Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Winst Air France-KLM loopt flink terug
Beeld: KLM

Winst Air France-KLM loopt flink terug

(ABM FN-Dow Jones)De winst voor Air France-KLM is in het afgelopen kwartaal flink teruggelopen, terwijl de omzet aantrok. Dit bleek donderdagochtend uit de resultaten over het tweede kwartaal van de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij.

CEO Benjamin Smith sprak van een meer uitdagend klimaat, met stijgende brandstofprijzen en druk op de kosten. "In dit licht lieten KLM en Transavia een stabiele, maar teleurstellende prestatie zien, terwijl Air France ook nog eens werd geraakt door buitengewone omstandigheden, waaronder het negatieve effect van de Olympische Spelen in juni", aldus de topman.

Er werden al meerdere maatregelen genomen om deze effecten op te vangen, waaronder een stop op het aannemen van personeel en extra kostenbesparingen. Ook kijkt het bedrijf kritisch naar grote investeringen in een hernieuwing van de vloot.

In het tweede kwartaal van 2024 kwam een operationeel resultaat van 513 miljoen euro in de boeken, hetgeen 220 miljoen euro minder is dan een jaar eerder. Door analisten die bijdroegen aan de consensus werd gerekend op een operationeel resultaat van gemiddeld 541 miljoen euro.

Onder de streep resteerde in het tweede kwartaal een winst van 165 miljoen euro. De winst lag een jaar eerder nog 447 miljoen euro hoger. Hier ging de markt uit van een nettowinst van 357 miljoen euro.

De omzet is op jaarbasis met 4,3 procent gestegen naar ruim 7,9 miljard euro. Hier ging de consensus ook uit van ruim 7,9 miljard euro.

Bij constante wisselkoersen was sprake van een omzetgroei van 4,6 procent. 

De inkomsten per beschikbare stoelkilometer kwamen in het tweede kwartaal 0,2 procent lager uit op 8,30 euro. Dit was echter 0,2 procent hoger indien gerekend met constante wisselkoersen. De kosten per beschikbare stoelkilometer stegen met 1,7 procent.

Air France-KLM vervoerde in het tweede kwartaal 25,7 miljoen passagiers, een stijging van 4,4 procent op jaarbasis. De capaciteit steeg met 4,1 procent.

De operationele vrije kasstroom stond eind juni op 44 miljoen euro negatief, terwijl de nettoschuld uitkwam op 6,2 miljard euro, van 5,0 miljard euro eind december 2023.

Outlook

De luchtvaartmaatschappij verwacht dat de stoelcapaciteit per kilometer, inclusief Transavia, dit jaar zal stijgen met 4 procent, waar eerder nog werd gerekend op een groei van 5 procent.

De kosten zullen naar verwachting in het lopende derde kwartaal met 2 procent stijgen op jaarbasis, terwijl voor het volledige jaar eveneens wordt gerekend op 2 procent. Eerder mikte Air France voor heel 2024 nog op een stijging van de kosten met 1 tot 2 procent.

De investeringen zullen "minder dan 3 miljard euro" bedragen. Eerder mikte het bedrijf nog op "3 miljard euro".

De analistenconsensus rekent op een omzet van 31,35 miljard euro in 2024 en een operationele winst van 1,58 miljard euro.

In 2023 realiseerde de luchtvaartmaatschappij nog een operationeel resultaat van 1,71 miljard euro. 

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees over dit aandeel ook

  1. Air France-KLM rondt investering in SAS af
  2. Air France-KLM heeft een serieus kostenprobleem, en dat is niet voor het eerst

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Air France-KLM kopen verkopen

75% zegt kopen

12 stemmen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.