Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
UMG en Besi fors lager op rood Damrak
Beeld: Euronext

UMG en Besi fors lager op rood Damrak

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn donderdag met verlies gesloten, waarbij UMG en Besi fors onderuit gingen na cijfers, terwijl Unilever fors steeg. De AEX index daalde 0,5 procent tot 898,57 punten, terwijl de AMX een verlies van 1,0 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,3 procent.

Daarmee volgde het Damrak het spoor van Wall Street, dat woensdag een flinke stap terug deed: "Beleggers lijken even klaar met het kopen van techaandelen na de resultaten van Alphabet en Tesla [eerder deze week], zei investment manager Simon Wiersma van ING. "Wij zien de daling van gisteren als een 'normale correctie' op de rally sinds eind oktober vorig jaar", voegde hij toe.

Donderdag haalde Wall Street echter steun uit sterke economische groeicijfers, waaruit bleek dat de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal harder is gegroeid dan eerder gedacht. De economie groeide met 2,8 procent in het tweede kwartaal. Economen hielden vooraf gemiddeld rekening met een groeicijfer van 2,1 procent.

Het driemaands PCE-inflatiecijfer kwam conform de verwachting uit op 2,6 procent. In het eerste kwartaal was dit 3,4 procent. Vrijdag verschijnen actuele PCE-data voor de maand juni.

Hoewel de economische groeicijfers de verwachtingen overtroffen, evenals de kerninflatie, leken de data het vertrouwen van de markt in renteverlagingen niet te ondermijnen, concludeerde ING.

"De [Amerikaanse] economie wordt in de tweede helft van het jaar met meer uitdagingen geconfronteerd en nu de Fed meer ontspannen klinkt over de richting van de inflatie, verwachten we dat een groeiende focus op [economische] bedrijvigheid tot renteverlagingen zal leiden vanaf september", zei de bank.

De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde donderdag 6 basispunten lager op 4,229 procent, terwijl de tweejaarsrente 3 basispunten daalde op 4,41 procent.

Op macro-economisch vlak werd donderdag bekend dat het ondernemersklimaat in Duitsland in juli verder is gedaald. De vertrouwensindex daalde van 88,6 naar 87,0. Ook in Frankrijk nam het vertrouwen af. De index daalde in juli met 5 punten naar 94.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de VS tevens het nieuws dat het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS vorige week is gedaald met 10.000 tot 235.000 aanvragen, wat eveneens in lijn met de verwachting was.

Olie werd donderdag een procent goedkoper op minder dan 77 dollar per vat.

De euro/dollar noteerde op 1,0857. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0829 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0839 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 8 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Unilever met een winst van 5,8 procent. Unilever heeft in het tweede kwartaal de onderliggende omzetgroei zien vertragen, maar werd positiever over de marge in 2024, nadat deze in de eerste helft van het jaar boven verwachting steeg. Degroof zag ruimte om het koersdoel te verhogen en Jefferies was onder de indruk van de marges bij Unilever.

RELX steeg na cijfers 2,6 procent. Het dataconcern heeft in de eerste helft van het jaar meer omzet en resultaat geboekt en verhoogde het interimdividend met 7 procent tot 18,2 pence per aandeel.

Besi daalde 14,1 procent, ondanks dat in het tweede kwartaal aan de eigen outlook werd voldaan. De outlook voor het derde kwartaal viel echter flink tegen, oordeelde Degroof Petercam. Sectorgenoten ASMI en ASML verloren 4,3 en 3,9 procent, ondanks dat het koersdoelverhogingen regende voor ASMI. Sectorgenoot STMicroelectronics kwam met een omzetwaarschuwing.

UMG verloor 23,5 procent. "We vrezen dat beleggers schrikken van de missers bij abonnementen en streaming, en een veel grotere uitkering van royalty's dan verwacht", aldus ING. UBS neemt zijn koopadvies en koersdoel van 32,50 euro in heroverweging, omdat het uitgangspunt dat dubbelcijferige groei bij de omzet uit streamingabonnementen zou aanhouden door toename van abonnees en prijsverhogingen, wellicht niet houdbaar is.

In de AMX won Arcadis na resultaten 1,2 procent. De cijfers waren volgens Jefferies beter dan voorzien. Aalberts maakte een koersval van 9,5 procent, nadat de resultaten onder druk stonden. Desondanks sprak Degroof van een veerkrachtige prestatie. Cijfers van Air France-KLM konden aanvankelijk ook niet bekoren. De luchtvaartmaatschappij werd flink geraakt door hogere kosten, zag ING. Het openingsverlies werd echter omgezet in een koerswinst van 5,2 procent, waarmee de luchtvaartmaatschappij de dag afsloot als sterkste stijger van de Midkappers.

BAM verloor 0,8 procent na cijfers. Die lieten wel een onverwachte omzetstijging zien.

Theon sloot 2,4 procent hoger. Het bedrijf, dat onder meer nachtkijkers maakt, heeft in de eerste zes maanden van dit jaar een recordomzet geboekt. 

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,7 procent hoger op 5.462,62 punten. De Dow Jones index steeg 0,9 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,5 procent in het groen.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX kopen verkopen
AMX kopen verkopen
ASCX kopen verkopen

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 jan de vakman 25 juli 2024 19:08
    De topman van Besi zei; Wij hebben een iets hogere omzet gedraaid, hebben iets meer orders ontvangen en handhaven de outlook voor 2024, iedereen die al een beetje langer mee loopt op de beurs weet, dat de Besitopper ons nooit blij maakt met een dooie mus, dus is hij altijd voorzichtig met beloven, waarom mijn secund love dan meer dan 14% moet dalen is mij een raadsel, of eigenlijk niet, echte beleggers worden zeer zeldzaam op de beurs en beurscasino spelers verduisteren tegenwoordig de beurszon, zeer koopwaardig id Besi in ieder geval weer wel!!
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.