Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
AEX sluit negatieve week in mineur af
Beeld: ABM Financial News

AEX sluit negatieve week in mineur af

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag lager gesloten en sluit daarmee een negatieve week in mineur af, waarbij met name de chippers het flink te verduren kregen.

De AEX-index sloot 1,0 procent lager op 907,31 punten en verloor op weekbasis ongeveer 4 procent.

De chippers lagen de afgelopen dagen onder vuur en ook vrijdag bleef het herstel uit. "Vooral de dreiging vanuit de VS om nog strengere regels te implementeren voor export van chips(machines) naar China drukken zwaar op het sentiment", zei investment manager Simon Wiersma van ING. 

Vrijdag werden de markten ook geconfronteerd met een wereldwijde computerstoring. De nieuwste cyber-beveiligingsupdate van CrowdStrike zou mogelijk de boosdoener zijn en een blauw scherm veroorzaken bij het opstarten van Windows systemen van Microsoft. Vooralsnog lijken met name de mondiale luchtvaart, ziekenhuizen en sommige beurzen eronder te leiden.

"We onderzoeken een probleem dat invloed heeft op het vermogen van gebruikers om toegang te krijgen tot verschillende Microsoft 365 apps en diensten", zei Microsoft 365 Status vrijdag op X.

Op macro-economisch vlak was het vrijdag rustig. De Duitse producentenprijzen daalden in juni verder, maar wel minder hard dan in mei. De detailhandelsverkopen in het Verenigd Koninkrijk daalden in juni harder dan verwacht.

De olieprijzen vielen wat terug vanwege een sterkere dollar en zorgen om de Chinese economie. Een vat Brentolie daalde vrijdag 0,7 procent naar 84,51 dollar.

De Europese rentes stegen weer wat en noteerde de Duitse 10 jaarsrente bereikte 2,46 procent, terwijl de Amerikaanse variant op 4,24 procent noteerde. Dit terwijl de euro/dollar verder daalde naar 1,0883.

Stijgers en dalers

Vrijdag kende veel verliezers, maar DSM Firmenich wonnen beide 0,4 procent. De grootste verliezers waren AkzoNobel, Prosus en Arcelor Mittal en daalden tussen de 2 en 3 procent.

In de AMX was het niet veel anders en was Flow Traders een van de weinige stijgers met een winst van 0,6 procent. De grootste verliezers waren AMG, Alfen, Just Eat Takeaway en Signify met verliezen tussen de 3,9 en 5,0 procent.

Bij de kleinere aandelen was het beeld wat meer gemêleerd en wist Heijmans 0,4 procent bij te schrijven, gevolgd door Sligro met een winst van 0,3 procent.

Pharming, Fatned, NSI en Ebusco verloren tussen de 3,0 en 4,5 procent.

Tussenstanden Wall Street

Tijdens het slot van de Amsterdamse beurs kleurde Wall Street rood en daalde de S&P 500 0,6 procent.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX kopen verkopen
AMX kopen verkopen
ASCX kopen verkopen

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.