Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Beursblik: renteverhoging Bank of Japan dubbeltje op zijn kant
Beeld: ABM Financial News

Beursblik: renteverhoging Bank of Japan dubbeltje op zijn kant

(ABM FN-Dow Jones) De Bank of Japan zal komende woensdag mogelijk de rente verhogen, maar marktvolgers verwachten dat dit erom gaat spannen. En de markt zelf schat de kans op een verhoging kleiner in dan sommige experts.

De kortetermijnrente in Japan beweegt momenteel tussen 0,00 en 0,10 procent nadat die in maart van dit jaar voor het eerst sinds 2007 werd verhoogd. Daarvoor stond de rente acht jaar in negatief terrein.

Toch zou er verdeeldheid zijn onder de beleidsmakers van de centrale bank of een renteverhoging de consumentenbestedingen in Japan zal helpen of juist zal schaden. Sommige bankiers geloven dat renteverhogingen een positief effect zouden hebben op de consumptie omdat de belangrijkste oorzaak van de zwakke bestedingen de waardedaling van de yen is. Een zwakke yen verhoogt de prijzen van geïmporteerde producten zoals benzine en voedsel.

De Amerikaanse dollar noteerde maandag op 153,99 Japanse yen, na een historisch dieptepunt van 160 yen eerder dit jaar.

ING verwacht dat de Japanse centrale bank zal ingrijpen met een renteverhoging van 15 basispunten om de yen te ondersteunen, terwijl men zich zorgen maakt over de sterker dan verwachte loongroei in Japan. Bij een renteverhoging woensdag kan de wisselkoers ten opzichte van de dollar mogelijk uitkomen op 150 yen.

Ook JPMorgan houdt het op een renteverhoging met 15 basispunten, waarbij recente economische data dit zouden rechtvaardigen, zei de Amerikaanse bank, die bijval krijgt van collega's van Bank of America.

"Volgens de laatste beleidsenquête van Bloomberg verwacht slechts 30 procent van de analisten dat de Bank of Japan deze week de rente zal verhogen", zei Bank of America in een vooruitblik. "Maar de marktprijzen suggereren dat een verhoging met 15 basispunten iets meer een close call is, met een waarschijnlijkheid van 43 procent op dit moment."

"Hoewel het door de recente marktvolatiliteit kantje boord is, blijven wij bij ons standpunt dat de Bank of Japan de beleidsrente zal verhogen naar 0,25 procent", zei Bank of America verder.

"Zelfs als we het mis hebben en de Bank of Japan de rente in juli handhaaft, zien we een zeer grote kans dat de centrale bank [bij het rentebesluit] zal hinten op een verhoging tijdens de volgende twee vergaderingen, dat wil zeggen in september of oktober", aldus de Amerikaanse bank.

ING, JPMorgan en Bank of America verwachten alle drie ook de aankondiging dat de Bank of Japan zijn obligatie-opkoopprogramma gaat afbouwen.

Het rentebesluit van de Bank of Japan wordt woensdagochtend bekendgemaakt.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.