aandeel steeg 3,6 procent.

Starbucks won 2,7 procent, nadat de koffieketen over het afgelopen kwartaal een winst rapporteerde die in lijn was met de verwachtingen, terwijl de omzet lager uitkwam dan voorzien.

Pinterest daalde met 14,5 procent, ondanks dat het social-mediabedrijf beter dan verwachte resultaten rapporteerde. De omzetprognose voor het derde kwartaal stelde echter teleur.

De aandelen van de Tinder-datingapp-eigenaar Match Group stegen met 13,2 procent, nadat de bedrijfsresultaten de verwachtingen overtroffen. Match zei ook dat het van plan is om de live streaming diensten in zijn dating-apps te verlaten en de livestreaming app “Hakuna” van Hyperconnect te beëindigen, die voornamelijk diensten levert in Japan en Korea.

Nabeurs overtroffen Meta en Qualcomm de verwachtingen en stegen de aandelen na de cijfers met ongeveer 5 en 6 procent. Dit nadat beide aandelen tijdens de reguliere sessie ook al waren gestegen.

S&P 500 index                5.522,30 (+1,6%)
Dow Jones index             40.842,79 (+0,2%)
Nasdaq Composite            17.599,40 (+2,6%)

AZIË

De Aziatische beurzen noteerden donderdag lager. Uit cijfers van S&P Global bleek dat zowel de Chinese als de Japanse industrie in juli is gekrompen. Verder trok de Japanse yen flink aan, wat slecht uitpakte voor Japanse aandelen.

Nikkei 225             38.089,74 (-2,6%)
Shanghai Composite     2.932,14 (-0,2%)
Hang Seng              17.311,49 (-0,2%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0831. Woensdagavond noteerde het muntpaar op 1,0820.

USD/JPY Yen   149,49
EUR/USD Euro  1,0831
EUR/JPY Yen   161,91

MACRO-AGENDA:

01:30 Inkoopmanagersindex industrie -  Juli def. (Jap)
03:45 Inkoopmanagersindex industrie Caixin - Juli (Chi)
06:30 Omzet detailhandel - Juni (NL)
09:00 Inkoopmanagersindex industrie - Juli (NL)
09:15 Inkoopmanagersindex industrie - Juli def. (Spa)
09:45 Inkoopmanagersindex industrie - Juli def. (Ita)
09:50 Inkoopmanagersindex industrie - Juli def. (Fra)
09:55 Inkoopmanagersindex industrie - Juli def. (Dld)
10:00 Inkoopmanagersindex industrie - Juli def. (eur)
10:30 Inkoopmanagersindex industrie - Juli def. (VK)
11:00 Werkloosheid - Juni (eur)
13:00 Bank of England - Rentebesluit (VK)
14:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS)
15:45 Inkoopmanagersindex industrie - Juli def. (VS)
16:00 Inkoopmanagersindex industrie ISM - Juli (VS)
16:00 Bouwuitgaven - Juni (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

07:00 Aperam - Cijfers tweede kwartaal
07:00 ArcelorMittal - Cijfers tweede kwartaal
07:00 Fagron - Cijfers tweede kwartaal
07:00 Fugro - Cijfers tweede kwartaal
07:00 ING - Cijfers tweede kwartaal
07:00 Pharming - Cijfers tweede kwartaal
08:00 Shell - Cijfers tweede kwartaal
09:00 RELX - Ex-dividend
22:00 Galapagos - Cijfers tweede kwartaal
07:00 AB InBev - Cijfers tweede kwartaal
07:00 Azelis - Halfjaarcijfers
07:00 Fagron - Halfjaarcijfers
07:00 Syensqo – Halfjaarcijfers

07:00 AB InBev - Cijfers tweede kwartaal (Bel)
07:00 BMW - Cijfers tweede kwartaal (Dld)
07:00 Credit Agricole - Cijfers tweede kwartaal (Fra)
07:00 Merck KGaA - Cijfers tweede kwartaal (Dld)
07:00 Societe Generale - Cijfers tweede kwartaal (Fra)
07:00 Volkswagen - Cijfers tweede kwartaal (Dld)
07:00 Worldline - Cijfers tweede kwartaal (Fra)
08:00 Barclays - Cijfers tweede kwartaal (VK)
13:00 Moderna - Cijfers tweede kwartaal (VS)
22:00 Amazon - Cijfers tweede kwartaal (VS)
22:00 DoorDash - Cijfers tweede kwartaal (VS)
22:00 Intel - Cijfers tweede kwartaal (VS)
22:30 Apple - Cijfers derde kwartaal (VS)

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
CAC 40 kopen verkopen
DAX kopen verkopen
PSI kopen verkopen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.