Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Europese beurzen lager gesloten
Beeld: Deutsche Börse AG

Europese beurzen lager gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn woensdag lager gesloten, terwijl beleggers opnieuw een flinke serie aan bedrijfscijfers verwerkten.  

De brede STOXX Europe 600 index sloot 0,6 procent lager op 512,30 punten. De Duitse DAX daalde 0,9 procent naar 18.387,46 punten. De Franse CAC 40 verloor 1,1 procent op 7.513,73 punten. De Britse FTSE daalde 0,2 procent naar 8.153,69 punten.

Beleggers werden vandaag opnieuw overspoeld met bedrijfsresultaten en was er ook macro-economisch nieuws. De bedrijfsactiviteiten in de eurozone zijn in juli nagenoeg tot stilstand gekomen. De samengestelde inkoopmanagersindex daalde van 50,9 naar 50,1.

Er was een groeivertraging in de dienstensector en de industrie kromp in een nog hoger tempo. Analisten van Deutsche Bank noemden de inkoopdata zelfs een bittere teleurstelling. Dit terwijl deze in het Verenigd Koninkrijk herstelde dankzij de sterke groei van de productiesector.

Hoofdeconoom Cyrus de la Rubia van Hamburg Commercial Bank sprak woensdag van een significante terugval in de industrie in de eurozone. De econoom acht op basis van de cijfers een renteverlaging door de ECB in september reëel, maar de prijsontwikkeling is nog een punt van zorg.

Aan de andere kant van de oceaan bleek dat de groei in de dienstensector in de Verenigde Staten in juli is toegenomen, terwijl de industrie van groei naar krimp ging. De samengestelde inkoopmanagersindex steeg per saldo licht, van 54,8 in juni naar 55,0 deze maand. Dat is wel het hoogste niveau in meer dan twee jaar. 

De rentes bleven dicht bij huis en de euro/dollar noteerde nagenoeg vlak op 1,0849.

Bedrijfsnieuws

In Frankfurt werd de dagwinst opgeëist door Sartorius met een winst van 3,3 procent. Rheinmetall wist 0,5 procent bij te schrijven, nadat bleek dat het bedrijf in het tweede kwartaal zijn omzet en operationele resultaten aanzienlijk heeft zien aantrekken en daarmee de inschattingen van de markt duidelijk overtrof.

Deutsche Bank kreeg een koerstik van 8,3 procent te verwerken. De bank boekte in het tweede kwartaal een verlies ondanks een lichte stijging van de opbrengsten. De bank maakte een nettoverlies bekend van 143 miljoen euro. Een jaar eerder boekte Deutsche Bank in het tweede kwartaal juist een winst van 763 miljoen euro. Een rechtszaak die voortvloeide uit de overname van Postbank ging gepaard met een voorziening van 1,3 miljard euro, hetgeen al eerder bekend was gemaakt.

In Parijs herstelde Edenred na de koerstik van gisteren en herstelde 3,7 procent, gevolgd door Eurofins Scientific met een winst van 3,3 procent.

BNP Paribas presteerde in het tweede kwartaal beter dan verwacht en handhaafde outlook. Analisten verwachten geen bijstellingen in de consensus. Desondanks sloot de koers 1,0 procent lager.

LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton boekte in de eerste jaarhelft een tegenvallende omzet, maar ziet de tweede helft met vertrouwen tegemoet, zo bleek dinsdagavond. Beleggers reageerden ondanks het vertrouwen van het luxeconcern teleurgesteld en het aandeel daalde met 4,7 procent. Sectorgenoot Kering leverde 4,5. procent in en kwam woensdag nabeurs met teleurstellende cijfers en verlaagde daarbij de outlook.

In Amsterdam waren het de 'chippers' die de stemming drukten na de tegenvallende cijfers van Alphabet en vooral Tesla. Zo verloren onder meer Besi en ASMI 8,5 en 9,4 procent.

ASMI kwam dinsdag zelf nabeurs ook met cijfers. De nieuwe orders stegen sterk in het tweede kwartaal en ASMI overtrof de eigen omzetverwachting. Ook werd de outlook verhoogd. Verschillende analisten verhoogden hun koersdoelen voor ASMI. Maar dat mocht dus niet baten en het aandeel ASM Pacific Technology, waarin ASMI een belang heeft, daalde woensdag met ruim 23 procent na cijfers.

Cijfers van KPN konden ook niet overtuigen, ondanks dat analisten de resultaten conform verwachting vonden. Het aandeel koerste 3,5 procent lager.

In Brussel won Sofina ruim 2 procent. Sofina publiceerde dinsdagavond de nieuwsbrief voor de eerste helft van 2024. De intrinsieke waarde van Sofina is in het afgelopen halfjaar licht gestegen. Op 31 december bedroeg de intrinsieke waarde 274 euro per aandeel Sofina, maar eind juni dit jaar was dit opgelopen naar 286 euro. Analist Kris Kippers van Degroof Petercam denkt dat de druk op Sofina inmiddels de bodem heeft bereikt en is positief gestemd voor de toekomst.

Banco Santander publiceerde net iets beter dan verwachte resultaten over het tweede kwartaal en overlegde een verbetering van de outlook voor onder andere de omzet. De koers steeg 2,9 procent.

Equinor deed het met de EBIT over het tweede kwartaal beter dan verwacht, ofschoon bij de tak renewables de zwakte aanhoudt. De koers van het Noorse bedrijf zakte 0,3 procent.

Aston Martin boekte een beter dan verwachte omzet over het tweede kwartaal. De autobouwer komt met nieuwe modellen en volgens analisten lijken deze de doelstellingen van het bedrijf in zicht te houden. De koers steeg 6,5 procent.

Informa boekte sterke halfjaarcijfers en bevestigde de overname van Ascential. De koers steeg 3,7 procent.

EasyJet heeft in het derde kwartaal van het lopende boekjaar de omzet met dubbele cijfers zien stijgen net als de winst. De prijsvechter verwacht op middellange termijn een brutowinst van 1,3 miljard pond. De koers steeg 3,0 procent.

Tussenstanden Wall Street

Tijdens het slot van de Europese beurzen was Wall Street flink rood gekleurd en daalde de toonaangevende S&P 500 index met 1,6 procent.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
CAC 40 kopen verkopen

100% zegt verkopen

1 stemmen

DAX kopen verkopen

100% zegt verkopen

1 stemmen

PSI kopen verkopen

100% zegt verkopen

1 stemmen

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.