Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Sterke margegroei voor Philips
Beeld: ABM Financial News

Sterke margegroei voor Philips

(ABM FN-Dow Jones) Philips heeft in het tweede kwartaal van 2024 een hogere EBITA geboekt en zag de marge flink oplopen, maar de vergelijkbare omzetgroei was beperkt. Dit bleek maandag uit cijfers van de healthcarespecialist.

Volgens ING ligt de focus weer op de cijfers nu de belangrijkste juridische problemen rond de terugroepacties van slaapapneuapparaten in de VS zijn opgelost met de schikking die in april werd getroffen.

Philips presenteerde een kwartaalomzet van 4.462 miljoen euro, een minieme daling op jaarbasis. De analistenconsensus ging uit van 4.448 miljoen euro.

In het eerste kwartaal van dit jaar boekte Philips een omzet van 4,14 miljard euro en in het tweede kwartaal van 2023 kwam er een omzet van 4,47 miljard euro in de boeken.

De divisie Diagnosis & Treatment droeg met 2.174 miljoen euro het meeste bij aan de omzet in het tweede kwartaal, terwijl Connected Care goed was voor 1.332 miljoen euro. Hier rekenden analisten op respectievelijk 2.157 en 1.321 miljoen euro.

De omzet bij Personal Health kwam uit op 834 miljoen euro, waar 849 miljoen euro was verwacht.

Op een vergelijkbare basis steeg de omzet van Philips afgelopen kwartaal met 2 procent. Er was gerekend op 0,7 procent volgens de consensus. In het eerste kwartaal groeide Philips op vergelijkbare basis nog met 4,2 procent en in het tweede kwartaal vorig jaar met 9,0 procent.

Groei in de volwassen markten en in de groeimarkten, werd deels teniet gedaan door een krimp in China, liet Philips weten.

De vergelijkbare groei was 4 procent bij Diagnosis & Treatment, 2 procent bij Connected Care en een groei van 2 procent bij Personal Health.

"Het bemoedigt mij om te zien dat de orderinstroom weer steeg dit kwartaal, vooral in Noord-Amerika", zei CEO Roy Jakobs in een toelichting. De vergelijkbare orderinstroom groeide met 9 procent.

De aangepaste EBITA kwam in het tweede kwartaal uit op 495 miljoen euro, waar de markt deze post inschatte op 433 miljoen euro. In het eerste kwartaal boekte Philips een aangepast resultaat van 388 miljoen euro met een bijbehorende marge van 9,4 procent en in het tweede kwartaal in 2023 was dit 453 miljoen euro en 10,1 procent.

De EBITA-marge was afgelopen kwartaal 11,1 procent, ruim meer dan de 9,7 procent die analisten hadden voorzien.

"Ondanks de uitdagende macro-economische omstandigheden, boekten we een sterke margeverbetering", aldus Jakobs. Dit was volgens de topman te danken aan het productiviteitsprogramma, een solide operationele kasstroom door een verbetering van het werkkapitaal en de omzet die op vergelijkbare basis is gestegen.

Netto verdiende Philips 452 miljoen euro. De analistenconsensus raamt de nettowinst voor het tweede kwartaal op 438 miljoen euro, tegen 74 miljoen euro een jaar eerder. In het eerste kwartaal van dit jaar kwam er een verlies van bijna 1 miljard euro in de boeken als gevolg van de schikking die Philips trof in de VS.

Outlook

Voor heel 2024 rekent Philips nog altijd op een vergelijkbare omzetgroei van 3 tot 5 procent en een aangepaste EBITA-marge van 11 tot 11,5 procent. De vrije kasstroom zal naar verwachting liggen tussen de 0,9 en 1,1 miljard euro.

De consensus voorspelt voor 2024 een autonome groei van 4 procent. De EBITA-marge wordt door de analisten ingeschat op 11,4 procent.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees over dit aandeel ook

  1. Beursblik: sterk kwartaal bij Philips
  2. Doorbraak in apneu-affaire: kunnen beleggers Philips nu weer vertrouwen?

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Philips Koninklijke kopen verkopen

67% zegt kopen

24 stemmen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.