Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Europese beurzen hoger het weekend in
Beeld: Deutsche Börse AG

Europese beurzen hoger het weekend in

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag hoger geëindigd. De Stoxx Europe 600 index steeg 0,8 procent tot 512,83 punten. De Duitse DAX liet een winst optekenen van 0,7 procent op 18.417,55 punten. De Franse CAC 40 won 1,2 procent bij een stand van 7.517,68 punten. De Britse FTSE ging ook 1,2 procent hoger op 8.285,71 punten.

Investment manager Simon Wiersma van ING sprak van een volatiele beursweek.

Bedrijfscijfers bepaalden het sentiment, met mee- of tegenvallende cijfers en outlookverlagingen of juist verhogingen. De Duitse DAX en Stoxx Europe 600 boekten op weekbasis wel winst, terwijl de Franse CAC 40 licht onder druk stond richting de officiële start van de Olympische Spelen in Parijs.

"Soms is beleggen ook net een beetje topsport. Je moet een goede conditie hebben om het vol te houden en stalen zenuwen komen goed van pas", aldus Wiersma.

"Vooralsnog houden we vast aan de onderweging van Europese aandelen in onze ING beleggingsstrategieën", zei de expert van ING.

Op macro-economisch vlak was er goed nieuws voor Frankrijk richting de Spelen, met een onverwachte stijging van het consumentenvertrouwen van 90 naar 91, waar juist een daling tot 89 was voorspeld.

Verder lag de focus vooral op de Amerikaanse PCE-inflatie, die voor de Federal Reserve als belangrijke graadmeter wordt gezien bij het bepalen van het rentebeleid. De PCE-inflatie daalde conform de verwachting van 2,6 tot 2,5 procent, terwijl de kerninflatie stabiel bleef op 2,6 procent, hetgeen ook was voorspeld.

Volgende week komt de Fed met zijn rentebesluit. De markt rekent in toenemende mate op een verlaging in september, terwijl er een kleine kans is dat dit volgende week al gebeurt.

"Het niet verlagen van de rente tijdens een van de twee volgende vergaderingen zou een beleidsfout van de Fed kunnen zijn", aldus Swissquote Bank.

De euro/dollar handelde rond het Europese slot op 1,0857, terwijl de olieprijzen flink daalden nu een wapenstilstand in Gaza dichterbij lijkt te komen.

Bedrijfsnieuws

Rheinmetall en Sartorius vielen positief op in de DAX, met winsten van 3,8 en 6,5 procent. Ook andere farmabedrijven zaten vrijdag in de lift in Frankfurt. BASF leverde juist 2,3 procent in nadat het chemiebedrijf de verwachtingen niet wist te verslaan, en ook Commerzbank stond onder druk. Verder bleven de verliezen beperkt.

In Parijs voerden de luxemerken de CAC 40 aan, met een winst van 7,4 procent voor EssilorLuxottica en plussen van 2 tot ruim 3 procent voor Kering en Hermes. Dassault won 3,6 procent. Hermes en Essilor openden donderdag nabeurs de boeken.

STMicroelectronics was net als donderdag opnieuw een grote verliezer in Parijs, met een min van 3,9 procent en het aandeel zette ook wederom de Milanese beurs onder druk. Daarnaast kende Stellantis opnieuw een slechte dag.

Nestlé daalde 1,0 procent in Zürich nadat Deutsche Bank het aandeel van de kooplijst haalde, terwijl Capgemini de outlook intrek en daardoor 2,5 procent verloor in Parijs.

In Brussel waren vastgoedaandelen de gebeten hond. Cofinimmo heeft in de eerste helft van 2024 "zeer goede resultaten" geboekt en daardoor besloot de onderneming om de outlook voor heel dit jaar te handhaven. De koers daalde toch 1,3 procent.

WDP verloor 3,6 procent. WDP heeft in het eerste halfjaar van 2024 een stijging van de winst geboekt en de outlook voor dit jaar herhaald. In reactie op de cijfers verlaagde KBC Securities het koersdoel van 34 naar 32 euro. Het enige minpunt volgens KBC in de cijfers was dat de inkomsten uit zonne-energie met 12,5 procent daalden.

In Amsterdam viel de koersdaling van Flow Traders op. Het aandeel daalde bijna 21 procent na cijfers en het opschorten van het dividend. Signify verloor ruim 7 procent na tegenvallende resultaten.

Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Europese slot tot anderhalf procent hoger.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
CAC 40 kopen verkopen
DAX kopen verkopen
PSI kopen verkopen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.