Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Europese beurzen lager aan de nieuwe week begonnen
Beeld: Deutsche Börse AG

Europese beurzen lager aan de nieuwe week begonnen

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn maandag na een goede start in de ochtend toch uiteindelijk overwegend lager geëindigd.

De Stoxx Europe 600 index daalde 0,2 procent tot 511,79 punten. De Duitse DAX liet een verlies optekenen van 0,5 procent op 18.320,67 punten. De Franse CAC 40 verloor 1,0 procent bij een stand van 7.443,84 punten. De Britse FTSE sloot daarentegen 0,1 procent hoger op 8.292,35 punten.

Het was maandag verder nog relatief rustig, maar vanaf morgen kunnen beleggers, economen en analisten aan de slag. Nu we de laatste paar dagen van juli naderen, krijgen we een flink drukke week voor de markten, misschien wel de allerbelangrijkste week van de zomer, waarin een convergentie van centrale bank-, macro-economische, winst- en geopolitieke gebeurtenissen zich allemaal tegelijkertijd voordoen.

Zo wordt het onder meer een week met monetaire vergaderingen van de Federal Reserve, de Bank of England en de Bank of Japan. Van de Fed verwacht men geen renteverlaging, maar elke afwijkende uitspraak van voorzitter Jerome Powell ten opzichte van de vorige vergadering kan een grote impact op de markt hebben, volgens CBA.  

Vier grote Amerikaanse technologiebedrijven rapporteren deze week resultaten, namelijk Meta, Microsoft, Apple en Amazon, nadat een verkoopgolf van de Magnificent Seven aandelen de Nasdaq recent hard heeft geraakt. Dat ging gepaard met een rotatie naar kleinere aandelen, waardoor de trend in juli die van "The Great Rotation" wordt genoemd. In totaal zal deze week nog meer dan 30 procent van de S&P 500 bedrijven de boeken openen.

Ten slotte wordt de week afgesloten met het Amerikaanse banenrapport en gezien de recente verzwakking zal hier veel aandacht voor zijn.

Investmentmanager Simon Wiersma van ING blijft positief. "De wereldeconomie, met de VS voorop, draait redelijk goed door en centrale banken gaan de rente verlagen. Veel beter gaat het voor beleggers niet worden. Dat (geopolitieke) spanningen en individuele bedrijfsresultaten soms voor wat volatiliteit zullen zorgen is niet nieuw of verrassend. Daar zal je als belegger door of overheen moeten kijken. Koers houden is ons devies", aldus Wiersma.

De olieprijzen daalden maandag. Een vat Brentolie werd 1,7 procent goedkoper op 79,71 dollar. Dit ondanks de toegenomen spanningen tussen Israël en Libanon na een dodelijke raketaanval van Hezbollah dit weekend.

De rentes daalden in aanloop naar de publicatie van belangrijke economische gegevens en het Amerikaanse rentebesluit. De euro/dollar handelde rond het slot op 1,0820.

Stijgers en dalers

Waar Philips de uitblinker was in de Stoxx Europe 600 en uiteindelijk 14,6 procent won, was Heineken juist de gebeten hond, met een verlies van ruim 10 procent. Door een afschrijving in China boekte de brouwer verlies en de biervolumes kwamen onder de verwachting uit. Ook de outlook viel tegen, oordeelden analisten. De Stoxx Europe 600 kon eerder op de dag nog profiteren van het succes van Philips, maar leverde die winst alsnog in.

In de Duitse DAX deed Merck KGaA goede zaken, met een winst van 3,1 procent, gevolgd door Infineon met een winst van 2,3 procent. Dit terwijl RWE 1,3 procent steeg en sectorgenoot E.ON 0,7 procent won. Siemens Healthineers liftte mee op het succes van Philips met een winst van 1,2 procent.

BASF stond net als voor het weekend onder druk in Frankfurt, met een verlies van 1,7 procent. Het chemieconcern kwam vorige week met tegenvallende kwartaalcijfers. Grootste verliezer was Covestro, dat 1,9 procent terreinverlies boekte.

Hermes en Pernod Ricard verloren beide ruim 2 procent in Parijs. Ook Stellantis stond opnieuw onder druk en verloor 3,3 procent.

In Brussel wist UCB nog eens ruim 3 procent terreinwinst te boeken en opnieuw de recordstanden aan te scherpen. De koers van het aandeel is sinds het begin van het jaar bijna verdubbeld en kreeg maandag een boost van Jefferies. De zakenbank verhoogde het koersdoel voor de farmaceut naar 185 euro.

Reckitt Benckiser daalde 9,5 procent in de pan-Europese index, nadat een Amerikaanse rechtbank sectorgenoot Abbott Laboratories in het ongelijk stelde in een rechtszaak rondom babyvoeding. Beleggers vrezen een soortgelijke uitkomst voor Reckitt in een eigen rechtszaak.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot in Europa waren de Amerikaanse beurzen lichtrood gekleurd en daalde S&P 500 fractioneel naar 5458,80 punten.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
CAC 40 kopen verkopen

100% zegt verkopen

1 stemmen

DAX kopen verkopen
PSI kopen verkopen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.