Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
AEX start handelsdag afwachtend
Beeld: Euronext

AEX start handelsdag afwachtend

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting een min of meer neutrale opening tegemoet. 

De AEX sloot donderdag nog fractioneel lager op 916,04 punten, na het stevige verlies een dag eerder door de koersklap voor ASML. Ook donderdag woog indexzwaargewicht ASML op de koersvorming van de hoofdindex.

Op macro-economisch vlak ging de aandacht donderdag uit naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. Conform de verwachting handhaafde de ECB zijn huidige rentetarieven. De vraag voor de markten was dan ook: wanneer komt de volgende renteverlaging?

In het rentebesluit benadrukte de ECB dat men "zich niet op voorhand vastlegt op een bepaald rentetraject.""Dat ligt nog helemaal open", aldus de ECB-voorzitter Christine Lagarde tijdens de toelichting.

Volgens ING zullen verdere renteverlagingen dan ook niet op de automatische piloot plaatsvinden. "Het is duidelijk dat de ECB een evenwicht zal moeten vinden tussen mogelijke reputatieschade en de toenemende bezorgdheid over een te optimistische inflatieverwachting", zei econoom Carsten Brzeski van ING.

Volgens Brzeski is "een verzwakkend economisch momentum, een hardnekkig hoge binnenlandse inflatie en een risico op een verhoogde loongroei geen combinatie om vrolijk van te worden."

Donderdagavond daalden de hoofdindices op Wall Street over de brede linie, nadat woensdag alleen nog de techaandelen zwaar onder druk stonden. 

Macro-economische cijfers konden Amerikaanse beleggers donderdag niet bekoren, met een daling van de index van de leidende indicatoren en een stijging van de wekelijkse steunaanvragen. 

“We voorspellen momenteel dat de afkoeling van de consumentenbestedingen de Amerikaanse bbp-groei in het derde kwartaal van dit jaar zal terugdringen tot ongeveer 1 procent op jaarbasis", aldus analist Justyna Zabinska-La Monica van The Conference Board.

Donderdagavond accepteerde Donald Trump de Republikeinse nominatie voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. In zijn speech beloofde Trump om onmiddellijk de rentetarieven te verlagen, net als de energiekosten. Door flink te gaan boren zullen de prijzen flink dalen, zei Trump.

Trump herhaalde in zijn toespraak ook dat de kern van zijn economische plan bestaat uit "enorme belastingverlagingen voor werknemers", inclusief zijn voorstel om geen belasting meer te heffen op fooien. Ook wil Trump banen naar de autosector halen in de VS, zei hij opnieuw.

De Aziatische beurzen noteerden vanochtend lager, met als negatieve uitschieters de Hang Seng index in Hongkong, met een daling van meer dan twee procent, en de KOSPI index in Seoel, met een verlies van ruim anderhalf procent. 

In Japan werd vanochtend bekend dat de inflatie in juni is uitgekomen op 2,8 procent, net als in mei, terwijl de kerninflatie op maandbasis met 0,1 procent steeg naar 2,6 procent. Dit was wel lager dan de kerninflatie van 2,7 procent die werd verwacht.

De Amerikaanse olie-future noteerde vanochtend ruim een half procent lager op 82,31 dollar per vat, na een pas op de plaats donderdagavond in New York.

Bedrijfsnieuws

WDP verstevigt zijn positie in Roemenië met de aankoop van een portefeuille. Het betreft een investering van 110 miljoen euro in Groot-Boekarest, Constanta en Targu Mures in Roemenië.

DSM-Firmenich verkoopt zijn MEG-3 visolie bedrijf aan KD Pharma. Dit meldde het bedrijf donderdag nabeurs, zonder specifieke financiële details bekend te maken. De MEG-3 visolie-activiteiten vertegenwoordigen een omzet van ongeveer 170 miljoen euro in 2023, met ongeveer 200 werknemers die overgaan naar KD Pharma.

Air France-KLM en Air France hebben hun duurzaamheidsgerelateerde doorlopende kredietfaciliteit succesvol heronderhandeld, resulterend in een verhoging tot 1,4 miljard euro en verlenging van de looptijd tot juli 2028.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index daalde donderdag 0,8 procent tot 5.544,59 punten, de Dow Jones index verloor 1,3 procent tot 40.665,02 punten en de Nasdaq noteerde 0,7 procent lager op 17.871,22 punten.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX kopen verkopen

50% zegt kopen

6 stemmen

AMX kopen verkopen

75% zegt kopen

4 stemmen

ASCX kopen verkopen

75% zegt kopen

4 stemmen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.