Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Wall Street koerst af op nagenoeg vlakke opening
Beeld: NYSE

Wall Street koerst af op nagenoeg vlakke opening

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen vrijdag af op een opening die naar verwachting dicht bij huis zal blijven. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim een half uur voor de openingsbel tot 0,1 procent in het groen.

De daling van donderdag op Wall Street werd breder gevoeld dan alleen bij de technologiefondsen, waarbij 10 van de elf sectoren uit de S&P 500 lager sloten. De sector energie wist als enige de dans te ontspringen. Dit terwijl het woensdag het vooral technologiehoek was waar de klappen vielen.

Vrijdag worden de markten ook geconfronteerd met een wereldwijde computerstoring. De nieuwste cyber-beveiligingsupdate van CrowdStrike zou mogelijk de boosdoener zijn en een blauw scherm veroorzaken bij het opstarten van Windows systemen van Microsoft. Vooralsnog lijken met name de mondiale luchtvaart, ziekenhuizen en sommige beurzen eronder te leiden.

"We onderzoeken een probleem dat invloed heeft op het vermogen van gebruikers om toegang te krijgen tot verschillende Microsoft 365 apps en diensten", zei Microsoft 365 Status vrijdag op X.

Cyberbeveiliger CrowdStrike zei vrijdag aan het begin van de middag dat het probleem is geïdentificeerd en dat men werkt aan de uitrol van een oplossing.

"CrowdStrike werkt actief samen met klanten die worden getroffen door een defect dat is gevonden in een enkele contentupdate voor Windows-hosts. Mac- en Linux-hosts zijn niet getroffen", aldus topman George Kurtz, die verder benadrukte dat de storing niet wordt veroorzaakt door een beveiligingsincident of cyberaanval.

Beleggers zullen ook de politieke sfeer in de gaten houden, waar Donald Trump zijn campagne opvoert na het einde van de Republikeinse conventie waar hij donderdagavond officieel werd genomineerd als presidentskandidaat. Ondertussen staat president Joe Biden steeds meer onder druk van mede-Democraten om uit de race te stappen.

Trump herhaalde tijdens zijn nominatietoespraak de beloftes dat de belastingen verlaagd zullen worden en de inflatie wordt aangepakt als hij in november wordt gekozen als president van de Verenigde Staten.

"Ik zal onmiddellijk een einde maken aan de verwoestende inflatiecrisis, de rentetarieven verlagen en de energiekosten verlagen", zei Trump op de laatste avond van de Republikeinse conventie in Milwaukee.

De olieprijzen bleven dicht bij huis. Een vat WTI-olie daalde vrijdag 0,3 procent naar 82,58 dollar.

De Amerikaanse tienjaarsrente liep weer iets verder op naar 4,22 procent, terwijl de euro/dollar verder daalde naar 1,0885.

Bedrijfsnieuws

American Express heeft vrijdag weliswaar de outlook voor heel het boekjaar verhoogd, maar de omzet stelde in het tweede kwartaal toch teleur. Dit bleek uit de resultaten van de Amerikaanse creditcardmaatschappij die voorbeurs werden gepubliceerd.

Topman Stephen Squeri sprak van een sterk kwartaal met een omzet van 16,3 miljard dollar, een stijging op jaarbasis van 8 procent. Bij constante wisselkoersen stegen de opbrengsten met 9 procent. De omzetverwachting van de markt lag hoger, op 16,6 miljard dollar.

American Express verhoogde vrijdag de outlook voor de winst per aandeel in 2024 naar 13,30 tot 13,80 dollar. Dat was eerder 12,65 tot 13,15 dollar. De verwachte omzetgroei van 9 tot 11 procent bleef staan. Het aandeel daalde vrijdag 1,8 procent in de voorbeurshandel op Wall Street.

Halliburton heeft over het tweede kwartaal van 2024 op jaarbasis iets meer omzet en resultaat geboekt, terwijl de aangepaste winst per aandeel overeenkwam met de verwachtingen. Dit bleek vrijdagmiddag uit de cijfers van de Amerikaanse oliedienstverlener.

CEO Jeff Miller toonde zich tevreden over de resultaten. "Halliburton's rendement en kasstroom zijn sterk", aldus de topman. Het aandeel Halliburton daalde vrijdag voorbeurs met 2,5 procent.

Microsoft verloor 1,5 procent en CrowdStrike daalde met ongeveer 12 procent voor de openingsbel, door de wereldwijde IT-storing die hun diensten raakt. Hierdoor werden luchtvaartmaatschappijen in de VS en elders in de wereld gedwongen hun vliegtuigen aan de grond te houden. Ook financiële bedrijven en andere ondernemingen hebben geen toegang tot hun computersystemen, net als beursbedrijven.

Het streamingbedrijf Netflix zei donderdag nabeurs dat het afgelopen kwartaal nieuwe klanten bleef toevoegen. Ook de verwachte omzetgroei over het hele jaar werd verhoogd. De aandelen stegen 1,1 procent voor de opening van de markt.

Intuitive Surgical, een robotchirurgiebedrijf, rapporteerde over het tweede kwartaal een gecorrigeerde winst die hoger was dan de schattingen van analisten en een omzet van 2,01 miljard dollar, wat beter was dan de verwachting van 1,97 miljard dollar. Intuitive Surgical zei dat de procedures met zijn Da Vinci-robotsystemen met 17 procent stegen ten opzichte van een jaar eerder. De aandelen stegen met 5,5 procent voorbeurs.

PPG Industries boekte over het tweede kwartaal een winst en omzet die daalden ten opzichte van een jaar eerder, waardoor de aandelen van het verf- en coatingbedrijf in de premarket-handel met 3,2 procent daalden. Het bedrijf zei dat het een autonome omzetgroei zag in veel van zijn activiteiten, waaronder luchtvaartcoatings en verpakkingscoatings. Maar die groei "werd tenietgedaan door de mondiale automobielproductie die zwakker werd naarmate het kwartaal vorderde, en door de mondiale industriële productie die zwak bleef."

Slotkoersen Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index sloot donderdag 0,8 procent lager tot 5.544,59 punten, de Dow Jones index verloor 1,3 procent tot 40.665,02 punten en de Nasdaq noteerde 0,7 procent lager op 17.871,22 punten.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.