Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Europese beurzen verdeeld gesloten
Beeld: Deutsche Börse AG

Europese beurzen verdeeld gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn donderdag verdeeld gesloten en daarmee zijn de winsten die het grootste deel van de sessie werden aangehouden veelal verdampt, nadat de Europese Centrale Bank had gezegd dat zij de rente ongewijzigd hield.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot uiteindelijk 0,2 procent lager op 514,01 punten. De Duitse DAX liet een daling zien van 0,5 procent naar 18.354,76 punten. De Franse CAC 40 noteerde een winst van 0,2 procent op een stand van 7.586,55 punten. De Britse FTSE steeg 0,2 procent naar 8.204,89 punten.

Het was donderdag de dag van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank en de toelichting van voorzitter Christine Lagarde. Zoals verwacht werd de rente conform de verwachting gehandhaafd op het huidige niveau na de verlaging in juni.

Volgens de centrale bank "is het inflatoire effect van de hoge loongroei opgevangen door winsten. Het monetair beleid houdt de financieringsvoorwaarden restrictief. Tegelijk houdt de hoge binnenlandse prijsdruk aan, is de diensteninflatie verhoogd en blijft de totale inflatie waarschijnlijk tot ver volgend jaar hoger dan de doelstelling", aldus de ECB.

De ECB blijft de komende maanden afhankelijk van inkomende data om te bepalen wanneer de rente opnieuw zal worden verlaagd, zei Lagarde tijdens haar persconferentie na het rentebesluit van de ECB. Daarbij is het geen gegeven dat dit in september gebeurt, zei Lagarde. "Dat ligt nog helemaal open", aldus de ECB-voorzitter.

Volgens ING zullen verdere renteverlagingen niet op de automatische piloot plaatsvinden. "Het is duidelijk dat de ECB een evenwicht zal moeten vinden tussen mogelijke reputatieschade en de toenemende bezorgdheid over een te optimistische inflatieverwachting", zei econoom Carsten Brzeski van ING. Volgens Brzeski zal de ECB er geen belang bij hebben om de verlaging van juni de komende weken op een beleidsfout te laten lijken, wat een sterk niet-economisch argument zou zijn voor nog een renteverlaging in september.

Aan de andere kant van de oceaan waren de macro-economische gegevens ook niet overtuigend, waarbij de leidende indicatoren in de VS opnieuw zijn gedaald. De Leading Economic Index daalde in juni met 0,2 procent tot 101,1, na een daling van 0,4 procent in mei. Afgezien van een korte opleving in februari, dalen de leidende indicatoren al meer dan twee jaar.

“We voorspellen momenteel dat de afkoeling van de consumentenbestedingen de Amerikaanse bbp-groei in het derde kwartaal van dit jaar zal terugdringen tot ongeveer 1 procent op jaarbasis", aldus Justyna Zabinska-La Monica van The Conference Board.

Ook het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VSn is in de week eindigend op 13 juli harder gestegen dan verwacht. Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering kwam uit op 243.000, een stijging van 20.000. De verwachting lag op 229.000 nieuwe aanvragen.

Lichtpuntje was de opleving van de zogeheten Philly Fed index. Deze steeg met 13 punten op maandbasis naar 13,9 deze maand. In mei noteerde de index op 4,5. Er werd vooraf door economen gerekend op een lichte stijging tot 2,9.

De olieprijzen bleven donderdag relatief dicht bij huis. Een vat Brentolie noteerde 0,3 procent hoger op 85,31, nadat woensdag bleek dat de voorraden al drie weken achter elkaar daalden.

De rentes in Europa daalden licht, terwijl de euro/dollar na het rentebesluit licht lager handelde op 1,0912.

Stijgers en dalers

In Frankfurt ging Commerzbank aan kop met een winst van 2,9 procent, gevolgd door Daimler Truck Holding met een winst van 2,6 procent.

Siemens en Siemens Energy beleefden een mindere dag en daalden 4,4 en 2,3 procent.

In Parijs gingen Teleperformance en Publicis Groupe aan kop en konden beide 3,0 procent bijschrijven. Het reclame- en communicatiebureau Publicis Groupe kwam met de resultaten over het tweede kwartaal boven de verwachtingen uit en verhoogde bovendien de jaaroutlook. De omzet kwam 5,6 procent hoger uit, waar Barclays het vooraf hield op een stijging met 4,8 procent. De autonome groei dit jaar komt naar verwachting nu uit op 5 tot 6 procent tegen eerder 4 tot 5 procent.

EssilorLuxottica kon 1,5 procent bijschrijven. Meta Platforms voert gesprekken om een belang van 5 procent te nemen in de brillenreus. Dit schreef The Wall Street Journal donderdag op basis van bronnen. Op basis van de recente beurswaarde van EssilorLuxottica zou een belang van 5 procent grofweg overeenkomen met 4,5 miljard euro.

Grootse verliezer was Schneider Electric en moest ruim 3,0 procent inleveren.

In Amsterdam hadden de chippers het weer lastig en werd de dagwinst opgeëist door ABN AMRO met een plus van 2,9 procent.

In Brussel wist Solvay de sterke dag van woensdag een vervolg te geven, met een winst van 2,1 procent.

Het aandeel ABB daalde met 5,6 procent. Het Zwitserse ingenieursbedrijf kwam met zwakker dan verwachte cijfers over het tweede kwartaal, terwijl de instroom aan grote orders daalde.

Novartis verloor 4,0 procent. De Zwitserse farmaceut verhoogde de jaaroutlook, een stap die Jefferies al had verwacht. De operationele kernwinst moet dit jaar stijgen met een midden tot hoog dubbelcijferig percentage, circa 15 tot 20 procent, waar dat eerder nog een laag tot midden dubbelcijferig percentage was, oftewel zo'n 10 tot 15 procent.

Nokia verlaagde de groeiverwachtingen voor heel het jaar, maar verwacht wel een sterk vierde kwartaal. Nokia profiteerde van een bijdrage uit het contract met AT&T, maar geschoond daarvan kwamen de resultaten onder de verwachtingen van Jefferies uit. De koers sloot bijna 5,0 procent lager.

Anglo American steeg 0,5 procent. Het bedrijf gaf tijdens zijn productie-update voor het tweede kwartaal aan dat de winsten zouden kunnen worden getroffen door een waardevermindering van Woodsmith, gezien het besluit om de ontwikkeling van het in Yorkshire, Verenigd Koninkrijk, gevestigde project voor gewasvoedingsstoffen te vertragen. Het bedrijf bevestigde wel zijn verwachtingen voor de belangrijkste metalen koper en ijzererts, maar verlaagde zijn doelstelling voor de steenkoolproductie nadat een brand de productie in een grote mijn had stopgezet.

Tussenstanden Wall Street

Tijdens het slot van de Europese beurzen was Wall Street rood gekleurd en daalde de S&P 500 0,6 procent.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
CAC 40 kopen verkopen
DAX kopen verkopen
PSI kopen verkopen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.