Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Wall Street groengekleurd in aanloop naar rentebesluit Fed
Beeld: NYSE

Wall Street groengekleurd in aanloop naar rentebesluit Fed

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen waren woensdag groengekleurd met nog een paar uur handel te gaan. Dit terwijl Wall Street opnieuw veel bedrijfs- en macrocijfers verwerkt en zich opmaakt voor het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank.

De S&P 500 steeg 1,4 procent naar 5.512,60 punten, de Dow Jones index won 0,5 procent op 40.958,62 punten en de Nasdaq noteerde 2,2 procent hoger op 17,525,31 punten. 

"Alle ogen zijn nu gericht op het rentebesluit van de Federal Reserve. Naar verwachting zal de centrale bank de rente ongewijzigd laten in een bandbreedte tussen 5,25 procent en 5,5 procent, maar beleggers zijn vooral geïnteresseerd in mogelijke signalen van toekomstige renteverlagingen", zei beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx.

Marktanalist Philip Marey van Rabobank verwacht geen renteverlaging en ook geen directe hints van een verlaging in september.

"Daar houden wij wel rekening mee", zei Marey over een verlaging in september. "De bank heeft nog even de tijd om de markt voor te bereiden, dat hoeft niet per se vandaag. Van 22 tot en met 25 augustus staat Jackson Hole op het programma, en die bijeenkomst biedt genoeg gelegenheid de markt in te wijden", aldus Marey.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat volgens cijfers van ADP de werkgelegenheid in de private sector in juli is gestegen met 122.000 banen, na een bijgestelde stijging van 155.000 een maand eerder.  De markt rekende voor juli op een groei van 150.000 banen.

Het aantal hypotheekaanvragen in de VS is vorige week gedaald met 3,9 procent. 

De arbeidskosten in de Verenigde Staten zijn in het tweede kwartaal op kwartaalbasis gestegen met 0,9 procent, terwijl op jaarbasis sprake was van een kostenstijging met 4,1 procent.

De inkoopmanagersindex voor de regio Chicago was in juli zoals verwacht licht gedaald, na de sterke stijging een maand eerder. De inkoopmanagersindex daalde van 47,4 punten naar 45,3, waarmee de index blijft wijzen op krimp. Economen rekenden vooraf gemiddeld op een daling tot 45,5. In juni steeg de index voor het eerst in zes maanden met een forse 12,0 punten. 

De aanstaande woningverkopen in de Verenigde Staten zijn daarentegen in juni sterker dan verwacht gestegen. De verkoopindex steeg met 4,8 procent naar 74,3. Economen rekenden op een stijging met 1,0 procent. Op jaarbasis daalden de aanstaande woningverkopen in juni met 2,6 procent.  

Olie werd woensdag duidelijk duurder door de oplopende spanningen in het Midden-Oosten en opnieuw lagere Amerikaanse voorraden. Een vat WTI-olie werd 4,1 procent duurder en noteerde op 77,77 dollar. Wat belangrijk zal zijn voor de geopolitieke risicopremies zijn verstoringen van het aanbod. De reactie van de olieprijzen is vooralsnog bescheiden geweest, aangezien er tot nu toe geen verstoringen van de aanvoer plaatsvonden.

De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde woensdag 3 basispunten lager op 4,11 procent, terwijl de tweejaarsrente nauwelijks bewoog op 4,35 procent.

De euro/dollar noteerde lager op 1,0808. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0816 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,0815 op de borden.

Bedrijfsnieuws

De aandelen Nvidia stegen met 11,4 procent en maakten daarmee een deel van de verliezen van deze maand goed, dankzij beter dan verwachte resultaten sectorgenoot Advanced Micro Devices wat 3,5 procent won. Dit zorgde voor optimisme onder de aandelen van halfgeleiders.

Andere technologieaandelen zoals Apple, Meta en Amazon waren ook hoger. Microsoft daalde daarentegen 1,6 procent. Het Amerikaanse softwarebedrijf heeft in het afgelopen kwartaal voldaan aan de verwachtingen voor de omzet en de winst per aandeel, maar het aandeel daalde omdat de groei van clouddienst Azure teleurstelde.

Boeing steeg ruim 5 procent nadat het bekendmaakte dat het de ervaren manager Robert ‘Kelly’ Ortberg als nieuwe CEO had ingehuurd. De vliegtuigfabrikant boekte in het tweede kwartaal een 15 procent lagere omzet van 16,9 miljard dollar en een nettoverlies van 1,4 miljard dollar.

Kraft Heinz won 4,8 procent. Dit terwijl het bedrijf het afgelopen kwartaal een lagere winst en omzet boekte en verlaagde de outlook voor het hele boekjaar.

DuPont steeg 4,8 procent, nadat de Amerikaanse fabrikant van technologische materialen en oplossingen over het afgelopen kwartaal beter dan verwachte kwartaalcijfers rapporteerde en de outlook verhoogde.

Mastercard heeft in het tweede kwartaal fors meer winst geboekt op een hogere omzet. Het aandeel steeg 3,0 procent.

Starbucks won 4,2 procent, nadat de koffieketen over het afgelopen kwartaal een winst rapporteerde die in lijn was met de verwachtingen, terwijl de omzet lager uitkwam dan voorzien.

Pinterest daalde ruim 13 procent, ondanks dat het social-mediabedrijf beter dan verwachte resultaten rapporteerde. De omzetprognose voor het derde kwartaal stelde echter teleur.

De aandelen van de Tinder-datingapp-eigenaar Match Group stegen met 13,5 procent, nadat de bedrijfsresultaten de verwachtingen overtroffen. Match zei ook dat het van plan is om de live streaming diensten in zijn dating-apps te verlaten en de livestreaming app “Hakuna” van Hyperconnect te beëindigen, die voornamelijk diensten levert in Japan en Korea.

Meta en Qualcomm publiceren nabeurs kwartaalcijfers.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.