Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Groen slot op Damrak met flinke uitschieters
Beeld: ABM Financial News

Groen slot op Damrak met flinke uitschieters

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is met winst het weekend ingegaan, maar voor sommige aandeelhouders was het toch een dag om snel te vergeten. De AEX sloot vrijdag 0,9 procent hoger op 906,64 punten. Daardoor werd het weekverlies bijna helemaal weggepoetst.

Handelaar Bert van der Pol van Today's Group ziet in de stijgende koersen vandaag een poging tot 'short covering'. Hij twijfelt dan ook of dit koersherstel volgende week wel doorzet. Dan staan er opnieuw veel bedrijfsresultaten op de agenda, net als het Amerikaanse banenrapport en het rentebesluit van de Federal Reserve.

Het was het herstel van de techaandelen die de AEX aanvoerden. In de AMX werden Basic-Fit en Vopak goed beloond voor hun cijfers, terwijl Signify en vooral Flow Traders keihard werden afgestraft.

Naast een stroom aan bedrijfsresultaten, waren de ogen van beleggers gericht op de VS, waar vanmiddag nieuwe inflatiecijfers werden gepubliceerd.

De PCE-inflatie, een belangrijke maatstaf voor de Fed bij het bepalen van het monetaire beleid, leverde echter geen verrassingen op. Volgende week komt de Fed met een nieuw rentebesluit, maar de markt verwacht dat er tot september moet worden gewacht voor een eerste renteverlaging.

De euro/dollar steeg vrijdag naar 1,0857. Olie werd ruim 2 procent goedkoper.

Stijgers en dalers

Koploper in de AEX was vandaag Adyen met een koerswinst van 3,1 procent. Verder deden de chippers ASML en Besi goede zaken met winsten van 2,6 en 1,7 procent. Ook ASR steeg 1,4 procent.

AkzoNobel en Philips, dat maandag met cijfers komt, verloren 1,3 en 0,8 procent. En na de koersval van meer dan 23 procent op donderdag na cijfers, verloor Universal Music Group vrijdag nog eens 1,7 procent. Onder beleggers en analisten zijn er grote zorgen over het verdienmodel van het bedrijf.

In de AMX was Basic-Fit de sterkhouder met een koerswinst van 9,5 procent. Degroof Petercam noemde de resultaten van de fitnessketen een tikje beter dan verwacht.

Vopak, dat de outlook voor 2024 verhoogde, won 3,3 procent. ING noemde de verhoging overigens geen heel grote verrassing. En de nieuwe outlook is volgens de bank ook eenvoudig haalbaar.

Daar stonden Signify en Flow Traders tegenover met verliezen van 7,2 en 20,9 procent. Signify verlaagde de outlook en dat was tegen het zere been van beleggers. ING noemde de resultaten van de verlichtingsspecialist slechter dan de toch al bescheiden verwachtingen.

Flow Traders verbruide het helemaal bij beleggers door met teleurstellende cijfers te komen en ook nog eens het dividend op te schorten. Dat kan weleens tot een aandeelhoudersrevolte leiden, waarschuwde ING.

Ook de cijfers van WDP leverden een koersverlies op van 3,6 procent. Toch waren analisten hier redelijk te spreken over de resultaten.

In de AScX was het Heijmans die uitblonk. Na een outlookverhoging voor 2024, steeg het aandeel 12,6 procent.

Ebusco presenteerde een nieuwe opdracht van Deutsche Bahn en won 8,4 procent. Renewi werd 3,6 procent duurder, maar Kendrion en Nedap verloren 0,5 en 1,4 procent.

Wall Street

Aan het einde van de Europese handelsdag noteerden de Amerikaanse beurzen in het groen.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX kopen verkopen

50% zegt kopen

2 stemmen

AMX kopen verkopen

100% zegt kopen

1 stemmen

ASCX kopen verkopen

100% zegt kopen

1 stemmen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.