Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
AkzoNobel gebeten hond in vlakke AEX
Beeld: ABM Financial News

AkzoNobel gebeten hond in vlakke AEX

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs noteerde dinsdagochtend rond 11.00 uur nagenoeg onveranderd. De AEX daalde fractioneel op 916,80 punten.

Beleggers maken zich na een drukke ochtend qua bedrijfscijfers in Amsterdam op voor een nog drukkere middaghandel vol Amerikaanse cijfers. En dat is het dinsdag na het slot op Wall Street nog de beurt aan techzwaargewichten Tesla en Alphabet.

"We naderen dus de drukste periode van het winstseizoen", zei Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild. Volgens hem heeft van de reeds gerapporteerde cijfers ruim 70 procent de winstverwachtingen verslagen.

"Het enige minder positieve cijfer was de guidance die bedrijven gaven, waarbij momenteel meer bedrijven hun vooruitzichten afzwakten dan degenen die een verbetering zagen", aldus de expert.

Voor Tesla wordt een lagere winst en omzet verwacht in het tweede kwartaal, maar de verwachting is wel dat de fabrikant van elektrische voertuigen de verwachtingen vrij makkelijk zal verslaan. De cijfers van Google-moeder Alphabet zullen vooral in het teken staan van de uitrol van AI, denkt de markt, die op een hogere omzet rekent.

Op macro-economisch vlak was het vanochtend vrij rustig. Het consumentenvertrouwen zoals gemeten door het CBS daalde in juli nog iets verder. Vanmiddag staan nog het voorlopige consumentenvertrouwen in de eurozone op de rol en de bestaande woningverkopen in de VS.

De euro/dollar daalde dinsdagochtend licht, tot 1,0877. De olieprijzen stabiliseerden.

Stijgers en dalers

In de hoofdindex ging AkzoNobel 3,7 procent onderuit na de resultaten, terwijl Randstad na een lagere start wist te herstellen met een plus van 1,1 procent.

Jefferies waarschuwde na de cijfers van Akzo al voor koersdruk, omdat de kwartaalcijfers tegenvielen. De licht neerwaartse bijstelling van de outlook kwam volgens Degroof Petercam niet als een verrassing.

Degroof Petercam verlaagde het koersdoel op Randstad licht, bij een ongewijzigd Reduceren advies en denkt ook de winsttaxaties te moeten verlagen. Jefferies verwacht wel een minder sterke omzetdaling in het derde kwartaal. KBC zette Randstad na de cijfers juist op de kooplijst en denkt dat het ergste achter de rug is voor de bemiddelaar in werk.

Chipper ASMI, die dinsdag nabeurs de boeken opent, ging aan kop in de AEX, met een winst van 1,9 procent. ABN AMRO won 1,1 procent. ASML steeg 0,9 procent en Besi 0,7 procent. Elders in Europa stonden halfgeleideraandelen wel onder druk. Simon Wiersma van ING wees op de tegenvallende outlook van NXP.

In de Midcap won Galapagos 1,7 procent maar leverde Basic-Fit 1,5 procent in na een koersdoelverlaging van KBC Securities. Later deze week komt Basic-Fit met cijfers en KBC verwacht dat de aanwas van nieuwe leden vergelijkbaar zal zijn met die in het tweede kwartaal van 2023, ofwel circa 10.500 leden. KBC verwacht ook zijn omzet- en EBITDA-taxaties te moeten verlagen omdat de groei van het aantal nieuwe sportscholen stagneert.

Bij de kleine fondsen steeg CM.com 1,3 procent na de resultaten, terwijl Wereldhave werd beloond voor de cijfers, met een plus van ruim bijna 6 procent.

"Meer van hetzelfde", oordeelde Jefferies over de resultaten van CM.com, terwijl ING wel te spreken was over de cijfers, maar de outlook wat conservatief noemde. Maar mogelijk doet CM.com dit bewust.

Degroof Petercam noemde de cijfers van Wereldhave "netjes" en in lijn met de verwachtingen. Het vastgoedconcern gaf tegenover ABM Financial News aan dat momenteel gesprekken worden gevoerd over de verkoop van twee winkelcentra in Nederland.

Acomo daalde 2,0 procent na het openen van de boeken.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX kopen verkopen
AMX kopen verkopen
ASCX kopen verkopen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.