Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Europese beurzen sluiten lager
Beeld: Deutsche Börse AG

Europese beurzen sluiten lager

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag overwegend lager geëindigd. De Stoxx Europe 600 index daalde 0,7 procent tot 508,63 punten. De Duitse DAX liet een verlies optekenen van 0,5 procent op 18.298,72 punten. De Franse CAC 40 verloor 1,1 procent bij een stand van 7.427,02 punten. De Britse FTSE sloot 0,4 procent hoger op 8.186,35 punten.

Teleurstellende resultaten van een groot aantal grote Europese namen, waaronder Nestlé, Stellantis en Kering, droegen bij aan de zorgen van beleggers en duwden de beurzen omlaag.

Het huidige cijferseizoen heeft voor wat opschudding gezorgd in de markten, zag hoofdstrateeg Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild. "Grote verliezen voor Big Tech en de luxesector leiden tot een breed gedragen terugval. Tegelijk verlagen blue chips als Nestlé hun outlook, terwijl in de farmaceutische sector het tegenovergestelde gebeurt", aldus Vranken, wijzend op positief nieuws van Roche en Sanofi.

Ondertussen is het ondernemersvertrouwen in Duitsland verslechterd. De Ifo index daalde onverwacht, van 88,6 tot 87,0, een dag na een zwakke Duitse inkoopmanagersindex.

De optimistische trend aan het begin van het jaar is volledig omgedraaid, zei Carsten Brzeski van ING. Volgens de econoom is Duitsland opnieuw het zorgenkindje van de eurozone.

De euro/dollar handelde rond het slot op 1,0857, terwijl de olieprijzen tot een procent daalden.

Bedrijfsnieuws

STMicroelectronics trok donderdag zowel de CAC 40 als de Italiaanse MIB omlaag. Het aandeel verloor meer dan 10 procent na het openen van de boeken, waarbij de chipreus met een omzetwaarschuwing kwam. STMicroelectronics verwacht voor het boekjaar nu een omzet in een bandbreedte van 13,2 miljard tot 13,7 miljard dollar dit jaar, vergeleken met eerder 14 miljard tot 15 miljard dollar.

Sectorgenoot Infineon daalde 6,5 procent in Frankfurt. In Amsterdam verloor ASML 3,9 procent en Besi 14,1 procent. Laatstgenoemde stelde bij de kwartaalcijfers wat teleur met de outlook over het derde kwartaal.

Renault rapporteerde een omzet en operationeel resultaat die licht boven de verwachting uitkwamen. De vrije kasstroom viel dan weer iets lager uit dan verwacht. Het aandeel verloor 7,5 procent.

Stellantis haalde met de recente cijfers de verwachtingen van analisten niet. Niettemin bleef de outlook intact. De autobouwer overweegt prijsverlagingen om klanten te trekken. De koers daalde 8,7 procent.

In de Duitse DAX stonden autobouwers ook onder druk. Het aantal stijgers was vrij beperkt. Bayer ging aan kop met een plus van 2,1 procent. In Parijs deed Sanofi goede zaken met een winst van 4,2 procent na een outlookverhoging en wonnen ook Eurofins Scientific en Michelin meer dan vier procent.

Roche zorgde met de verhoogde jaaroutlook voor een verrassing na een beter dan verwachte winst en marges over de eerste zes maanden. De koers steeg 1,5 procent in Zürich.

Nestlé verloor juist 5,1 procent op de Zwitserse beurs na een outlookverlaging, terwijl Unilever in Amsterdam 5,8 procent steeg, nadat het levensmiddelenconcern positiever werd over de marge in 2024.

Verder was Universal Music Group een opvallende daler in Amsterdam, met een verlies van liefst 23,5 procent. Op het eerste gezicht leken de cijfers die woensdagavond werden gepubliceerd prima, maar analisten wezen op de missers bij abonnementen en streaming.

Luxemerk Kering boekte afgelopen kwartaal een flinke omzetdaling, hetgeen de eigenaar van Gucci ook al voor had gewaarschuwd. Ook de outlook was negatief. Het aandeel daalde 7,4 procent.

De winst voor Air France-KLM is in het afgelopen kwartaal flink teruggelopen, terwijl de omzet aantrok. De outlook werd licht verlaagd. Het luchtvaartconcern ziet een negatief effect door de Olympische Spelen. Het aandeel sloot toch 5,2 procent hoger.

AstraZeneca verhoogde bij de resultaten over het tweede kwartaal de outlook voor dit jaar. Het aandeel verloor evenwel 1,3 procent in Londen.

Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Europese slot tot 0,7 procent hoger.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
CAC 40 kopen verkopen
DAX kopen verkopen
PSI kopen verkopen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.