Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
AEX weet niet te herstellen
Beeld: ABM Financial News

AEX weet niet te herstellen

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag fractioneel lager geëindigd, na het stevige verlies een dag eerder door de koersklap voor ASML. De AEX daalde minder dan 0,1 procent op 916,04 punten.

ASML verloor vandaag verder terrein, hoewel sectorgenoot TSMC vanochtend met hogere winstcijfers kwam, gesteund door de groeiende vraag naar AI.

Toch verhoogde ING donderdag het koersdoel voor ASML van 1.000 naar 1.050 euro en bleef ook Bank of America positief.

"Wij zien de terugval in het aandeel op korte termijn als een kans in de aanloop naar de beleggersdag op 14 november, waar ASML naar verwachting zijn omzetdoelstellingen voor 2030 zal verhogen naar de bovenkant van de richtlijn", zei de Amerikaanse bank.

ING houdt rekening met een beperkte impact van extra beperkingen voor China. "Het neerwaartse risico is acceptabel."

Op macro-economisch vlak ging de aandacht donderdag uit naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. Conform de verwachting handhaafde de ECB zijn huidige rentetarieven. De vraag voor de markten was dan ook: wanneer komt de volgende renteverlaging?

In het rentebesluit benadrukte de ECB dat men "zich niet op voorhand vastlegt op een bepaald rentetraject."

Voorzitter Christine Lagarde gaf in haar persconferentie aan dat het geen gegeven is dat de rente in september opnieuw wordt verlaagd.

"Dat ligt nog helemaal open", aldus de ECB-voorzitter.

Volgens ING zullen verdere renteverlagingen niet op de automatische piloot plaatsvinden.

"Het is duidelijk dat de ECB een evenwicht zal moeten vinden tussen mogelijke reputatieschade en de toenemende bezorgdheid over een te optimistische inflatieverwachting", zei econoom Carsten Brzeski van ING.

Volgens Brzeski is "een verzwakkend economisch momentum, een hardnekkig hoge binnenlandse inflatie en een risico op een verhoogde loongroei geen combinatie om vrolijk van te worden."

"Dit zal het voor de haviken moeilijker maken om in te stemmen met een renteverlaging in september", besloot de econoom van ING.

De euro/dollar noteerde na het ECB-rentebesluit 0,3 procent lager op 1,0912. De olieprijzen daalden licht, net als de Europese obligatierentes.

Stijgers en dalers

ABN AMRO was donderdag koploper in de AEX, met een winst van 2,9 procent. Ahold Delhaize won 1,8 procent en UMG 2,1 procent. Adyen sloot 1,1 procent in de plus.

ArcelorMittal kreeg een koersdoelverlaging bij ING, maar het aandeel daalde 0,6 procent.

ASML verloor opnieuw behoorlijk terrein en ook sectorgenoten ASMI en Besi wisten niet te herstellen van de forse dalingen woensdag. ASML sloot 3,7 procent lager, ASMI daalde 2,9 procent en Besi was hekkensluiter met een verlies van 4,5 procent.

In de Midkap stegen Fugro en Corbion ruim 3 tot bijna 4 procent en won Flow Traders 3,1 procent. Alfen verloor 2,9 procent en belandde daarmee onderaan in de AMX.

Onder de smallcaps waren NSI, Ebusco en Fastned in trek, met winsten van 2,6 tot 4,4 procent. Fastned meldde het bestuur te gaan uitbreiden met een operationeel directeur die wordt gehaald van Tesla.

Avantium sloot vlak nadat het bedrijf woensdagavond een contract met Auping aankondigde.

Nedap rapporteerde een lagere omzet en marge in de eerste helft van het jaar maar verwacht herstel in de tweede helft van het jaar. Het aandeel daalde 0,7 procent. Theon liet 3,3 procent gaan.

Het lokaal genoteerde Vivoryon eindigde bijna 18 procent in het groen. Het bedrijf heeft zijn Viviad-studie onder de loep genomen en gelooft dat het middel varogutamstat geschikt is om nierproblemen bij diabetespatiënten te behandelen. Hiervoor wordt nu een aanvullende studie op touw gezet.

Wall Street

Rond het slot in Amsterdam daalden de Amerikaanse beurzen tot een procent.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX kopen verkopen

100% zegt kopen

1 stemmen

AMX kopen verkopen

100% zegt kopen

1 stemmen

ASCX kopen verkopen

100% zegt kopen

1 stemmen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.