Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Philips uitblinker op Europese beurzen
Beeld: Deutsche Börse AG

Philips uitblinker op Europese beurzen

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa noteerden maandag rond het middaguur overwegend hoger. De Stoxx Europe 600 index steeg 1,2 procent tot 514,69 punten. De Duitse DAX liet een kleine winst optekenen van 0,2 procent op 18.460,77 punten. De Franse CAC 40 verloor 0,1 procent bij een stand van 7.506,15 punten. De Britse FTSE ging 0,9 procent hoger op 8.361,52 punten.

De mooie winst voor de Stoxx Europe 600 was onder meer te danken aan een koerssprong van 10 procent voor Philips, dat werd beloond voor de kwartaalcijfers. Analisten waren in het bijzonder te spreken over de ontwikkeling van de marge.

Verder is het maandag een rustige beursdag, met een vrijwel lege bedrijfs- en economische agenda. Later in de week kunnen beleggers aan de slag met economische groeicijfers, inflatiedata uit de eurozone, de rentebesluiten van de Federal Reserve, Bank of Japan en Bank of England en de Amerikaanse banenrapporten.

"De wereldeconomie, met de VS voorop, draait redelijk goed door en centrale banken gaan de rente verlagen. Veel beter gaat het voor beleggers niet worden. Dat (geopolitieke) spanningen en individuele bedrijfsresultaten soms voor wat volatiliteit zullen zorgen is niet nieuw of verrassend. Daar zal je als belegger door of overheen moeten kijken. Koers houden is ons devies", zei investment manager Simon Wiersma van ING.

De euro/dollar handelde aan het einde van de ochtend licht lager op 1,0841, terwijl het Britse pond ten opzichte van de dollar daalde tot 1,2829.

De Britse centrale bank zou de rente donderdag kunnen verlagen, hoewel de reactie van het pond zal afhangen van hoe de beleidsmakers deze stap rechtvaardigen, zei Deutsche Bank.

De olieprijzen daalden licht, ondanks de toegenomen spanningen tussen Israël en Libanon na een dodelijke raketaanval van Hezbollah dit weekend.

Bedrijfsnieuws

Waar Philips de uitblinker was in de Stoxx Europe 600, was Heineken juist de gebeten hond, met een verlies van 8 procent. Door een afschrijving in China boekte de brouwer verlies en de biervolumes kwamen onder de verwachting uit. Ook de outlook viel tegen, oordeelden analisten.

Reckitt Benckiser daalde 9 procent in de pan-Europese index, nadat een Amerikaanse rechtbank sectorgenoot Abbott Laboratories in het ongelijk stelde in een rechtszaak rondom babyvoeding. Beleggers vrezen een soortgelijke uitkomst voor Reckitt in een eigen rechtszaak.

In de Duitse DAX deed Merck KGaA goede zaken, met een winst van 3,3 procent, terwijl RWE 1,9 procent steeg en sectorgenoot E.ON 0,7 procent won. Siemens Healthineers liftte mee op het succes van Philips met een winst van 1,4 procent.

BASF stond net als voor het weekend onder druk in Frankfurt, met een verlies van 1,8 procent. Het chemieconcern kwam vorige week met tegenvallende kwartaalcijfers.

Unibail-Rodamco-Westfield ging in de Franse CAC 40 aan kop, met een plus van 2,9 procent. Elders in Europa waren vastgoedaandelen ook in trek. Het Duitse Vonovia steeg 1,2 procent.

ArcelorMittal won in Parijs 1,4 procent, terwijl Hermes 2,5 procent liet gaan, LVMH 1,1 procent moest inleveren en Kering 0,8 procent daalde. Ook Stellantis stond opnieuw onder druk.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan maandag een groene opening tegemoet. Rond het middaguur noteerden de futures op de S&P 500 tot 0,3 procent hoger.

Wall Street eindigde vrijdag hoger. De S&P 500 steeg 1,1 procent op 5.459,10 punten, de Dow Jones index won 1,6 procent op 40.589,34 punten en de Nasdaq sloot 1,0 procent hoger op 17.357,88 punten.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
CAC 40 kopen verkopen
DAX kopen verkopen
PSI kopen verkopen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.