Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Adyen smaakmaker in groene AEX
Beeld: Euronext

Adyen smaakmaker in groene AEX

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteerden donderdag richting het einde van de ochtendhandel hoger. De AEX index steeg 0,6 procent tot 921,99 punten.

Investment manager Simon Wiersma van ING zag een gemengd beeld in Azië donderdag, met lagere koersen in Tokio en plussen in Hongkong en Shanghai.

Voor Wall Street gloort vanmiddag een klein herstel, na de verliezen van woensdag. "Na regen komt zonneschijn en na een lange periode met heel veel zon komt ook wel eens en buitje", stelde Wiersma van ING, in reactie op de forse koersdalingen bij ASML en andere halfgeleiderbedrijven op woensdag.

Wiersma sprak van winstneming, die niet het gevolg was van tegenvallende cijfers of vooruitzichten voor de sector maar van berichten dat de VS misschien strengere exportregels voor China wil implementeren. De beleggingsexpert zei helemaal niet bezorgd te zijn over de vooruitzichten voor ASML of techaandelen.

De Japanse export groeide in juni opnieuw, maar minder sterk dan verwacht, bleek donderdag verder. De werkloosheid in Nederland was stabiel in juni op 3,6 procent of 370.000 werklozen.  

Vanmiddag wordt uitgekeken naar het rentebesluit van de ECB. Er wordt geen wijziging in de rente verwacht. De toespraak van ECB-voorzitter Christine Lagarde na het rentebesluit zal vooral op aandacht van beleggers kunnen rekenen.  

De olieprijs was stabiel op 81,51 dollar voor WTI-olie en 85,03 dollar voor de Brent-future, na een recente stijging.

De euro/dollar was ook vrijwel stabiel op 1,0929.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 22 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Adyen met een winst van 2,5 procent.

DSM Firmenich was ook in trek en Unilever en Heineken bleven terreinwinst boeken, evenals de banken ABN AMRO en ING.

ArcelorMittal kreeg een koersdoelverlaging bij ING, maar noteerde desondanks licht hoger.

ASML en de halfgeleideraandelen ASMI en Besi die woensdag hard onderuit ging dreigden donderdag hun daling te vervolgen, maar in de loop van de ochtend beperkten de verliezen zich.

Sectorgenoot TMSC profiteerde van een groeiende vraag naar AI-chips, meldde het bedrijf uit Taiwan vanochtend, maar het aandeel daalde toch opnieuw 2,4 procent na het verlies van ruim 6 procent woensdag. ASML verloor 0,3 procent, BESI 0,3 procent en ASMI kon een bescheiden winst van 0,4 procent noteren. Met RELX waren ASML en BESI de enige dalers donderdag.  

ING nam stelling met een koersdoelverhoging voor ASML van 1.000 naar 1.050 euro. De orderinstroom is gezond en de dreigende taal vanuit de Verenigde Staten tegen het bedrijf, over exportrestricties voor China, zal geen grote gevolgen hebben voor de koers, verwacht ING. "Het neerwaarts risico is acceptabel."

In de Midkap was SBM Offshore de winnaar met een plus van 1,9 procent, mogelijk ook dankzij de hogere olieprijs.

Ook Van Lanschot steeg, in navolging van rivalen ABN AMRO en ING. Alfen verloor 1,7 procent.

AMG daalde 0,5 procent en kunstmestbedrijf OCI noteerde ook licht lager.

Onder de smallcaps waren NX Filtration, NSI en Ebusco stijgers met plussen van bijna 3 procent.

Avantium won 0,6 procent nadat het bedrijf woensdagavond een contract met Auping bekendmaakte.

Fastned won 1,8 procent nadat het bedrijf meldde het bestuur te gaan uitbreiden met een operationeel directeur die wordt gehaald van Tesla.  

Nedap rapporteerde een lagere omzet en marge in de eerste helft van het jaar maar verwacht herstel in de tweede helft van het jaar. Het aandeel daalde 0,7 procent.

Het lokaal genoteerde Vivoryon steeg 22 procent. Het bedrijf heeft zijn Viviad-studie onder de loep genomen en gelooft dat het middel varogutamstat geschikt is om nierproblemen bij diabetespatiënten te behandelen. Hiervoor wordt nu een aanvullende studie op touw gezet. 

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX kopen verkopen

100% zegt kopen

1 stemmen

AMX kopen verkopen

100% zegt kopen

1 stemmen

ASCX kopen verkopen

100% zegt kopen

1 stemmen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.