Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Renteverlaging ECB in september onzeker
Beeld: ECB

Renteverlaging ECB in september onzeker

(ABM FN-Dow Jones) De Europese Centrale Bank blijft de komende maanden afhankelijk van inkomende data om te bepalen wanneer de rente opnieuw zal worden verlaagd. Dit was donderdag de boodschap van voorzitter Christine Lagarde tijdens haar persconferentie na het rentebesluit van de ECB.

Daarbij is het geen gegeven dat dit in september gebeurt, zei Lagarde. "Dat ligt nog helemaal open", aldus de ECB-voorzitter.

"Tussen nu en september zullen we veel informatie ontvangen", zei Lagarde, die ook benadrukte dat het daarbij gaat om "data-afhankelijkheid" en niet "datapunt-afhankelijkheid". 

Met andere woorden, de ECB laat zich niet leiden door een ongunstig macro-rapport, zoals onlangs de inflatiecijfers uit de eurozone.

"Hoewel sommige maatstaven van de onderliggende inflatie in mei licht stegen als gevolg van eenmalige factoren, waren de meeste maatstaven in juni ofwel stabiel of daalden licht", benadrukte de centrale bank donderdag dan ook.

Volgens ING zullen verdere renteverlagingen niet op de automatische piloot plaatsvinden.

"Het is duidelijk dat de ECB een evenwicht zal moeten vinden tussen mogelijke reputatieschade en de toenemende bezorgdheid over een te optimistische inflatieverwachting", zei econoom Carsten Brzeski van ING.

In juni daalde de inflatie in de eurozone van 2,6 tot 2,5 procent en bleef de voor de ECB belangrijke kerninflatie stabiel op 2,9 procent. Maar de diensteninflatie in de eurozone bleef ook onverminderd hoog op 4,1 procent.

Volgens de centrale bank "is het inflatoire effect van de hoge loongroei opgevangen door winsten", maar tegelijkertijd houdt de hoge binnenlandse prijsdruk aan, is de diensteninflatie nog altijd hoog "en blijft de totale inflatie waarschijnlijk tot ver volgend jaar hoger dan de doelstelling."

Een belangrijke factor blijft de loongroei, die volgens de laatste gegevens van de ECB verder zal matigen, zei Lagarde donderdag. Toch blijft de inflatie dit jaar schommelen rond het huidige niveau, om vervolgens tegen het einde van 2025 te dalen richting de doelstelling van de ECB van 2,0 procent.

Van mogelijke invloed op de inflatie-ontwikkeling in de eurozone is de uitverkiezing van Donald Trump als Amerikaans president in november. Met zijn plannen zou hij de inflatie weer kunnen aanwakkeren. Ook zou zijn naar verwachting protectionistische beleid kunnen leiden tot een handelsoorlog met de EU.

Lagarde zei donderdag dat ze niet wil speculeren over het verloop van de verkiezingen in de VS, maar zal het monetaire beleid indien nodig rekening houden met de gevolgen van hogere importtarieven.

"De ontwikkelingen in de VS zullen zorgvuldig worden bestudeerd om te zien welke gevolgen er zijn voor de EU en de eurozone", aldus Lagarde.

Bernard Keppenne, hoofdeconoom bij CBC Banque, oordeelde na het rentebesluit dat de ECB "op geen enkele manier" de deur open heeft gezet voor een volgende renteverlaging.

Brzeski van ING wees er bovendien op dat Lagarde donderdag zei dat de risico's voor de groeivooruitzichten neerwaarts gericht zijn. Bij het rentebesluit in juni gold dit alleen voor de groeivooruitzichten op de langere termijn, volgens de econoom.

Lagarde erkende donderdag dat de economie in de eurozone vermoedelijk is vertraagd in het tweede kwartaal.

Volgens Brzeski is "een verzwakkend economisch momentum, een hardnekkig hoge binnenlandse inflatie en een risico op een verhoogde loongroei geen combinatie om vrolijk van te worden."

"Dit zal het voor de haviken moeilijker maken om in te stemmen met een renteverlaging in september", besloot de econoom van ING.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.