Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Wall Street herstelt richting het weekend
Beeld: NYSE

Wall Street herstelt richting het weekend

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag hoger geëindigd. De S&P 500 steeg 1,1 procent op 5.459,10 punten, de Dow Jones index won 1,6 procent op 40.589,34 punten en de Nasdaq sloot 1,0 procent hoger op 17.357,88 punten. 

Na een mislukte poging tot herstel donderdag, lukte het Wall Street vrijdag wel om de weg omhoog vast te houden, hoewel de indexen wel onder hun hoogste punt van de dag sloten. Op weekbasis verloor de Nasdaq wel meer dan 2 procent en de S&P 500 rond een procent. De Dow wist voor de vierde week op rij te stijgen.

"Donderdag dumpten beleggers wederom grote technologie- en AI-gerelateerde aandelen, ten gunste van small caps en cyclische sectoren", zag beleggingsspecialist Justin Blekemolen van online broker Lynx.

Vrijdag ging de aandacht uit naar de voor de Federal Reserve belangrijke PCE-inflatie. In juni kwam de kerninflatie uit op 2,6 procent, gelijk aan het niveau in mei en conform de verwachting. Ook de gewone index was met een daling van 2,6 tot 2,5 procent niet verrassend.

Volgende week woensdag neemt de Fed zijn rentebesluit, waarbij de rente vermoedelijk wordt gehandhaafd, ondanks dat voormalig Fed-bestuurder William Dudley zijn oude werkgever afgelopen week opriep om de rente komende week te verlagen, om een mogelijke recessie te voorkomen.

"Geen verrassingen in de PCE-gegevens van juni, die goed werden ontvangen door de obligatiemarkt, met een daling van de rente op staatsobligaties over de hele curve", zag Tim McDonough, vicepresident en senior portefeuillebeheerder bij Key Wealth. De Fed kan de markten komende week voorbereiden voor een eerste verlaging in september, zei de marktexpert.

Volgens beleggingsstrateeg BeiChen Lin van Russell Investments is een van de aandachtspunten bij het Amerikaanse rentebesluit volgende week in welke mate de Fed-functionarissen zinspelen op een mogelijke renteverlaging in september.

Aan de ene kant biedt de afkoelende inflatiedruk "voldoende steun voor een mogelijke renteverlaging in september", aldus Lin. "Aan de andere kant hebben we deze cyclus al vaak gezien dat het tempo van desinflatie niet-lineair is."

De Amerikaanse tienjaarsrente daalde met 5 basispunten tot 4,196 procent, terwijl de tweejarige variant met 4 punten daalde tot 4,396 procent.

Verder bevatte het consumentenvertrouwen zoals gemeten door de Universiteit van Michigan ook weinig verrassingen. Het vertrouwen daalde in juli iets minder dan eerder voorspeld, terwijl de inflatieverwachting uitkwam op 2,9 procent. 

De euro/dollar handelde vrijdagavond op 1,0861, terwijl de olieprijzen daalden nu de kans op een staakt-het-vuren in Gaza toeneemt.

Bedrijfsnieuws

Alphabet en Tesla waren de gebeten hond afgelopen week, nadat de cijfers tegenvielen. Op weekbasis dreigen verliezen van circa 6 tot 8 procent voor beide bedrijven. Richting het weekend verloren beide aandelen 0,2 procent. OpenAI kondigde aan dat het nieuwe zoekmogelijkheden op het gebied van kunstmatige intelligentie heeft getest met een tijdelijk prototype genaamd SearchGPT. Google van Alphabet is de meest dominante wereldwijde zoekmachine.

Ford Motor steeg licht, nadat de aandelen van de autofabrikant donderdag nog met 18,4 procent kelderden na tegenvallende kwartaalcijfers. Bovendien liet het bedrijf de winstvooruitzichten voor het jaar ongewijzigd, wat beleggers eveneens teleurstelde.

Colgate-Palmolive heeft de outlook voor dit jaar opnieuw verhoogd, werd vrijdag duidelijk bij de kwartaalcijfers. Het aandeel steeg 3,0 procent.

3M heeft sterke resultaten geboekt in het tweede kwartaal en verhoogde net als Colgate de outlook voor heel 2024. Het aandeel steeg liefst 23 procent.

Opvallende koersbewegingen waren er vrijdag voor onder meer Dex.Com, Deckers Outdoor en Coursera.

DexCom, een fabrikant van apparaten voor glucosemonitoring, verloor 41 procent na het verlagen van de verkoopprognoses voor dit boekjaar. 

Deckers Outdoor verhoogde juist de winstvooruitzichten, nadat in het afgelopen kwartaal zowel de winst als de omzet de verwachtingen van analisten overtroffen. De maker van Hoka-sneakers en Ugg-laarzen steeg met meer dan 6 procent. 

Online leerplatform Coursera rapporteerde goede cijfers waarmee de analistenverwachtingen werden overtroffen. Het aandeel steeg vrijdag liefst 44 procent.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.