Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Wall Street flink lager gesloten, Nasdaq 3,6 procent in de min
Beeld: ABM Financial News

Wall Street flink lager gesloten, Nasdaq 3,6 procent in de min

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn woensdag flink lager gesloten, nadat dinsdagavond nabeurs de teleurstellende rapporten van Tesla en Alphabet het sentiment flink onder druk zette. Hierdoor beleefde de S&P 500 en de Nasdaq hun slechtste dag sinds 2022.

De toonaangevende S&P 500 index sloot uiteindelijk 2,3 procent lager op 5.427,13 punten, de Dow Jones index verloor 1,3 procent op 39.853,87 punten en de Nasdaq sloot zelfs 3,6 procent lager op 17.342,41 punten.

Ondanks deze missers van de bovengenoemde beursgiganten is het winstseizoen over het algemeen sterk begonnen. Ruim 25 procent van de S&P 500 bedrijven hebben hun winsten over het tweede kwartaal gerapporteerd, waarbij volgens gegevens van FactSet ongeveer 80 procent daarvan de verwachtingen overtrof.

Echter, volgens Carmignac is er een ongebruikelijke discrepantie tussen de analistenverwachtingen voor de winstgroei van grote Amerikaanse bedrijven en voor de economische groei. De winstgroei wordt rond 10 procent geschat en de nominale economische groei rond 4 tot 5 procent.

De discrepantie heeft te maken met de populariteit van de technologiesector en vooral de AI-gerelateerde aandelen, die goed zijn voor de helft van de winststijging in de S&P500-index. Carmignac waarschuwt hier voor teleurstellingen, erop wijzend dat "we er in alle redelijkheid van kunnen uitgaan dat de exponentiële winstgroei in die sector op een gegeven moment stagneert."

Wat de zorgen van beleggers woensdag wellicht nog groter maakte, waren de zwakker dan verwachte cijfers over de Amerikaanse inkoopmanagers voor de industrie die van groei naar krimp verzwakte. Deze index verslechterde van 51,6 naar 49,5, het laagste niveau in zeven maanden.

De inkoopmanagersindex voor de dienstensector steeg daarentegen van 55,3 naar 56,0, het hoogste niveau in 28 maanden. Hierdoor steeg de samengestelde inkoopmanagersindex per saldo licht, van 54,8 in juni naar 55,0 deze maand en dat is het hoogste niveau in meer dan twee jaar. 

Ook bleek woensdag dat de verkoop van nieuwe huizen lager was dan economen voor de maand juni hadden verwacht. Het aantal verkochte nieuwe eengezinswoningen daalde met 0,6 procent ten opzichte van mei tot 617.000 stuks op jaarbasis. De gemiddelde verkoopprijs in juni 2024 was 487.200 dollar. 

Woensdag bleek dat de olievoorraden in de VS voor de vierde week op rij waren gedaald en steeg en vat WTI-olie 0,8 procent naar 77,59 dollar.

De Amerikaanse tienjarige rente liep 5 basispunten op naar 4,29 procent en de euro/dollar noteerde iets lager op 1,0837.

Bedrijfsnieuws

Het aandeel Tesla daalde ruim 12 procent, nadat het bedrijf bekendmaakte dat het in het tweede kwartaal veel minder winst had geboekt en onder meer waarschuwde dat kostenbesparingen lager zullen uitvallen door een andere aanpak van de productie-uitbreiding met nieuwe modellen.

De aandelen van Alphabet daalde met 5,0 procent. Het kwartaalrapport voedde zorgen over de grote investeringen in AI, terwijl de groei van de advertentie-inkomsten vertraagde.

Andere grote technologieaandelen daalden mee met Alphabet en Tesla. Nvidia verloor 6,8 procent, Meta daalde 5,6 procent, Microsoft moest 3,6 procent inleveren, Apple 2,9 procent en Netflix wist de schade enigszins te beperken tot een verlies van 1,1 procent.

Visa daalde 4,0 procent, nadat het bedrijf een vertraging liet zien van de groei van het betaalvolume in de Verenigde Staten.

Texas Instruments overtrof de winstverwachtingen, desondanks kon het aandeel dankzij het slechte sentiment niet profiteren en slot fractioneel lager.

AT&T boekte minder omzet en winst in het tweede kwartaal, maar haalde wel veel klanten binnen. Het aandeel kon 5,2 procent bijschrijven.

Assure Holdings meldde dat de beursnotering door Nasdaq wordt beëindigd en de handel in de effecten van het bedrijf zal worden geschorst. Het aandeel daalde maar liefst 67 procent.

Het aardappel- en frietbedrijf Lamb Weston daalde met ruim 28 procent na het uitbrengen van een teleurstellend rapport over het fiscale vierde kwartaal.

Het zonne-energiebedrijf Enphase Energy steeg met 12,8 procent na het publiceren van verwachtingen voor het derde kwartaal, die sterker waren dan verwacht.

Nabeurs opent IBM de boeken.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.