Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Wall Street lager gesloten
Beeld: ABM Financial News

Wall Street lager gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag lager gesloten, na een grote wereldwijde cyberstoring, berichten dat president Joe Biden uit de race zou kunnen stappen en de expiratie van maandelijkse opties.

De toonaangevende S&P 500 index daalde 0,7 procent tot 5.505,00 punten, de Dow Jones index verloor 0,9 procent op 40.287,53 punten en de Nasdaq sloot 0,8 procent lager op 17.726,94 punten.

Een software-update van Crowdstrike veroorzaakte wereldwijd storingen voor miljoenen gebruikers van Microsoft Windows-apparaten, waardoor bedrijven variërend van luchtvaartmaatschappijen tot banken, werden ontwricht, wat vervolgens resulteerde in een verkoopgolf op de beurzen.

"Het merendeel van de verliezen vond plaats onder Amerikaanse aandelen, vooral omdat Microsoft en CrowdStrike op Amerikaanse beurzen worden verhandeld, een ook omdat de grote techfondsen in de VS genoteerd zijn", zei analist Daniela Sabin Hathorn van Capital.com.

De obligatiemarkten waren relatief stabiel, waarbij de rente van Amerikaanse staatsobligaties bescheiden zijn gestegen. "We zien iets meer kalmte [buiten de aandelenmarkten]", zei Hathorn.

Het pessimisme op de aandelenmarkten begon eerder deze week en de technische storing van vrijdag verslechterde het sentiment", zei ze.

"We hebben  een paar dagen van [bearish] druk in de techsector gezien, vooral in de VS, maar ook in Europa. Er is sprake van een prijscorrectie na de scherpe stijging van het afgelopen jaar. Beleggers beginnen de duurzaamheid van de rally in twijfel te trekken", aldus Hathorn.

Vooruitblikkend zei ING komende week met name uit te kijken naar Amerikaanse economische groeicijfers op donderdag en PCE-inflatiecijfers op vrijdag. Daarbij wordt de kerninflatie op maandbasis geraamd op 0,2 procent, tegen 0,1 procent een maand eerder, wat volgens de bank in lijn ligt met de run rate die nodig is om in de loop van de tijd een inflatie van 2 procent op jaarbasis te kunnen realiseren en om de [huidige] verwachtingen voor renteverlagingen te kunnen handhaven.

De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde vrijdag 5 basispunten hoger op 4,243 procent, terwijl de tweejaarsrente 5 basispunten steeg tot 4,511 procent.

De augustus-future voor een vat ruwe olie sloot vrijdag op de New York Mercantile Exchange 2,96 dollar, ofwel 3,3 procent, lager op 80,13 dollar. Op weekbasis sloot de olieprijs 2,5 procent lager.

De euro/dollar noteerde op 1,0880. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,0889 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0896 op de borden. 

Op macro-economisch vlak staat maandag in de VS slechts de Chicago Fed-activiteitsindex van juni op de agenda.

Bedrijfsnieuws

Microsoft verloor bijna 1,0 procent en CrowdStrike daalde ruim 11,0 procent, door de wereldwijde IT-storing die hun diensten raakt. Hierdoor werden luchtvaartmaatschappijen in de VS en elders in de wereld gedwongen hun vliegtuigen aan de grond te houden. Ook financiële bedrijven en andere ondernemingen hadden geen toegang tot hun computersystemen.

American Express heeft vrijdag weliswaar de outlook voor heel het boekjaar verhoogd, maar de omzet stelde in het tweede kwartaal toch teleur. Dit bleek uit de resultaten van de Amerikaanse creditcardmaatschappij die voorbeurs werden gepubliceerd. Het aandeel daalde bijna 3,0 procent.

Halliburton heeft over het tweede kwartaal van 2024 op jaarbasis iets meer omzet en resultaat geboekt, terwijl de aangepaste winst per aandeel overeenkwam met de verwachtingen. Het aandeel verloor circa 5,5 procent.

Het streamingbedrijf Netflix heeft het afgelopen kwartaal ruim 8 miljoen nieuwe abonnees kunnen bijschrijven. Ook de verwachte omzetgroei over het hele jaar werd verhoogd. Het aandeel daalde ongeveer 1,7 procent.

Intuitive Surgical, een robotchirurgiebedrijf, rapporteerde over het tweede kwartaal een gecorrigeerde winst die hoger was dan de schattingen van analisten en een omzet van 2,01 miljard dollar, wat beter was dan de verwachting van 1,97 miljard dollar. Het aandeel noteerde bijna 9,0 procent hoger.

PPG Industries boekte over het tweede kwartaal een winst en omzet die daalden ten opzichte van een jaar eerder. Het aandeel verloor circa 3,2 procent.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.