Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Wall Street bezig aan hersteldag
Beeld: ABM Financial News

Wall Street bezig aan hersteldag

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen noteerden donderdag hoger met nog een paar uur handel te gaan. De S&P 500 steeg 0,7 procent op 5.465,49 punten, de Dow Jones index won 1,1 procent op 40.285,65 punten en de Nasdaq noteerde 0,6 procent hoger op 17.437,74 punten. 

Wall Street herstelde donderdag van de stevige verliezen een dag eerder, die werden veroorzaakt door de tegenvallende winsten van Tesla en Alphabet. Die wakkerden de zorgen over te hoge waarderingen en de AI-hype aan.

"We moeten natuurlijk niet vergeten dat de grote (Amerikaanse) IT aandelen sinds oktober vorig jaar een enorme rally hebben laten zien, er geen enkele ruimte is voor tegenvallers is en daarmee een excuus om winst te nemen al snel gevonden is", zei investment manager Simon Wiersma van ING.

Beleggers maken zich volgens beleggingsspecialist Kevin Verstraete van Lynx mogelijk ook zorgen over de vooruitzichten voor bedrijfswinsten na de Amerikaanse verkiezingen, "aangezien vice-president Kamala Harris beter scoort in de peilingen dan president Biden en een grotere kans lijkt te hebben om Donald Trump te verslaan. Beleggers hadden hun zinnen gezet op de zogeheten ‘Trump Trade’. Wat neerkomt op nieuwe belastingverlagingen voor bedrijven, protectionistische tarieven en minder regelgeving als Donald Trump de verkiezingen wint", zei hij.

Op macro-economisch vlak was er donderdag aandacht voor economische groeicijfers. De Amerikaanse economie is in het tweede kwartaal harder gegroeid dan verwacht, met 2,8 procent. Economen hielden vooraf gemiddeld rekening met een groeicijfer van 2,1 procent.

Het driemaands PCE-inflatiecijfer kwam conform de verwachting uit op 2,6 procent en de kerninflatie op 2,9 procent. In het eerste kwartaal was dit 3,4 en 3,7 procent. 

Vrijdag verschijnen actuele PCE-data voor de maand juni. Gerekend wordt op een daling van de PCE-inflatie van 2,6 tot 2,5 procent en een stabiele kerninflatie van ook 2,6 procent.

"De [Amerikaanse] economie wordt in de tweede helft van het jaar met meer uitdagingen geconfronteerd en nu de Fed meer ontspannen klinkt over de richting van de inflatie, verwachten we dat een groeiende focus op [economische] bedrijvigheid tot renteverlagingen zullen leiden vanaf september", zei ING.

De wekelijkse steunaanvragen toonden afgelopen week een daling met 10.000 tot 235.000 nieuwe aanvragen, wat in lijn met de verwachting was.

De tienjaarsrente noteerde donderdag 5 basispunten lager op 4,243 procent, terwijl de tweejaarsrente 1 basispunt daalde op 4,443 procent.

De euro/dollar handelde donderdagavond op 1,0860, terwijl de olieprijzen na een aanvankelijke daling herstelden met een winst van 0,7 procent.

Bedrijfsnieuws

Alphabet steeg licht. Het Google-moederbedrijf sloot woensdag 5 procent lager, nadat de advertentie-inkomsten van YouTube teleurstelden.

Tesla noteerde bijna 4 procent hoger, nadat de maker van elektrische auto's woensdag al 12 procent verloor, na tegenvallende kwartaalcijfers.

Nvidia noteerde een procent hoger, nadat de chipfabrikant woensdag bijna 7 procent verloor. Sectorgenoot Super Micro Computer daalde woensdag met 9,2 procent en noteerde donderdag een half procent hoger.

IBM noteerde 6,3 procent hoger en gaf daarmee de Dow Jones index een impuls, na beter dan verwachte resultaten over het tweede kwartaal.

Ford verloor 16,6 procent, nadat de autofabrikant een teleurstellende aangepaste winst rapporteerde over het tweede kwartaal, maar de winstverwachting voor het hele jaar handhaafde.

American Airlines heeft in het tweede kwartaal van 2024 een recordomzet geboekt, maar waarschuwde wel dat de winst dit jaar flink lager uitvalt dan eerder verwacht. Het aandeel steeg toch 4,8 procent.

Honeywell verloor 4,2 procent. Het Amerikaanse bedrijf in elektronische controle- en automatiseringssystemen heeft het afgelopen kwartaal beter gepresteerd dan verwacht en verhoogde de omzetraming voor het hele jaar, terwijl de schattingen voor de aangepaste winst juist naar beneden werden bijgesteld.

Dow Inc. heeft in het tweede kwartaal de omzet zien dalen en kon de analistenverwachtingen niet waarmaken. Het aandeel daalde een half procent.

Abbvie heeft in het tweede kwartaal meer omzet geboekt, dankzij de middelen Skyrizi en Rinvoq, die de druk door de afnemende omzet van Humira verlichtten. Abbvie verhoogde donderdag ook zijn verwachting voor de winst per aandeel in 2024 iets. Het aandeel won 3,0 procent.

ServiceNow steeg 15,1 procent, nadat het cloudsoftwarebedrijf over het tweede kwartaal een hogere omzet rapporteerde. De omzet uit abonnementen steeg ook, wat reden was om de outlook voor abonnementsinkomsten te verhogen.

Edwards Lifesciences verloor donderdag 27,1 procent, nadat het medische technologiebedrijf een teleurstellende omzet rapporteerde.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.