Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Beursblik: markten twijfelen over renteverlaging Bank of England
Beeld: ABM Financial News

Beursblik: markten twijfelen over renteverlaging Bank of England

(ABM FN-Dow Jones) Het is nog geen gedane zaak dat de Bank of England donderdag de rente zal verlagen. Dit stellen marktkenners in aanloop naar het Britse rentebesluit.

"Het is een van de moeilijkst te voorspellen beslissingen sinds nodige tijd", zeiden experts van valutabroker Ebury.

Ebury verwacht een verlaging met een kwart procentpunt gezien de recente vooruitgang op het gebied van inflatie, maar de stemming over het besluit lijkt een dubbeltje op zijn kant.

"Met swapmarkten die een kans van 60 procent op een verlaging toekennen, zou het Britse pond in de onmiddellijke nasleep van een dergelijke stap kunnen dalen", aldus Ebury. Indien de Bank of England veel positiever blijkt over de economie, dan zou dit een daling van de Britse munt kunnen beperken.

Bank of America wijst op de hardnekkige diensteninflatie in het Verenigd Koninkrijk. Die kwam in juni uit op 5,7 procent.

"Volgens ons neemt het risico toe dat de BOE minder verlagingen kan doorvoeren dan in ons basisscenario van twee verlagingen dit jaar en vier verlagingen volgend jaar", zei de Amerikaanse bank in een vooruitblik.

Bank of America verwacht dat het Monetary Policy Committee donderdag met 5 tegen 4 zal stemmen voor een renteverlaging van 25 basispunten. Ook Deutsche Bank verwacht deze stemverhouding.

Ook ING ziet dat de markten twijfelen over een Britse renteverlaging op donderdag, hoewel de bank zelf nog wel verwacht dat de Bank of England de trekker overhaalt. Dat de markt verdeeld is, is niet zo vreemd, volgens ING, gezien de onvoorspelbaarheid van het beleidscomité.

"Twee van de negen leden van het comité zijn al begonnen met het stemmen voor renteverlagingen. Twee, misschien drie, nemen het tegenovergestelde standpunt in en zijn zichtbaar tegen verlagingen. Dan blijven er in het midden nog vier of vijf over die verdeeld lijken", zei de bank, die rekent op een stemverhouding van 6 tegen 3 in het voordeel van een verlaging met 25 basispunten.

De Bank Rate noteert momenteel op 5,25 procent.

ING is minder pessimistisch over de ontwikkeling van de diensteninflatie dan Bank of America, en wijst op de stijgende hotelprijzen. Zonder hotels zou de diensteninflatie zijn gedaald naar 5,5 procent in juni, berekende de bank.

"De Bank of England kijkt graag naar een aangepaste maatstaf voor de 'kerninflatie voor diensten' die huur, pakketreizen, vliegtickets en onderwijs uitsluit. De logica hierachter is dat deze items ofwel zeer volatiel zijn of ons niet veel vertellen over de toekomstige hardnekkigheid van de inflatie", zei ING.

"We hebben die metriek van de Bank of England berekend en daarnaast de hotels verwijderd. Hieruit blijkt dat de inflatie van de “kerndiensten” dit jaar agressiever is gedaald en in juni 5,1 procent bedroeg", aldus ING en dat is in lijn met de verwachtingen van de Britse centrale bank.

ING verwacht verder dat de Bank of England haar forward guidance zal aanpassen om te wijzen op verdere geleidelijke renteverlagingen, zonder zich vast te leggen op een specifiek moment.

Marktkenners van Amundi Investment Institute rekenen op een totaal van 100 basispunten aan renteverlagingen tot het einde van het jaar. Na een verlaging van 25 basispunten op donderdag, zal de Britse centrale bank de rente in elke vergadering daarna opnieuw verlagen, denkt Amundi.

De Bank of England maakt donderdag om 13.00 uur het rentebesluit bekend.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.