Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
AEX sluit hoger na opluchting over ASML
Beeld: ABM Financial News

AEX sluit hoger na opluchting over ASML

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag hoger gesloten, met hulp van ASML en andere halfgeleiderbedrijven, die opveerden na de recente koersdalingen.

De AEX sloot 1,4 procent hoger op 920,62 punten.

Een bericht van Reuters dat ASML volgende maand wordt ontzien bij nieuwe Amerikaanse exportrestricties voor halfgeleiderapparatuur voor China, joeg de koersen van ASML, ASMI en BESI omhoog.

“Maar het was twee weken geleden ook een overdreven koersreactie”, zei analist Michael Roeg van Degroof Petercam over de koersdalingen toen ASML door de Amerikanen nog wel genoemd werd als mogelijk slachtoffer.

Cijfers van Microsoft werden dinsdagavond minder goed ontvangen op Wall Street. Hoewel de verwachtingen van analisten werden ingelost, bleef het cloudbedrijf Azure iets achter.

Woensdag blijkt het koersverlies echter mee te vallen en staat de technologie-index Nasdaq woensdag fors hoger, geholpen door een miljardenwinst voor Samsung, dat meelift op de AI-hype en bijna vier keer meer winst boekte dan een jaar eerder.

Van de Amerikaanse technologiereuzen volgen vanavond nog Meta en donderdag Amazon, Intel en Apple.

Eerst is er nog een rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve, die de rente naar verwachting ongemoeid zal laten, maar de duidelijkste hint tot nog toe zal geven dat ze een renteverlaging serieus beginnen te overwegen, "waarschijnlijk tijdens de daaropvolgende FOMC-vergadering in september", zei ING in een vooruitblik.

De Amerikaanse inflatie lijkt meer onder controle. Vorige week vrijdag bleek nog dat de PCE-kerninflatie, een favoriete graadmeter van de Fed, in juni stabiel was op 2,6 procent.

ING wees daarnaast op een afkoelende arbeidsmarkt in de VS, waar de werkloosheid stijgt, en er zijn meer signalen zijn dat de consumentenbestedingen afkoelen. Er kwamen in juli minder banen bij dan verwacht, meldde ADP woensdag.  

Een economische index voor Chicago wees op sterker krimpende activiteit in juli. Een index van de NAR, de zogeheten 'pending home sales', wees op herstel van de Amerikaanse woningmarkt in juni. Er staan meer woningen te koop, kopers bieden minder fel tegen elkaar op en en dat leidt tot ondertekende contracten, stelde econoom Lawrence Yun van de NAR. 

In de eurozone steeg de inflatie licht naar 2,6 procent in juli, maar de kerninflatie bleef 2,9 procent, bleek woensdag. Ook waren er iets meer werklozen in Duitsland in juli dan een maand eerder.

De euro/dollar steeg naar 1,0827. Olie werd ruim 2 procent duurder, door oplopende spanningen in het Midden-Oosten. Ook bleken de Amerikaanse olievoorraden afgelopen week opnieuw te zijn gedaald.

Stijgers en dalers

In de AEX steeg ASML 5,6 procent en ASMI 4,5 procent. Besi won 1,9 procent, op het gunstige nieuws over de Amerikaanse sancties waarvan ASML zou worden uitgezonderd.

Ook muziekbedrijf UMG was weer in trek, terwijl banken en verzekeraars overwegend lager sloten. Zwaargewicht Shell steeg 2,3 procent, onder invloed van de hogere olieprijzen.

Wolters Kluwer was de sterkste daler met een min van 1,6 procent na cijfers die volgens ING geen verrassingen boden. Sectorgenoot RELX daalde  0,5 procent.

In de AMX domineerden JDE Peet's en Just Eat Takeaway met winsten van 10 en 8,5 procent na kwartaalcijfers. JDE presteerde volgens Jefferies beter dan verwacht en de koffiespecialist verhoogde ook de outlook voor 2024.

ING noemde de resultaten van Just Eat ook positief. De grootste steun voor het aandeel vandaag komt volgens de bank door de aankondiging van een aandeleninkoopprogramma van 150 miljoen euro en het intrekken van 5 procent van de uitstaande aandelen.

Basic-Fit steeg 1,2 procent, nadat Abrams Bison zich als aandeelhouder meldde. 

Signify sloot 0,8 procent lager na een koersdoelverlaging bij ING. Euronext daalde 1 procent nadat Goldman Sachs het aandeel op zijn verkooplijst zette. Galapagos was de sterkste daler en verloor 2,6 procent.

Pharming ging aan de leiding in de AScX met een winst van 3,0 procent.  

De grote verliezer onder de smallcaps was was Ebusco. Het aandeel verloor 24 procent na treurige halfjaarcijfers. Het bedrijf is in gesprek met geldschieters en schuldeisers om de productie van elektrische bussen alsnog op peil te brengen door aanhoudende opstartproblemen. Degroof Petercam halveerde na de cijfers het koersdoel naar 1,50 euro.

Tussenstanden Wall Street

Amerikaanse aandelenbeurzen stonden woensdag op winst. De S&P 500 steeg 1,6 procent en de technologie-index Nasdaq won zelfs 2,7 procent.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX kopen verkopen

100% zegt kopen

2 stemmen

AMX kopen verkopen

100% zegt kopen

2 stemmen

ASCX kopen verkopen

100% zegt kopen

2 stemmen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.